Πρόσφατα έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στο Δωμάτιο» και οι γερμανόφωνοι κριτικοί κινηματογράφου έσπευσαν να τη δουν και φυσικά να την σχολιάσουν.Οι «Ενήλικες στο Δωμάτιο», η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά δεν έχει πολλές μέρες από την πρώτη προβολή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και ήδη έχει προκαλέσει κύμα κριτικής ανά την Ευρώπη. Επισκίασε ακόμη και την τιμητική βράβευση του Έλληνα σκηνοθέτη με το βραβείο Jaeger-Lecoultre-Glory to the Filmaker για τη συνολική συμβολή του στον σύγχρονο κινηματογράφο. Η νέα ταινία του Γαβρά, που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και εστιάζει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του 2015 στο Eurogroup για την ελληνική διάσωση, δεν πέρασε φυσικά ασχολίαστη από τον γερμανόφωνο τύπο.

«Κανείς δεν περίμενε από την Γαβρά μια μη πολιτική ταινία»

Η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί ότι στην ταινία του Γαβρά όλοι οι πρωταγωνιστές αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το μικρό τους όνομα, Αλέξης, Γιάνης, Βόλφγκανγκ, Κριστίν, Άγκελα, Βόλφγκαντ, Μάριο παρόλο που πρόκειται για μισητούς εχθρούς. «Αν πράγματι στ‘ αλήθεια στους υψηλότερους κύκλους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών συνηθιζόταν ο ενικός, αυτό θα ήταν μια κλασική περίπτωση υποκρισίας ότι υπάρχει ισότητα. Γιατί όσο πιο άνισοι γίνονται οι άνθρωποι, τόσο αυτό υποδηλώνεται στο πώς χαιρετιούνται» παρατηρεί η Welt και στη συνέχεια σχολιάζει: «Κανείς δεν περίμενε από την Γαβρά μια μη πολιτική ταινία. Από τον Κώστα Γαβρά δεν περιμένει επίσης κανείς μια ισορροπημένη ταινία, περισσότερη μια ταινία με οργή. Στο «Ζ» στράφηκε κατά των συνταγματαρχών που κατέλαβαν την εξουσία, στον «Αγνοούμενο» αποκάλυψε τον ρόλο της CIA στο πραξικόπημα κατά του Πινοσέτ στη Χιλή. Η «Ομολογία» ήταν μια αναμέτρηση με τον σταλινισμό. Στο «Αμήν» υποστηρίζει τη θέση ότι ο Πάπας γνώριζε την πάσα αλήθεια για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (…)».

Στους «Ενήλικες στο Δωμάτιο» καταπιάνεται στην ουσία με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα δραματικά γεγονότα του 2015 εστιάζοντας στον Γιάνη Βαρουφάκη. «Οι Ενήλικες στο Δωμάτιο είναι μια πολιτική ταινία αλλά και μια ταινία για την άρνηση της αξιοπρέπειας απέναντι σε ένα άτομο και ένα ολόκληρο έθνος». Η Welt στέκεται επίσης και στην αισθητική και τον συμβολισμό της ταινίας που παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία. «Πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία με έναν αδύναμο βασιλιά (τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα), έναν πρωταγωνιστή με πάθος (Βαρουφάκης) και έναν στωικό ανταγωνιστή (Σόιμπλε).» Οι υπόλοιποι πολιτικοί αλλά και ο λαός παραπέμπουν στον χορό μιας αρχαίας τραγωδίας.

Μια ταινία που δεν προσποιείται ότι είναι αντικειμενική

Και η δημόσια ελβετική τηλεόραση SRF αναφέρεται εκτενώς στην ταινία του Γαβρά για την ελληνική διάσωση. «Η στάση που κρατά ο Κώστας Γαβράς στους Ενήλικες στο Δωμάτιο δεν επιδέχεται αμφιβολίες: Οι Έλληνες έγιναν τα θύματα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος». Με τον τρόπο ο σκηνοθέτης υιοθετεί τη θέση του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέρει η SRF και παρατηρεί: «Η ταινία ‘Οι Ενήλικες στο δωμάτιο’ αφηγείται χωρίς προσποίηση αντικειμενικότητας, τα γεγονότα της πιο δραματικής περιόδου για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Είναι μια ταινία που «θέλει να περάσει ως πολιτικό θρίλερ» σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «πρόκειται για μια υψηλή αξίωση για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα». Σύμφωνα με την ελβετική τηλεόραση η ταινία αυτή την οποία αποκαλεί «ελληνική τραγωδία σε ευρωπαϊκούς καιρούς» αναμένεται να «ενθουσιάσει» ειδικότερα το κοινό εκείνο που ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ