Ο κίνδυνος νέας οικονομικής κρίσης στη Τουρκία με αφορμή την ελεύθερη πτώση της λίρας και η δικαίωση της Ισπανίας στο ΕΔΑΔ για απέλαση παράτυπων μεταναστών που εισέβαλλαν στη Μελίγια, στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. «Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58», γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα». Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει. Όπως τονίζει ο γερμανός ειδικός «το πρόβλημα των χρεών σε συνάλλαγμα, ιδίως σε δολάρια, διογκώνεται όσο υποτιμάται η λίρα». Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια ή ευρώ. Όσο πέφτει η αξία της λίρας τόσο δυσκολότερα εξυπηρετούν τα χρέη τους και στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο. Μια κατάρρευση της λίρας όμως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και για το τουρκικό δημόσιο παρά το ότι την περασμένη χρονιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού περιορίστηκε στο μόλις στο 2,8%».

Δικαιώθηκε η Ισπανία για απέλαση μεταναστών στο ΕΔΑΔ

Η Ισπανία έχει το δικαίωμα να επαναπροωθεί μετανάστες στο Μαρόκο, οι οποίοι εισβάλλουν στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια στη βόρεια Αφρική, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απορρίπτοντας την προσφυγή δύο μεταναστών, οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα σε ισπανικό έδαφος, το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι οι ισπανικές αρχές δεν παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ακόμα και όταν απελαύνουν αμέσως χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική διαδικασία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Πραγματικά Σύνορα»: «Για να υπάρξει μια ΕΕ με ανοιχτά σύνορα θα πρέπει να διεξάγονται έλεγχοι στα εξωτερικά της σύνορα. Η ομόφωνη απόφαση του ΕΔΑΔ είναι εντυπωσιακή. Η Ισπανία έχει το δικαίωμα επαναπροώθησης μεταναστών στο Μαρόκο. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι δύο μετανάστες από την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μαλί εισήλθαν παράτυπα μαζί με μια μεγάλη ομάδα μεταναστών στους ισπανικούς θύλακες στη βόρεια Αφρική. Έτσι έχασαν το δικαίωμα για μια διαδικασία, οι οποία θα τους επέτρεπε να διεκδικήσουν μια νόμιμη παραμονή στην ΕΕ. Είναι σαφές ότι οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να επιδοκιμάζεται μια εισβολή. Για να διασφαλιστεί μια ανοιχτή ΕΕ χρειαζόμαστε πραγματικά σύνορα».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ