Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τις επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια και ενισχύουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Ήττα για τον εκλεκτό του πρώην προέδρου Τραμπ.Είναι μία νίκη με απήχηση πολύ μεγαλύτερη από την ταπεινή πολιτεία της Τζόρτζια: o υποψήφιος των Δημοκρατικών, Ράφαελ Γουόρνοκ, κερδίζει τις επαναληπτικές εκλογές για τη Γερουσία και επανεκλέγεται. Ο αντίπαλός του, Χέρσελ Γουόκερ, πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ένας από τους «εκλεκτούς» του Ντόναλντ Τραμπ στη νέα γενιά των Ρεπουμπλικανών, αναγκάζεται να αναγνωρίσει την ήττα του. Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βλέπει την οριακή πλειοψηφία του στη Γερουσία να ενισχύεται. Οι Δημοκρατικοί διαθέτουν πλέον 51 έδρες έναντι 49 των Ρεπουμπλικανών.

«Άλλα έξι χρόνια (θητείας)» φωνάζουν οι οπαδοί του αιδεσιμότατου Ράφαελ Γουόρνοκ, πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος: 51,4% των ψήφων για τον Γουόρνοκ, 48,6% για τον Γουόκερ. Ο νικητής των εκλογών περιχαρής υπόσχεται ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων. «Είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για τα δικαιώματα των εργατών, των γυναικών, των παιδιών», λέει. «Για να χτίσουμε μία πιο δυνατή πολιτεία της Τζόρτζια. Να έχετε πίστη και να συνεχίζετε την προσπάθεια».

Πρώτος μαύρος γερουσιαστής από τη Τζόρτζια

Μόλις το 2021 ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ είχε εκλεγεί στη Γερουσία, πάλι σε επαναληπτικές εκλογές. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός γερουσιαστής που εκπροσωπεί στην Ουάσιγκτον την πολιτεία της Τζόρτζια, μία ιδιαίτερα συντηρητική περιφέρεια του αμερικανικού Νότου, η οποία πάντως τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη και μεγάλη εξωστρέφεια. Το υπενθυμίζει και ο ίδιος ο Γουόρνοκ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του. «Σε μια στιγμή που κάποιοι επιχειρούσαν να διχάσουν τη χώρα μας – και συνεχίζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε – η Τζόρτζια έκανε κάτι εκπληκτικό: έστειλε στη Γερουσία των ΗΠΑ τον πρώτο Αφροαμερικανό γερουσιαστή και επιπλέον τον πρώτο Γερουσιαστή εβραϊκής καταγωγής. Και τώρα το επαναλαμβάνει…»

Οι ψηφοφόροι δεν παρασύρθηκαν από το χάρισμα του Χέρσελ Γουόκερ, ούτε από τις διακρίσεις του στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ο Τόνι Σάλιβαν ψηφοφόρος από το Ντεκατούρ της Τζόρτζια, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ψήφισα τον Ράφαελ Γουόρνοκ, γιατί θεωρώ ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο σύνολό του. Νομίζω ότι ο Χέρσελ Γουόκερ θα ήταν απλώς μία μαριονέτα». Ένας άλλος ψηφοφόρος, ο Τομ Κάλαγουεϊ από την Ατλάντα, λέει: «Στήριξα τον Γουόρνοκ, γιατί έχει αποδείξει ότι είναι καλός γερουσιαστής. Δεν νομίζω ότι ο Χέρσελ Γουόκερ έχει τα προσόντα για γερουσιαστής, δεν εξέφρασε καν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις στον προεκλογικό αγώνα του…»

Κέρδη και για τον Μπάιντεν

Το εκλογικό αποτέλεσμα ευνοεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Και αυτό όχι μόνο γιατί είναι πλέον εμφανές ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο τους να «ανακαταλάβουν» το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Με την πρόσθετη έδρα που κερδίζουν οι Δημοκρατικοί στην Τζόρτζια μπορούν να ασκήσουν την πολιτική τους χωρίς να επηρεάζονται από τα «φίλια πυρά» του γερουσιαστή Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια, ο οποίος ανήκει στην πιο συντηρητική πτέρυγα των Δημοκρατικών και έχει αρνηθεί να στηρίξει σημαντικά νομοσχέδια τους τελευταίους μήνες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Μπάιντεν για τις κοινωνικές δαπάνες ύψους 1,7 τρισ. dολαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA, ARD)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ