Υπό
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αντινόης
κ.κ. Παντελεήμονος.

Με την αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σας καλωσορίζω σ’ αυτή την θεία και ουράνια ιερά ακολουθία και προσεύχομαι, όπως η αγάπη του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, του Υιού του Θεού, αναπαυθεί στις καρδιές όλων.

Ο Κύριος επιθυμεί να μας δώσει ειρηνική καρδία, διότι, ο Ίδιος είναι ο Άρχων της Ειρήνης και είναι Αυτός που συμφιλίωσε τον άνθρωπο με τον Θεό. Την ειρήνη που προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο διαφέρει απ’ εκείνη του κόσμου. Ο Κόσμος αναζητά εξωτερική ειρήνη, ενώ ο Θεός δίδει στον άνθρωπο την εσωτερική ειρήνη, που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει. Αυτή την θεϊκή ειρήνη ο άνθρωπος την δέχεται, όταν ο ίδιος ανοίξει την καρδιά του στο Χριστό και Τον καλωσορίσει με πίστη και εμπιστοσύνη.

Ο σκοπός της ζωής και της υπάρξεως του ανθρώπου είναι να πετύχει τον αγιασμό και την σωτηρία του εν Χριστώ Ιησού. Ο Απόστολος Πέτρος μας υπενθυμίζει την πρόσκληση του Θεού (Λευϊτ. 11:44), «άγιοι γίνεσθε, καθώς Εγώ Άγιος ειμί» (1 Πέτρ. 1:16). Το να επιτύχει κανείς αυτόν τον αγιασμό, οφείλει να ακολουθήσει τον Χριστό, διότι Εκείνος είπε, «χωρίς Εμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιωαν. 15:5). Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, ο Κύριος και ο Σωτήρας μας, που ήλθε για την σωτηρία του ανθρώπου και έλαβε όλη την ανθρώπινη φύση για να την σώσει και να την αγιάσει. Ο Χριστός είναι η Αυτοαποκάλυψη του Θεού και χαρίζει την ουράνια θεογνωσία στον κάθε άνθρωπο, που επιθυμεί να γίνει αποδέκτης αυτής της θείας γνώσης.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιτύχει την αληθινή γνώση περί του Θεού εκτός μέσον της θείας Αποκαλύψεως, που ο Ίδιος ο θεός αποκαλύπτει στον άνθρωπο. Κανένας δεν μπορεί να επιτύχει τον αγιασμό και την σωτηρία του εκτός μέσον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ο Χριστός ίδρυσε χύνοντας το Πανάγιο Αίμα Του επάνω στο Σταυρό.

Μόνον, όταν ο άνθρωπος στραφεί στον αληθινό Θεό, μπορεί να γίνει η ζωντανή εικόνα της θείας δόξας. Ο Θεός αναπαύεται μέσα στις καρδιές μας, όταν εμείς εφαρμόζουμε τις εντολές Του και έτσι αποδεικνύομε, ότι αγαπάτε πράγματι τον Θεό. Και, τότε, ο άνθρωπος φέρει πνευματικό καρπό, τις αρετές. Διότι, χωρίς τον Χριστό δεν μπορεί να καρποφορήσει.

Αυτό όμως τι σημαίνει; Για να επιτύχουμε οποιαδήποτε αρετή, για να επιτύχουμε τον αγιασμό και την σωτηρία μας, οφείλομε όχι μόνον να είμαστε μέλη του Κανονικού Σώματος του Χριστού, αλλά να είμαστε και ενωμένοι με το κανονικό Σώμα Του, που είναι η Αγία Ορθόδοξός Του Εκκλησία. Οι πολυάριθμες και ποικιλόμορφες αιρέσεις, ως και τα διάφορα σχίσματα δεν ανήκουν στον Χριστό, αλλά είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα, επινοήσεις του διαβόλου, όπου ο άνθρωπος δεν αγιάζεται και πολύ περισσότερο δεν σώζεται.

Ο Χριστός καλεί όλους τους ανθρώπους να πιστέψουν σ’ Αυτόν και να Τον ακολουθήσουν. Θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έρθουν στην επίγνωση της αληθείας. Όσοι θέλουν να Τον ακολουθήσουν, οφείλουν να βαδίσουν επάνω στα δικά Του διδάγματα, να ακολουθήσουν το δικό Του παράδειγμα, να γίνουν μιμητές Του.

Οι Άγιοι της Ορθοδόξου μας Εκκλησίας αυτό ακριβώς έπραξαν. Μέσα από τη ζωή τους φανέρωσαν τη ζωή του Χριστού. Απέδειξαν, ότι τα διδάγματα του Κυρίου είναι εφικτά και ότι ο κάθε άνθρωπος, όταν θελήσει, μπορεί να τα εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή. Οι Άγιοι απέδειξαν, ότι τα λόγια του Χριστού είναι ζωή και πηγή σωτηρίας. Οι Άγιοι είναι η απτή απόδειξη των υποσχέσεων του Θεού, ότι ο άνθρωπος μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία του Θεού σώζεται και αγιάζεται. Εάν κανείς αφαιρέσει τους αγίους, τότε αυτό αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή ο άνθρωπος ούτε σώζεται, ούτε αγιάζεται.

Οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι οι γνήσιοι φίλοι του Χριστού. Οι Άγιοι είναι εκείνοι που μιμήθηκαν τον Διδάσκαλό τους. Οι Άγιοι είναι εκείνοι που θυσίασαν την ζωή τους προς χάρη του Διδασκάλου. Οι Άγιοι είναι το Ιερό Ευαγγέλιο στην πράξη και στη ζωή. Οι Άγιοι είναι οι εικόνες του Ζώντος Θεού και εκείνοι που αρνούνται τους Αγίους γίνονται αρνητές του Ευαγγελίου, του Χριστού, του Θεού.

Οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι οι ήρωες της Ορθοδόξου μας Πίστεως και τα πρότυπα κάθε αρετής. Οι ιερές εικόνες τους είναι τα άγραφα ιερά βιβλία που μας καλούν όλους για να τους μιμηθούμε και τα ιερά λείψανά τους αποτελούν πηγή θείων δωρεών.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν λατρεύει τους αγίους, αλλά τους τιμά και σέβεται ως φίλους Χριστού, που απέδειξαν στη ζωή τους, ότι υπήρξαν αληθείς μαθητές του Σωτήρος Χριστού. Οι Άγιοι, με την Χάρη του Χριστού, καταπάτησαν τον μισάνθρωπο διάβολο και αποδείχθηκαν νικητές εναντίον όλων των πονηρών πνευμάτων και της κάθε είδος αμαρτίας.

Σήμερα, η Ορθόδοξος μας Εκκλησία τιμά την μνήμη όλων των Αγίων. Μας καλεί να τους γιορτάσουμε όχι με γλέντια και χορούς, αλλά με το να τους μιμηθούμε στη ζωή. Μας καλεί να σηκώσουμε τον σταυρό μας, να απαρνηθούμε τον αμαρτωλό εαυτό μας. Μας καλεί να μετανοήσουμε για τα πολλά αμαρτήματά μας. Μας καλεί να γίνουμε ναοί του Θεού. Μας καλεί να γίνουμε άγιοι. Γι’ αυτό καθημερινά ακούμε τον ιερέα μέσα στη θεία Λειτουργία να προσκαλεί όλους λέγοντας: «Τα Άγια τοις αγίοις».

Αγαπημένα μου παιδιά, ας αγωνιστούμε να γίνουμε και εμείς άγιοι, ας δεχθούμε την πρόσκληση του Χριστού. Ας μη μείνει κανείς έξω, αλλά με την Χάρη του Χριστού μπορούμε και εμείς να επιτύχουμε εκείνο που οι Άγιοι της Ορθοδόξου μας Εκκλησίας επέτυχαν, τον αγιασμό και την σωτηρία τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ