Πλήρης κρατικοποίηση σε ποσοστό 99% του ενεργειακού κολοσσού Uniper. Δεν μπορούσε να αποφευχθεί, ανέφερε σε ξένους ανταποκριτές ο υπ. Οικονομικών Κρ. Λίντνερ.Η απόφαση ελήφθη. Η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει το 99% του βασικού προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Uniper. «Η Uniper ανήκει πλέον στο γερμανικό κράτος» δήλωσε το πρωί ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Το μοντέλο κρατικοποίησης, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο περιλαμβάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Uniper κατά 8 δις ευρώ και εξαγορά του κεφαλαίου που κατέχει η φινλανδική Fortum ύψους 480 εκατομ. ευρώ.

Με άλλα λόγια το κράτος πλέον αναλαμβάνει τη διοίκηση και την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων στην Uniper, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα της χώρας με φυσικό αέριο τους επόμενους δύσκολους μήνες. Η Uniper μέχρι πρότινος εισήγαγε ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 50% και ήταν υπεύθυνη για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

«Ναι» σε κρατικοποίηση και από έναν Φιλελεύθερο υπ. Οικονομικών

Την απόφαση για κρατικοποίηση της Uniper στηρίζει απόλυτα και ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τις οικονομικές αρχές που πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του.

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους της Γερμανικής Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε χαρακτηριστική ότι η κρατικοποίηση της Uniper ήταν «απολύτως αναγκαία» εξαιτίας της «κατάστασης κρίσης» στην οποία βρισκόμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν πρόκειται για μια επιλογή την οποία θα προέκρινε και στο μέλλον, όπως είπε, όπως δεδομένων των συνθηκών δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας κανείς να σκεφτεί απλώς ότι αν σκεφτεί απλώς κανείς ότι η Uniper πλέον δεν μπορεί να προμηθεύσει τη χώρα με ρωσικό αέριο λόγω της διακοπής του αγωγού Nord Stream 1 και κατά συνέπεια οφείλει να το αναζητήσει πλέον πολύ ακριβότερο στη διεθνή αγορά.

Εισφορά φυσικού αερίου -τελικά- από 1ης Οκτωβρίου

Το έτερο μεγάλο θέμα συζήτησης σήμερα στη Γερμανία είναι οι ανακοινώσεις για την εισφορά φυσικού αερίου, η οποία παρά τις αμφιταλαντεύσεις των προηγούμενων ημερών, θα επιβληθεί κανονικά στους καταναλωτές φυσικού αερίου από 1ης Οκτωβρίου, κι αυτό παρά την κρατικοποίηση της Uniper. Πρόκειται για ένα «μέτρο-γέφυρα», όπως το χαρακτήρισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ενόψει ενός κρίσιμου τριμήνου και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρατικοποίησης της Uniper. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σήμερα, παρά τα «αγκάθια» συνταγματικής φύσης, τα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, διερευνούσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι συνεργάτες του στο υπουργείο Ενέργειας τις τελευταίες μέρες.

Κατηγορηματικός στο θέμα της εισφοράς, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι η απόφαση έχει ληφθεί ήδη χωρίς αστερίσκους, ήταν και ο Κρίστιαν Λίντνερ το πρωί της Τετάρτης. Το θέμα θεωρείται λήξαν, η εισφορά θα επιβληθεί κανονικά και η κυβέρνηση ως σύνολο δεν έχει νομικές ενστάσεις ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τις αμφιταλαντεύσεις του Ρόμπερτ Χάμπεκ ως προς πιθανά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. «Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τι» ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις τρέχουν και στη Rosneft, η οποία επίσης έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς κρατικής διαχείρισης πριν από λίγες ημέρες. Νέος διευθύνων σύμβολος της Rosneft Deutschland και της RN Refining & Marketing διορίστηκε ο Γιοχάνες Μπρέμερ από την Oμοσπονδιακή Αρχή Προστασίας Δικτύων. Ο Μπρέμερ κατείχε στο παρελθόν υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου. «Είναι εξαιρετικά έμπειρος και εξοικειωμένος με τις συνθήκες που επικρατούν στην Rosneft» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ