«H EΕ προτιμά Ναμπούκο» αλλά και αμφισβητεί τη νομιμότητα των διακρατικών συμφωνιών με τη Ρωσία για τον South Stream.
Απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Έτινγκερ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.
Βρυξέλλες, 27 Ιανουαρίου 2011. Η Επιτροπή υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τον «Νότιο Διάδρομο», ο οποίος περιλαμβάνει τον αγωγό Ναμπούκο, τη διασύνδεση φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI), τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), τη διασύνδεση φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Ρουμανίας (AGRI) και τον αγωγό White Stream, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου.
Ο κ. Τσουκαλάς με ερώτησή του θέλησε να ενημερωθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού Ναμπούκο και την πιθανότητα μελλοντικής τροφοδότησής του με φυσικό αέριο από το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν, αλλά και για τα σχέδια κατασκευής του South Stream, επισημαίνοντας ότι λόγω έλλειψης επαρκούς φυσικού αερίου, η παράλληλη υλοποίηση των δύο αγωγών είναι ανέφικτη.
«Μολονότι η Επιτροπή ενθαρρύνει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην μεταφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικού αερίου προερχόμενου από νέα πηγή εφοδιασμού και διέθεσε χρηματοδοτική στήριξη τόσο για τη διασύνδεση ITGI όσο και για τον Ναμπούκο, θα προτιμούσε να υλοποιηθεί μεγάλης κλίμακας έργο ενταγμένο στον Νότιο Διάδρομο που να προσφέρει τον μέγιστο δυνατό όγκο μεταφοράς φυσικού αερίου. Επιπλέον, η Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει ότι ο Νότιος Διάδρομος θα βασίζεται σε φυσική ζεύξη μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής της Κασπίας/Μέσης Ανατολής, και όχι σε ανταλλαγές φυσικού αερίου εντός της Τουρκίας» επεσήμανε ο κ. Έτινγκερ.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, στη λεκάνη τροφοδοσίας του Νοτίου Διαδρόμου (στην οποία συμπεριλαμβάνονται το Ιράκ και το Τουρκμενιστάν) υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο διαθέσιμο προς εξαγωγή. Ο κ. Έτινγκερ όμως απέκλεισε την κατασκευή νέου αγωγού σύνδεσης με το Ιράν λόγω της πρόσφατης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την επιβολή κυρώσεων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας του Ναμπούκο, της διασύνδεσης ITGI και του TAP είναι η συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το ποιό από αυτά τα έργα θα προηγηθεί παραμένει ακόμη ανοικτό. Η τελική απόφαση σχετικά με τον προτιμώμενο αγοραστή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Shah Deniz II» αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2011, διευκρίνισε ο κ. Έτινγκερ.
Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι «σύμφωνα με τη Ρωσική κυβέρνηση και την Gazprom, ο άμεσος στόχος του αγωγού South Stream δεν είναι να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού προς τον Ναμπούκο». Ωστόσο, το φυσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω αυτού θα πρέπει είτε να εκτραπεί από την υπάρχουσα ουκρανική όδευση εφοδιασμού είτε να προέρχεται από πηγές εφοδιασμού που είναι ακόμη αδιευκρίνιστες. Η Ευρ. Επιτροπή δεν γνωρίζει αν έχει υπογραφεί σύμβαση για την εξασφάλιση δυναμικότητας ή παροχής φυσικού αερίου μέσω του South Stream. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, η Επιτροπή εξετάζει τις διακρατικές συμφωνίες με κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για να εξακριβώσει κατά πόσο συμμορφώνονται με την κοινοτική νομοθεσία.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Στα πλαίσια των προσπαθειών για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητά της την κατασκευή του αποκαλούμενου «Νότιου Διαδρόμου», έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Πολλοί αγωγοί σχεδιάζονται, με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για την κατασκευή όλων και, κυρίως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη μονομερή πολιτική στήριξη κάποιων προτιμώμενων από αυτήν έργων, παραβλέποντας τα συμφέροντα κρατών μελών που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά και αγνοώντας τις οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους που εν πολλοίς καθορίζουν το ποιά έργα θα υλοποιηθούν. Είναι βέβαιο ότι αυτή η φρενίτιδα των αγωγών σύντομα θα καταλαγιάσει, ενώ τα εξαγγελθέντα έργα θα εξαναγκαστούν σε συγχωνεύσεις, ακυρώσεις και αναδιπλώσεις. Μπορεί κάποιοι αγωγοί, με πρώτο τον South Stream, να προκαλούν ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις, εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, ωστόσο η Επιτροπή θα πρέπει με ψυχραιμία να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της και να εστιάσει στους πολιτικά και οικονομικά βιώσιμους αγωγούς».