“Σας γνωστοποιούμε ότι αυτές τις ώρες για την πολύπαθη ελληνόγλωσση εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα χτύπημα που θα κλυδωνίσει την ύπαρξη της. Ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις Εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των Ομογενών Εκπαιδευτικών”. Αυτά αναφέρονται σε επιστολή του Συλλόγου Ομογενών Εκπαιδευτικών Ρηνανίας-Βεστφαλίας, (Verbund Griechischer Lehrer NRW) με θέμα “Ομογενείς Εκπαιδευτικοί” προς τους αρμόδιους φορείς. Αναλυτικά στην επιστολή τονίζονται τα παρακάτω:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ
(Verbund Griechischer Lehrer NRW)
ΠΡΟΣ: Ο.Ε.Κ
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Düsseldorf
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε
Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων
Συλλόγους και Πολιτιστικούς Φορείς
Ενορίες
Düsseldorf, 26. August 2012
ΘΕΜΑ: Ομογενείς Εκπαιδευτικοί
Αξιότιμη κυρία εκδότρια,
σας γνωστοποιούμε ότι αυτές τις ώρες για την πολύπαθη ελληνόγλωσση εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα χτύπημα που θα κλυδωνίσει την ύπαρξη της. Ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις
Εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των Ομογενών Εκπαιδευτικών.
Λίγα λόγια που αφορούν το ιστορικό της υπόθεσης,
Με το νόμο 2909/2001, το ΥΠΕΠΘ ανταποκρίθηκε σε χρόνιο αίτημα ομογενών εκπαιδευτικών, καθώς και ελλήνων μεταναστών μονίμων κατοίκων εξωτερικού, να διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.
Πηγή: http://isocrates.minedu.gov.gr
Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί ήταν μια προσπάθεια ένταξης στην εκπαίδευση, ανθρώπων με γλωσσομάθεια, προσαρμογή, και εμπειρία ξένων εκπαιδευτικών συστημάτων για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού και συγκεκριμένα στη Γερμανία προσελήφθησαν το 2008 19 ομογενείς εκπαιδευτικοί, οχτώ εξ αυτών στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας σε σύνολο 192 εκπαιδευτικών του κρατιδίου (ποσοστό 4,1 % ) με σύμβαση ορισμένου χρόνου και πλήρες ωράριο εικοσιτεσσάρων ωρών (24). Οι άνθρωποι αυτοί που έκαναν αυτήν την επαγγελματική επιλογή πριν τέσσερα έτη με πλήρη απασχόληση θα οδηγηθούν εκτός σχολείων την 31 Αυγούστου 2012 εάν η πολιτεία με τη δική σας παρέμβαση δεν ενεργοποιηθεί. Για την δραστηριοποίηση της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια σωρεία ατράνταχτων επιχειρημάτων εκ των οποίων σταχυολογώντας σας παραθέτουμε μερικά:
- Οι ομογενείς δεν περισσεύουν αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συγκεκριμένα στην εισηγητική έκθεση του ο συντονιστής Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει δώσει από τον Φεβρουάριο περισσότερα από 80 κενά εκπαιδευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά. Σε όλα τα σχολεία της περιοχής μας υπάρχουν κενά τα οποία θα μεγιστοποιηθούν αφού π.χ. για κάθε 2 ομογενείς που φεύγουν 24+24=48 ώρες θα χρειαστούν πιθανώς 3 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα με ωράριο 16+16+16=48 ώρες
- Κόστος: Κάθε νέα απόσπαση προβλέπει ειδικό επιμίσθιο συν έξοδα μεταφοράς προς και από τη χώρα υποδοχής, για αυτόν που αποσπάται και δημιουργεί και κενό στην Ελλάδα που πρέπει να καλυφθεί με πρόσληψη αναπληρωτή (συν στο κόστος)
- Προσαρμογή, γλωσσομάθεια, εμπειρία και γνώση του εκπαιδευτικού συστήματος της Γερμανίας που είναι απαραίτητα αφού υπάρχουν μαθητές που μετακινούνται μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί είναι οι πλέον κατάλληλοι για να υποστηρίξουν την σύγκλιση των εκπαιδευτικών συστημάτων (ελληνικού και γερμανικού). Είναι οι ζωντανές γέφυρες μεταξύ αυτών.
Τα παραπάνω αποτελούν ενδεικτικά καταλυτικά επιχειρήματα για την παραμονή των ομογενών εκπαιδευτικών στα σχολεία πλην όμως πέραν τούτου θεωρούμε από πολιτικής πλευράς απόλυτο Βατερλό για τους φορείς της ομογένειας εάν οι ίδιοι κύκλοι που βάλουν κατά της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης καταφέρουν να αποπέμψουν τους ομογενείς εκπαιδευτικούς που αντιτίθενται στο κλείσιμο των σχολείων. Σημειολογικά η εξέλιξη του θέματος θα αποτελέσει την αξιολόγηση των φορέων της ομογένειας και θα καταδείξει τη δύναμη και τη στρατηγική τους.
Εμείς ως ομογενείς εκπαιδευτικοί αναμένουμε την άμεση παρέμβαση και τη δυναμική στήριξη σας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις προσπάθειες σας
Εν αναμονή και μετά τιμής
Ο πρόεδρος Η γραμματέας
Άγγελος Βόμπρας Χριστίνα Μανασή