Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου
Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου ,στην αίθουσα εκδηλώσεων της ομοσποδίας δυτικομακεδονικών σωματείων ,προς τιμήν των καθηγητών πανεπιστημίου που ως μαθητές ευτύχησαν να φοιτήσουν και να γαλουχηθούν στο γυμνάσιο Τσοτιλίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αντιδήμαρχος Τσοτυλίου κ. Αθανάσιος Κατσίκας ,ο καθηγητής του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας κ. Στάθης Πελαγίδης ,ο λυκειάρχης κ. Παρασόπουλος,φίλοι ,συγγενείς των τιμηθέντων και μέλη του Συνδέσμου .Έκπληξη ,όμως προκάλεσε στους κύκλους του Συνδέσμου που ούτε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ,ούτε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ,δεν σκέφτηκαν ποτέ να τιμήσουν τα τρία αρχαιότητα Γυμνάσια της Μακεδονίας . Του Τσοτυλίου στην δυτική ,των Σερρών στην ανατολική και της Θεσσαλονίκης στην κεντρική Μακεδονία. Αυτά λειτούργησαν για πρώτη φορά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας κατά τα έτη 1870-71.
Ειδικότερα για το Γυμνάσιο Τσοτυλίου ,ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αλέξανδρος Μπακαίμης τόνισε ,ότι τόσο μεγάλη ήταν η φήμη του ώστε πολλοί το θεωρούσαν ένα είδος μικρού πανεπιστημίου.Για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου σε επίτιμο δημότη από τον δήμο του Τσοτυλίου , την ονομασία οδού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και την αδελφοποίηση της προστάτιδας της Αδελφότητας και του Γυμνασίου ,Αγίας Μαρίνας με το Βυζαντινό Αγίασμα της Κωνσταντινουπόλεως ,της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .Επεσήμανε ακόμα την εκδοτική προσπάθεια του Συνδέσμου και τις εξορμήσεις στις αλύτρωτες πατρίδες .Κλείνοντας ο κ. Μπακαίμης τόνισε φανερά συγκινημένος :Υπάρχει στ’αλήθεια μεγαλύτερη χαρά και συγκίνηση για έναν δάσκαλο από το να τιμά μαθητές του που διέπρεψαν στην παιδεία ως σκαπανείς του πνεύματος και της επιστήμης.Νομίζω ότι λίγοι αξιόθηκαν αυτή τη χαρά στη ζωή τους .
Στη συνέχεια με την ανάγνωση των βιογραφικών των τιμηθέντων ακολούθησε η τιμητική διάκριση στους καθηγητές Πανεπιστημίων : Γεώργιο Παναγιωτίδη , καθηγητή Φιλοσοφικής Α.Π.Θ και Ζυρίχης . Δημήτριο Λαζαρίδη καθηγητή καρδιοχειρούργο στα πανεπιστήμια Αθηνών –Θεσσαλονίκης ,αντεπιστέλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος των Αθανάτων. Κωνσταντίνο Μάνο στα πανεπιστήμια Κρήτης –Αθηνών .Γεώργιο Νικολαίδη ,τμήμα βιολογίας –βοτανικής στο Α.Π.Θ. Κωνσταντίνο Βασιλειάδη πειραματικής Χημείας στο Α.Π.Θ.
Θεοδόσιο Δόσιο στην Ιατρική Σχολή Αθηνών .Βίκτωρ Αϊβάδη στην Παιδιατρική Σχολή στο Α.Π.Θ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη καθηγητή Ιατρικής στο Α.Π.Θ.
Σπύρο Παπαβραμίδη καθηγητή Ιατρικής στο Α.Π.Θ. Γεώργιο Τσελέπη Ιατρική Σχολή στο Α.Π.Θ.,Σικάγου ,Αθηνών.
Αλέξανδρο Κοντονάση οικονομικών Οξφόρδη , Οκλαχόμα.
Χρήστο Γκατσώνη Χημείας ,Μασαχουσέτη Χάρβαρτ,Α.Π.Θ.
Αλέξανδρο Τσιούμη Φυσικομαθηματική Σχολή Χαϊδελβέργης,Α.Π.Θ.
Γεώργιο Αναστασιάδη αεροναυπηγών Μάϊντζ, Βιέννη,Βερολίνο ,Α.Π.Θ.
Αλκιβιάδη Χαραλαμπίδης πανεπιστήμια Βόννης,Βιέννης Α.Π.Θ.
Παναγιώτη Νασιόπουλο Φυσικής Σχολής Καναδά.
Ευθύμιο Βαλκάνο Κοινωνική-Επικοινωνία Δυτικής Μακεδονίας .
Μαρία Παπαϊωάννου κλασική Αρχαιολογία ,Ελληνική Φιλοσοφία Καναδά.
Ελευθέριο Τσιρογιάννη Επιμελητής Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Δέσποινα Παπακώστα Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.
Αναστάσιο Σέμο Αγροτική Οικονομία Α.Π.Θ.
Ευάγγελο Καραγιάννη Δασολογίας Α.Π.Θ.
Θωμά Σαββίδη Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. ,Γκαίττινγκεν,Καρλσρούη.
Ηλία Βουλγαρίδη Δασολογίας Α.Π.Θ.
Ιωάννη Τοκατλίδη Αγροτικής Ανάπτυξης πανεπιστημίου Θράκης
Νικόλαο Παπαδόπουλο Γεωπονία πανεπιστήμιο Νταίϊβις, Θεσσαλίας.
Μετά την απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων στους φωτισμένους Πανεπιστημιακούς δασκάλους ,η χορωδία της Αδελφότητας με την χοράρχη κ. Μαρίνα Μαραντίδου τραγούδησε επιτυχίες Ελλήνων συνθετών.