Καλό φαγητό χωρίς να χρειαστεί να βγει κανείς από το σπίτι. Ο μάγειρας προς ενοικίαση είναι ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη Γερμανία.Όποιος θέλει να του μαγειρέψουν στο σπίτι και ταυτόχρονα να μάθει και κάτι γύρω από την τέχνη της μαγειρικής δεν έχει παρά να νοικιάσει έναν μάγειρα. Αυτή την υπηρεσία προσφέρει ο Έμπερχαρτ Μπράουν στη Γερμανία, ο οποίος επισκέπτεται τους πελάτες του στο σπίτι τους, μαγειρεύει στην κουζίνα τους και παράλληλα εξηγεί ορισμένα πράγματα ή απαντά σε ερωτήσεις. «Το μαγείρεμα είναι διαδραστικό, τους ανθρώπους τους ενδιαφέρει να βλέπουν τι κάνω».

Την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η ζήτηση αυξάνεται. Πολλοί επιλέγουν τις υπηρεσίες του Εμ. Μπράουν ως δώρο για αγαπημένα τους πρόσωπα. Η ιδέα είναι απλή: για ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων έρχεται ο προσωπικός μάγειρας στο σπίτι, φέρνει μαζί του όλα τα σύνεργα και συστατικά, μαγειρεύει και σερβίρει το γεύμα. Συχνά στο πακέτο περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός της κουζίνας.

Μάθημα μαγειρικής στο σπίτι

Η διαδικασία θυμίζει λίγο προσωπικά μαθήματα μαγειρικής, αφού οι πελάτες δεν μένουν σχεδόν ποτέ αμέτοχοι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η πιο συχνή ερώτηση, όπως λέει ο μάγειρας, είναι πώς μαγειρεύεται το κρέας για να είναι τρυφερό. «Σωστή επιλογή στην αγορά του προϊόντος και ψήσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία», αποκαλύπτει ο Εμπ. Μπραόυν.

Εκτός από την απόλαυση ενός ωραίου γεύματος, οι οικοδεσπότες θέλουν να μάθουν να μαγειρεύουν σωστά και να έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία.

«Το τηλέφωνο χτυπάει κάθε μέρα»

Γενικά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των επαγγελματιών που προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία στη Γερμανία.
Η Ανέτε Γκλούκλιχ είναι πάντως μια από αυτούς. Η 32χρονη που μαγειρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Χαϊδελβέργης επιβεβαιώνει ότι τελευταία η ζήτηση έχει αυξηθεί. «Αυτό το διάστημα το τηλέφωνο χτυπάει κάθε μέρα». Την περίοδο πριν από τις γιορτές η Αν. Γκλούκλιχ σερβίρει ζαρκάδι με σάλτσα κρασιού, καραμελωμένο κόκκινο λάχανο και πατάτες ογκρατέν με τρούφα. Η τιμή εξαρτάται από τα συστατικά που επιλέγουν οι πελάτες και τον αριθμό των ατόμων. «Δεν είναι όμως φθηνό» παραδέχεται η μαγείρισσα. Μια βραδιά με «Private Dining» για δύο άτομα κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 150€ το άτομο.

Πάντως η Γερμανική Ένωση Μαγείρων (VKD) χαιρετίζει τη νέα τάση. «Οι μάγειρες μπορούν να διαπραγματευτούν την τιμή και εάν έχουν αρκετή δουλειά, δεν χρειάζεται να εργάζονται οπωσδήποτε κάθε μέρα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της VKD Ντάνιελ Σάντε. Η επιλογή αυτή μοιάζει ενδιαφέρουσα για τους επαγγελματίες, αν αναλογιστεί κανείς ότι σπανίως οι μάγειρες πληρώνονται επιδόματα αργιών. Την ίδια ώρα ο Ντ. Σάντε συμβουλεύει τους πελάτες να ζητούν ακριβές κοστολόγιο: «Έτσι μπορούν να δουν πόσο κόστισαν τα προϊόντα και πόσο πληρώνουν για την εργασία».

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ