Η κωμόπολη Κας, που βρίσκεται στην επαρχία της Αττάλειας, φαίνεται πως έχει την τύχη να είναι προς το παρόν η μοναδική περιοχή στην Τουρκία που δεν έχει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού.Μια μέρα στην κεντρική αγορά στο Κας, απέναντι από το Καστελόριζο. Οι αγρότες από την περιοχή έχουν στήσει τους πάγκους τους. Καθένας που θέλει να αγοράσει πρέπει να περάσει πρώτα από μια σκηνή για να του ρίξουν αντισηπτικό στα χέρια. Η αστυνομία παρακολουθεί τη διαδικασία. Μετά όμως ο κόσμος δεν κρατάει και τόσο τις αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους. Ο Μπυλέντ Καρατσάν ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση δηλώνει πολύ ικανοποιημένος:

«Οι πολίτες μας τηρούν στην πλειονότητά τους τούς κανόνες απομόνωσης και φυσικής απόστασης. Και μάλιστα προσέχουν ο ένας τον άλλο. Πρόσφατα πήγα χωρίς μάσκα σε ένα σουπερμάρκετ και μια πελάτισσα μου είπε ‘κύριε δημοτικέ σύμβουλε δεν μπορείτε να μπαίνετε χωρίς μάσκα στο σουπερμάρκετ’».

Στην Τουρκία η χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ είναι υποχρεωτική. Αλλά και στους δρόμους πολλοί πολίτες φοράνε μάσκες. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις όπως ο Κεμάλ:

«Το παίρνω χαλαρά. Δεν φοράω ούτε γάντια ούτε μάσκα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν φοβάμαι. Χρησιμοποιώ μόνο αντισηπτικό. Μου φτάνει».

Δεν ήταν καλό να μαθευτεί ότι το Κας δεν έχει κρούσματα…

Θεωρητικά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στο Κας. Ο Κεμάλ το άκουσε από τις ειδήσεις ότι η πόλη του είναι μια θετική εξαίρεση:

«Νομίζω πως δεν ήταν καλό αυτό με τις ειδήσεις. Θετική διαφήμιση ναι, αλλά μέχρι τώρα μπορούσαμε να προστατευθούμε επειδή είμασταν μακριά από όλα αυτά. Τώρα είναι σαν να καλούμε τους πάντες να έρθουν εδώ. Όσα μέτρα και να πάρουμε τώρα οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν τρόπους να έρθουν εδώ».

Το Κας είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Μπυλέντ Καρατσάν δεν επιτρέπονται πλέον τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια:

«Υπάρχουν πολλές πανσιόν και ξενοδοχεία στο Κας. Ελέγχουμε πολύ αυστηρά τις πύλες εισόδου και εξόδου στην πόλη. Παίρνουμε τη θερμοκρασία των ανθρώπων και ελέγχουμε τα εισιτήριά τους. Τους ρωτάμε γιατί θέλουν να έρθουν και όταν απαντούν για επίσκεψη ή για διακοπές τους λέμε πως εδώ δεν πρόκειται να βρουν κατάλυμα και γυρίζουν πίσω».

Αυτή την περίοδο απαιτείται ειδική άδεια για να πάει κανείς από την μια περιοχή στην άλλη στην Τουρκία. Ο Κεμάλ πάντως έχει άλλη άποψη:

«Αυτοί που έχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα τα δώσουν έτσι ή αλλιώς. Για οικονομικούς λόγους πρέπει να τα νοικιάσουν».

Το Κας έχει όλα τα καλά…

Η Αϊσούν βάζει μερικά τρόφιμα σε ένα καλάθι και το δένει σε ένα σκοινί. Από την άλλη πλευρά τραβάει το σκοινί μια φίλη της. Και οι δυο είναι πολύ προσεκτικές. Για την Αϊσούν είναι σαφές γιατί το Κας έμεινε μέχρι στιγμής αλώβητο από τον κορωνοϊό:

«Όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού, το Κας ήταν σχεδόν άδειο. Η σεζόν τελειώνει κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου και τότε κλείνουν όλα τα μαγαζιά. Η κίνηση λοιπόν ήταν μειωμένη. Λίγοι άλλωστε έφευγαν ή ερχόντουσαν γιατί εδώ έχουμε τα πάντα. Αυτό μας προστάτευσε.»

Στα μικρά χωριά, στα βουνά της περιοχής, πολλοί φυτεύουν φρούτα και λαχανικά. Μήλα, πορτοκάλια, πεπόνια. Από όλα έχουν συν την κτηνοτροφία. Οι άνθρωποι λοιπόν στα χωριά δεν χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά στην πόλη. Για την Αϊσούν υπάρχει όμως ένας ακόμα λόγος:

«Οι άνθρωποι εδώ είναι υγιείς, ο αέρας είναι καθαρός και εκτός αυτού οι άνθρωποι αντιδρούν με μεγάλη ευσυνειδησία. Υπάρχουν μόνο κάποιοι λίγοι που δεν κρατούν τις αποστάσεις».

Η Αϊσούν φοράει μάσκα και κρατάει τις αποστάσεις με τους άλλους. Για τον Κεμάλ ήταν απλά θέμα τύχης που το Κας δεν είχε μέχρι σήμερα κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. Πάντως γενικότερα πιστεύει πως ούτως ή άλλως είναι μεγάλη τύχη να ζει κάποιος στο Κας.

Κάριν Σεντζ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ