Η νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφηκε στις τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις: το SPD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.Μετά την εκλογική ήττα στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) συνεχίζουν την φθίνουσα πορεία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL η οποία διενεργήθηκε πριν τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το SPD χάνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας στο 26%.

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται έτσι 12 ποσοστιαίες μονάδες της ένωσης των χριστιανικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που κερδίζουν δυο μονάδες σκαρφαλώνοντας στο 38%.

Σε ανοδική τροχιά το FDP

Στο 8% παραμένει την ίδια ώρα η Αριστερά (Die Linke), όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που βρίσκονται σε ανοδική πορεία κερδίζοντας μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση. Από 7% μοιράζονται οι Πράσινοι (Grüne) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μια δυνητική κυβερνητική συμμαχία της χριστιανικής ένωσης με το FDP θα συγκέντρωνε συνεπώς 46%, πέντε μονάδες περισσότερες από το στρατόπεδο Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων που περιορίζονται στο 41%.

6% μοιράζονται τα λοιπά κόμματα ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν που διαμορφώνεται στο 24%.

Προβάδισμα Μέρκελ

Την ίδια ώρα η Αγκ. Μέρκελ διευρύνει σημαντικά το προσωπικό προβάδισμά της έναντι του βασικού της αντιπάλου Μ. Σουλτς. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η νυν καγκελάριος κερδίζει δυο επιπλέον μονάδες ενώ ο υποψήφιος του SPD χάνει τρεις μονάδες.

Εάν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από τους πολίτες, το 50% θα επέλεγε την Αγκ. Μέρκελ ενώ μόλις το 24% τον Μ. Σουλτς. Η διαφορά διαμορφώνεται πλέον στις 26 μονάδες.

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ