Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το 2022 αναμένεται να εκτοξευθεί το πρώτο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο για τον πλανήτη Δία και τους παγωμένους δορυφόρους του. Το εγχείρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας, αφού θα είναι εφοδιασμένο με ένα ειδικό επιστημονικό όργανο, που σχεδιάζεται και τελειοποιείται από Έλληνες επιστήμονες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, συμμετοχή στην κατασκευή του εν λόγω οργάνου θα έχει και η Ακαδημία Αθηνών, μέσω του «Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας», καθώς ο Επόπτης του Γραφείου αυτού και προβεβλημένος διεθνώς επιστήμονας κ. Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας από τους συνεργαζόμενους ερευνητές της ομάδας ανάπτυξης του οργάνου.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης, ως συνεργαζόμενος ερευνητής, ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας, ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα συνεχιστεί και στην επόμενη γενιά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESA, το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο Ariane 5 και θα ταξιδέψει συνολικά 7,5 χρόνια στο διάστημα μέχρι να φθάσει στον Δία. Θα αξιοποιήσει για τον λόγο αυτόν την βαρύτητα της Γης και της Αφροδίτης. Από τον Ιανουάριο του 2030 και για 2,5 χρόνια, θα περιφέρεται στο σύστημα του Δία, μελετώντας τους πόλους του, την ατμόσφαιρα, την μαγνητόσφαιρα αλλά και τους δύο μεγάλους δορυφόρους του, την Καλλιστώ και τον Γανυμήδη.