Ηχηρό μήνυμα Μπέρμποκ με τελικό αποδέκτη την Άγκυρα από την Αθήνα: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Επόμενο θύμα του αναθεωρητισμού μπορεί να είναι η Ελλάδα.Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και με θετική αποτίμηση των συνολικών επαφών στην Ελλάδα, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα. Με μια ηχηρή δήλωση και ξεκάθαρα λόγια, διεμήνυσε προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ότι «τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποτελούν ελληνικό έδαφος» και αυτό είναι ένα γεγονός «το οποίο κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέσει εν αμφιβόλω». Μια τέτοια δήλωση ήταν αυτό ακριβώς που επεδίωκε άλλωστε η Ελλάδα εδώ και καιρό από τη Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αναλυτές.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τoν ομολόγό της Νίκο Δένδια και μετά από σύντομη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε εμφατικά ότι μεταξύ νατοϊκών εταίρων «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο». Αυτό είναι και το μήνυμά της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προς την Τουρκία. Όπως υπογράμμισε αυτό που επιθυμεί η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι να μην υπάρχει «καμία αμφιβολία» πια για τη γερμανική αλληλεγγύη στο πεδίο αυτό.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην αναβίωση του αναθεωρητισμού με συνέπεια τον πόλεμο στην Ουκρανία θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Το επόμενο θύμα του αναθεωρητισμού θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα». Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των ελληνογερμανικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα μεταξύ άλλων και το θέμα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων, καθιστώντας σαφές ότι μια τέτοια κίνηση μεταβάλλει άρδην τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Νίκο Δένδιο κατά πόσο μια ενδεχόμενη γερμανική διαμεσολάβηση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών θα ήταν ευπρόσδεκτη, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός: «Όχι δεν ζήτησα διαμεσολάβηση».

Η Ελλάδα θέτει επίσημα ξανά το θέμα πολεμικών αποζημιώσεων

Το θέμα της καταβολής γερμανικών επανορθώσεων παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία ανοιχτό και μάλιστα «εις ολόκληρον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος προς την Αναλένα Μπέρμποκ, με τη Γερμανίδα υπουργό να επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά τις διαφορετικές γερμανικές θέσεις ως προς τη νομική πτυχή του θέματος.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι κατανοητές, χαρακτηρίζοντας τη γερμανική ιστορική και πολιτική ευθύνη για τις ναζιστικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής ως «ασύλληπτες». Όπως ανέφερε πάντως και χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, η ίδια υποστηρίζει σε κάθε περίπυτωση έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, παρά τη θεμελιώδη διαφωνία για τις νομικές αξιώσεις. Για την Αναλένα Μπέρμποκ είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι ως προς το κεφάλαιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει απέναντί της μόνο «κράτη θύματα» και ότι η ίδια εκ των πραγμάτων είναι «το κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα».

«Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν ‘αν’ και ‘αλλά’»

Στο πεδίο του προσφυγικού η Αναλένα Μπέρμποκ θέλησε να τονίσει, όπως και χθες, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, άρα το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι δεδομένο. Για τη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών όμως τα σύνορα έχουν και «θύρες», στις οποίες θα πρέπει να γίνονται απαρέγκλιτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χθες μάλιστα από το ελληνικό αρχηγείο της Frontex στο λιμάνι του Πειραιά έστειλε άλλο ένα ηχηρό μήνυμα με φόντο τις δημοσιογραφικές αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και εκμετάλλευση προσφύγων στον Έβρο. «Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν ‘αν’ και ‘αλλά’» δήλωσε η Γερμανίδα υπΕξ χαρακτηριστικά. Στη Μεσόγειο διακυβεύονται ζωές. Αν δεν υπερασπιστούμε εδώ ακριβώς τις αξίες μας, θα χαθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Δήμητρα Κυρανούδη, Αποστολή Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ