Φωτογραφία: Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 ο Υφυπουργός Εξωτερικών
κ. Δημήτρης Δόλλης μετέβη στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου ως εκπρόσωπος
της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμμετείχε στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση
είκοσι ετών από την Ίδρυση της Οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αλβανία (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ).

Συμμετοχή ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη σε εορτασμούς ομογενειακού ελληνισμού Αλβανίας για τα 20 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στη Δερβιτσάνη.

Αλβανία, 16.01.11. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών από την Ίδρυση της Οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αλβανία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης μετέβη χθες, Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011, στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμμετείχε στους εορτασμούς. Ο κ. Δόλλης συναντήθηκε επί τόπου με εκπροσώπους της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, καθώς επίσης και με μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είχαν συρρεύσει εκεί. Στο μήνυμά του ο κ. Δόλλης μετέφερε χαιρετισμό του Έλληνα Π/Θ Γεωργίου Παπανδρέου, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται στην ΟΜΟΝΟΙΑ και το έργο της και απηύθυνε συσπειρωτικό μήνυμα προς όλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ΟΜΟΝΟΙΑ αποτελεί κατάκτηση της Ομογένειας, είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς».

Ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι η ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Δερβιτσάνη πριν από 20 χρόνια ήταν μια κατάσταση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας που εκπροσωπούσε όλους τους Έλληνες της Αλβανίας.

Ο κ. Δόλλης ανέφερε στην ομιλία του ότι στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι η συσπείρωση και ενιαία εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, η διεκδίκηση των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, η διατήρηση ακμαίου φρονήματος και, κυρίως η εμπέδωση ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του, ομογένεια και πληθυσμού.

Ομιλία του κυρίου Υφυπουργού για τα 20 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Βασικά σημεία:
  • Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την σημαντική επέτειο των είκοσι ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνολικό ισοζύγιο και ο πολιτικός απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ είναι θετικά, ειδικά ως προς τους στόχους της συσπείρωσης και ενιαίας εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, της διεκδίκησης των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, της διατήρησης ακμαίου φρονήματος και, κυρίως, της εμπέδωσης ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.
  • Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς. Χωρίς ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες και στείρες αντιπαραθέσεις, όλοι χωρούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και κανένας δεν περισσεύει όταν, μάλιστα, η μετανάστευση συρρικνώνει τον μειονοτικό πληθυσμό.
  • Σήμερα προκύπτουν άμεσα δύο κεφαλαιώδεις προκλήσεις: η μία είναι η απογραφή του πληθυσμού και η δεύτερη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κανείς ότι η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, δεν νοείται να ζητεί κανείς την αντιμετώπισή του ως «Έλληνα» από τη μητέρα πατρίδα και από την άλλη πλευρά να αδιαφορεί για τη συμμετοχή του στην απογραφή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο.
  • Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκλογή των κατάλληλων προσώπων αφορά στην άμεση εκπροσώπησή των Ελλήνων της Αλβανίας. Οι άρχοντες που θα αναδειχθούν θα έχουν την ευθύνη της συμπαράστασης και της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη του Ελληνισμού και τη δημιουργική συμβίωσή του εντός του εξελισσόμενου αλβανικού κράτους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Πρόεδροι, αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την σημαντική επέτειο των είκοσι ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αισθάνομαι, όμως, και βαθειά συγκίνηση διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, προέρχομαι και ο ίδιος από τον απόδημο ελληνισμό, γνωρίζω τις ευαισθησίες του και καταλαβαίνω πολύ καλά πως αισθάνεστε.

Επιτρέψτε μου, αρχικά, να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, του Π/Θ κ. Γεωργίου Παπανδρέου για την επέτειο αυτή και να σας διαβάσω το μήνυμα που σας απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Αγαπητοί φίλοι,

πριν 20 χρόνια ιδρυόταν η ΟΜΟΝΟΙΑ εδώ στη Δερβιτσάνη και η ίδρυση αυτή δεν ήταν ούτε ένα τυχαίο γεγονός, ούτε μια πράξη χωρίς συνέχεια. Ήταν μια κατάκτηση της ΕΕΜ, που εκπροσωπούσε αυτόνομα όλους τους Έλληνες της Αλβανίας και εξέφραζε πολιτικά τις προσδοκίες, τις ελπίδες και τα προβλήματά τους. Τότε, το πολιτικό κλίμα ήταν ρευστό και ασταθές και η ΕΕΜ, με την ΟΜΟΝΟΙΑ μπροστά, έκανε τα πρώτα βήματα προς την σημερινή εποχή, έτσι ώστε, στην συνέχεια, τόσο η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και το ΚΕΑΔ να αποτελέσουν βασικό σημείο αναφοράς στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακολούθησε, τις σκληρές μάχες που δόθηκαν και όσα κερδήθηκαν στην 20χρονη αυτή πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνολικό ισοζύγιο και ο πολιτικός απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ είναι θετικά, ειδικά ως προς τους στόχους της συσπείρωσης και ενιαίας εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, της διεκδίκησης των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, της διατήρησης ακμαίου φρονήματος και, κυρίως, της εμπέδωσης ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.

Υπάρχουν, όμως, και αιτήματα εκείνης της εποχής που μας απασχολούν και σήμερα, αλλά και αρνητικά σημεία που εμφανίζονται όταν επικρατεί η λογική των αποκλεισμών και των περιχαρακώσεων όταν λησμονείται ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς. Χωρίς ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες και στείρες αντιπαραθέσεις, όλοι χωρούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και κανένας δεν περισσεύει όταν, μάλιστα, η μετανάστευση συρρικνώνει τον μειονοτικό πληθυσμό. Όσο τα αξιώματα και η εξουσία δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να αποτελούν αυτοσκοπό, τόσο και η ανεμπόδιστη έκφραση άποψης πρέπει να υποδηλώνει ειλικρινή αγωνία για την πορεία της οργάνωσης αλλά και θέληση για ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις. Με την αδιαφορία και την αδράνεια χάνουμε όλοι. Η σύνθεση απόψεων και η ενότητα δεν αποκλείουν καθόλου την πολυφωνία. Αλλά ουδείς δικαιούται με την συμπεριφορά του και την δράση του να συκοφαντεί, να δημιουργεί διχαστικές τάσεις και ούτε βέβαια να κατηγορεί ανερμάτιστα εκείνους που τόσα χρόνια έδωσαν το παρών για να υπάρξει αντάξια εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων και προβολή της συλλογικής τους ταυτότητας.

Αγαπητοί φίλοι,

στη σημερινή μεταβατική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από ευρύτερη οικονομική και πολιτική κρίση, δεν υπάρχει αλάθητο και χρειάζεται καθαρή στοχοθεσία, επιμονή και συσπείρωση. Παράλληλα, ο διάλογος είναι απαραίτητος αφού μόνο έτσι και η κρίση θα ξεπερασθεί και θα γίνει η σωστή αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να κοιτάξουμε ελπιδοφόρα το μέλλον και να προσδιορίσουμε συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν, μακριά από προσωπικά, συγκυριακά και ιδιοτελή συμφέροντα.

Όταν εκκρεμούν και χρονίζουν προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό, η επιστροφή των κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η αντικειμενική απογραφή πληθυσμού, το εκπαιδευτικό και πολλά άλλα, θα ήταν βαρύ πολιτικό σφάλμα να προωθούνται προσωπικές φιλοδοξίες, να ενισχύονται ανώφελες ρήξεις και, τελικά, να μην αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας.

Όπως γνωρίζετε, και το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς αλλά και η Αλβανία έχει αλλάξει, ακολουθώντας πορεία ευρωπαϊκής ένταξης. Μέσα στην πορεία αυτή καλείται να εφαρμόσει στην πράξη το αυτονόητο, όσα δηλαδή απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σήμερα, ειδικότερα, προκύπτουν άμεσα δύο κεφαλαιώδεις προκλήσεις: η μία είναι η απογραφή του πληθυσμού και η δεύτερη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κανείς ότι η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, δεν νοείται να ζητεί κανείς την αντιμετώπισή του ως «Έλληνα» από τη μητέρα πατρίδα και από την άλλη πλευρά να αδιαφορεί για τη συμμετοχή του στην απογραφή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκλογή των κατάλληλων προσώπων αφορά στην άμεση εκπροσώπησή σας, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς και όπου ελλοχεύουν πιέσεις και κίνδυνοι. Οι άρχοντες που θα αναδειχθούν θα έχουν την ευθύνη της συμπαράστασης και της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη του Ελληνισμού και τη δημιουργική συμβίωσή του εντός του εξελισσόμενου αλβανικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα εκδηλώνει σταθερό, διαρκές και αμείωτο ενδιαφέρον για την ΕΕΜ και για τους Βορειοηπειρώτες που έμειναν στην Αλβανία, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, αλλά και εκείνους που μετανάστευσαν στην Ελλάδα.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις δεν εξαντλούνται μόνο στα θέματα που σας αφορούν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τις επηρεάζουν. Εσείς, όμως, είστε το βαρόμετρό τους. Οι σχέσεις αυτές πρέπει να προχωρούν εις όφελος των δύο κρατών, των δύο λαών και βεβαίως της ΕΕΜ. Η ΕΕΜ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο και γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα δοθούν λύσεις για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της. Άλλωστε, η Αλβανία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και, άρα, σύμμαχος με την Ελλάδα και ακολουθεί πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης για την οποία έχει τη στήριξή μας. Είναι αυτονόητο ότι καλείται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιταγές.

Στη διάρκεια των 20 χρόνων οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι γνωστές κατά το παρελθόν και με διαφανείς στόχους εξάρσεις εθνικισμού ούτε ευσταθούν ούτε έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Αντίθετα, απηχούν τις επιδιώξεις κύκλων που είναι αγκιστρωμένοι στο παρελθόν και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες γιατί φοβούνται ότι αλλιώς δεν θα επιβιώσουν. Εμείς δεν φοβόμαστε. Σταθερό, όμως, σημείο αναφοράς στην πορεία μας ήταν και παραμένει η ΟΜΟΝΟΙΑ που δεν είναι τημάριο κανενός αλλά ανήκει σε όλους εσάς. Η ΟΜΟΝΟΙΑ που έχει καταστεί θεσμός που δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται αλλά έχει τα δικά της θεσμικά όργανα, τη δική της αυτόνομη λειτουργία που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε και να στηρίξουμε.

Όπως και κατά την ίδρυσή της έτσι και σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να την στηρίζει για να συσπειρώσει και οργανώσει όλους τους Βορειοηπειρώτες όπου και να ευρίσκονται. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις και κίνδυνοι έχουν σήμερα άλλη μορφή και θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, σύμπνοιας και αξιοπρέπειας.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την υπομονή και την παρουσία σας εδώ. Σας εύχομαι καλή δύναμη και Χρόνια Πολλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ