Ακατοίκητη έχει γίνει για πολλούς η αμερικανική μητρόπολη. Κυρίως για οικογένειες με παιδιά που ζουν σε μικρά διαμερίσματα. Πάντως η μαζική έξοδος προκαλεί μείωση της τιμής των ενοικίων και ανοίγει νέες ευκαιρίες.Από τότε που ξέσπασε ο κορωνοϊός μια εικόνα κυριαρχεί στα πεζοδρόμια της Ν.Υόρκης: Χαρτόκουτα, έπιπλα, φορτηγά μετακόμισης. Η επιδημία έχει προκαλέσει κύμα φυγής από την πόλη, ανθρώπων με ή χωρίς οικογένεια, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ή που δεν είναι διατεθειμένοι να ζουν άλλο στην αμερικανική μεγαλούπολη υπό συνθήκες κορωνοϊού. Αυτή είναι και η περίπτωση της Σουζάνε Μπέρτραμ, επικεφαλής προσωπικού και διοίκησης σε ένα γραφείο στο Μανχάταν, η οποία ήταν από τους πρώτους, τον περασμένο Μάρτιο, που εγκατέλειψε την πόλη μαζί με τα παιδιά της.

Δουλειές με φούντες τα μεσιτικά γραφεία

«Φύγαμε από τη Ν. Υόρκη, διότι μας έγινε σχετικά γρήγορα σαφές ότι δεν ήταν δυνατόν να δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι με 3 παιδιά, με γυναίκα να φυλάει τα παιδιά και όλα αυτά σε σπίτι 2 υπνοδωματίων» λέει η ίδια. Και φυσικά, όπως επισημαίνει, δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να κολλήσουν τον ιό τα παιδιά της στην παιδική χαρά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, 420.000 κάτοικοι της μεγαλούπολης την έχουν εγκαταλείψει. Και η έξοδος συνεχίζεται. Το 5% των διαμερισμάτων έχει αδειάσει στο νότιο Μανχάταν, ενώ στις πλούσιες συνοικίες τα μισά διαμερίσματα είναι άδεια. Πολλοί εύποροι μετακόμισαν στο Upper East Side, ή από το Σόχο στο Hamptons. Ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία- φοιτητές, καλλιτέχνες και υπάλληλοι που εν μια νυκτί έχασαν τη δουλειά τους- δεν μπορούν να πληρώνουν ακριβά ενοίκια.

Αντίθετα πολλή δουλειά έχει η Άλισον Μπερνστάιν, που διατηρεί το μεσιτικό γραφείο Urban Jungle Group. Η Μπερνστάιν μεσιτεύει στους ενδιαφερόμενους το κατάλληλο διαμέρισμα . Αλλά τώρα όλοι θέλουν να φύγουν, όπως λέει από την εμπειρία της. «Οι δουλειές μας σε σχέση με πέρυσι πάνε εξαιρετικά καλά και οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κατά 350% από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ζεις σε μια πόλη επειδή θέλεις να είσαι στο κέντρο της, αλλά όταν η ποιότητα ζωής εξαφανίζεται, όταν κλείνουν τα εστιατόρια και τα πάρκα, είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Ευκαιρίες από τη μείωση των ενοικίων

Το βοήθημα για τους ανέργους τελειώνει, λέει ο οικονομολόγος Στιν φαν Νόϊβερμπουργκ από το Πανεπιστήμιο Columbia. «Το βοήθημα ανεργίας με 600 δολάρια την εβδομάδα αυξήθηκε, αλλά όταν τελειώσει, πολλά νοικοκυριά θα φτάσουν στα όριά τους». Άρα αναμένεται κύμα εξώσεων, αν και τα ενοίκια έχουν ήδη πέσει γύρω στο 7%, όπως λέει ο ειδικός στα ακίνητα Γιόναθαν Μίλερ, για να προσθέσει ότι «έχουν λιγοστέψει απλά οι ενοικιαστές, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση».

Εάν και πότε θα επιστρέψουν όσοι έφυγαν, παραμένει άγνωστο. Η Σουζάνε Μπέρτραμ το θεωρεί απίθανο. Η ζωή έχει γίνει πιο εύκολη εκτός Ν. Υόρκης, λέει. Βέβαια η έξοδος λόγω κορωνοϊού έχει και μια πινελιά αισιοδοξίας. Σε περίπτωση που οι τιμές διαμερισμάτων πέσουν ακόμη περισσότερο, η πόλη θα γίνει πόλος έλξης για πολλούς νέους κατοίκους.

Άντγιε Πάσενχαϊμ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ