Η νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο εστιάζει σε νέους σκηνοθέτες και γυναίκες δημιουργούς. Παρουσιάζει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα χωρίς όμως να ξεχνά και το Χόλιγουντ.Για 72η φορά διεξάγεται φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα παγκοσμίως για πολλούς λόγους. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (1946), το οποίο φημίζεται για τις τολμηρές επιλογές στο πρόγραμμά του. Επιπλέον, και αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, λαμβάνει χώρα σε ένα απόλυτα γραφικό τοπίο: δίπλα στην λίμνη Ματζόρε, ενώ είναι το μοναδικό φεστιβάλ παγκοσμίως που πραγματοποιεί και προβολές εκτός αίθουσας. Ταινίες κάτω από τα αστέρια στην πλατεία Piazza Grande με χωρητικότητα 8.000 θεατών.

Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί υπό νέα διεύθυνση, αφού η Λιλί Ενστέν αντικατέστησε τον Κάρλο Σατριά, ο οποίος αναλαμβάνει τη γερμανική Berlinale. Τι αλλάζει λοιπόν με τη νέα διεύθυνση;

Η Λιλί Ενστέν κάνει το ντεμπούτο της με έναν στόχο: να ανανεώσει το φεστιβάλ. Να προβάλλει δηλαδή έργα νέων δημιουργών αλλά να προσελκύσει και νεότερο κοινό.

Επιπλέον φέτος συναντά κανείς περισσότερες ταινίες γυναικών, πολιτικά θέματα και θέματα που αφορούν μειονότητες.

Αέρας Χόλυγουντ στη λίμνη Ματζόρε

Ωστόσο από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα blockbuster και οι διάσημοι αστέρες. Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η προβολή της καινούργιας ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στην Piazza Grande. Πρόσφατα ασκήθηκε κριτική στο έργο του Ταραντίνο για τη βία που χρησιμοποιεί στις ταινίες του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις γυναίκες που από κάποιους χαρακτηρίζεται αντιφεμινιστικός. Σε αυτό η νέα διευθύντρια απαντά: «Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις γυναίκες στη νέα του ταινία». Επιπλέον τονίζει ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής του πολιτικά ορθού: «Η αστυνομία ιδεών αποτελείται από ανθρώπους που στον 15ο αιώνα θα εμφανίζονταν ως ιεροεξεταστές».

Αέρα Χόλιγουντ στο Λοκάρνο θα φέρει και η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνκ, στην οποία θα απονεμηθεί το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ όπως και στον σκηνοθέτη καλτ ταινιών Τζον Γουότερς.

Η ελληνική παρουσία

Οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ είναι δυο ταινίες μικρού μήκους. Το «Mom's Movie» της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Νimic» με τον Ματ Ντίλον.

Γιοάχιμ Κίρτεν

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά