Παρά την ανακοίνωση των Εργατικών την τελευταία στιγμή ότι αποδέχονται την πρόταση για πρόωρες εκλογές, το πολιτικό τοπίο στη βρετανική πρωτεύουσα παραμένει ακόμη ομιχλώδες.Στο παρά πέντε της συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων επί σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει πρόωρες εκλογές την 12η Δεκεμβρίου, το Εργατικό Κόμμα αίρει τις αντιρρήσεις του και την απειλή να το καταψηφίσει με ανακοίνωση ότι αποδέχεται τις εκλογἐς.

Ως συνήθως ωστόσο το τοπίο παραμένει ομιχλώδες επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δεσμεύεται για το ποια ημερομηνία επιλέγει. Την 12η Δεκεμβρίου, όπως ζητά η Κυβέρνηση ή την 9η Δεκεμβρίου, όπως ζητούν τα κόμματα της ήσσονος Αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες.

Η απόφαση των Εργατικών να συγκατανεύσουν στις πρόωρες εκλογές αιτιολογείται από την ηγεσία του λέγοντας ότι, μετά την τρίμηνη παράταση, την οποία παρείχε η Ευρωπαΐκή ´Ενωση, εκλείπουν οι λόγοι για περαιτἐρω καθυστερήσεις στην νομοθετική διαδικασία, μιας και η απειλή της αποχώρησης δίχως συμφωνία έχει εκλείψει.

Ο ρόλος των μικρότερων κομμάτων

Στην ψηφοφορία της Δευτέρας για πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση συγκέντρωσε μόνο 299 θετικές ψήφους, αντίστοιχο αριθμό με τους βουλευτές που διαθέτει, ενώ απαιτείτο πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ήτοι 434 ψήφοι έναντι συνόλου 650.

Αρχικά με την τέταρτη απόπειρα, το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ ευελπιστούσε να πάρει με το μέρος της κυβέρνησης τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) και τους Φιλελευθερους Δημοκρἀτες, οι οποίοι θα ψήφιζαν υπέρ των εκλογών με διαφορετική ημερομηνία, την 8η ή 9η Δεκεμβρίου.

Το σκεπτικό πίσω από τη πρόταση των δύο μικροτέρων κομμάτων ήταν ότι με βάση τον εκλογικό νόμο απαιτείται κλείσιμο του κοινοβουλίου για 28 εργάσιμες ημέρες πριν από τις εκλογές, οπότε η κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο έως την Παρασκευή που θα κλείσει η Βουλή να επιχειρήσει να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία της, η οποία, επί του παρόντος έχει παγώσει.

Πόσο εννοεί όσα λέει το Εργατικό Κόμμα;

Με την αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή του Εργατικόυ Κόμματος όλα αυτά αποδεικνύονται σχέδια επι χάρτου. Πόσο το εννοούν θα αποδειχθεί στην ψηφοφορία της Τρίτης. Πάντω ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάνει την παρουσία των βουλευτών του υποχρεωτική. Κατά πόσον θα τον υπακούσουν είναι άλλο μεγάλο ερωτηματικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Εργατικών κρίνει ότι οι εκλογές μέσα στο χειμώνα και σε εορταστική περίοδο θα είναι καταστροφικές για το κόμμα με τον πλέον αντιδημοφιλή ηγέτη της ιστορίας του.

Πάντως, με επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ, ο Μπόρις Τζόνσον απεδἐχθη την παράταση έως την 31η Ιανουαρίου, παρά τη προηγούμενη απειλή του ότι προτιμά να πέσει στον γκρεμό παρά να την υπογρἀψει.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ