Ο δράστης με ενοικισμένο φορτηγό παρέσυρε πεζούς και αργότερα συγκρούστηκε με σχολικό. Βγαίνοντας από το φορτηγό αστυνομικοί τον συνέλαβαν. Τουλάχιστον 8 οι νεκροί και 11 οι τραυματίες. Τραμπ: «Αρκετά!»Σε συνέντευξη τύπου πριν από λίγο ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για «άνανδρη τρομοκρατική πράξη». Ο οδηγός, που είχε ενοικιάσει το μικρό φορτηγό, το οποίο καετέυθυνε στη συνέχεια επάνω σε πεζούς, είναι ηλικίας 29 χρόνων και δεν κατάγεται από την αμερικανική μητρόπολη, όπως διευκρίνισε. Δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει ακριβή ταυτότητα για να διευκολύνει το έργο των ανακριτικών αρχών. Το όνομα Σέιφουλο Σαιπόφ δόθηκε από το CBS

Πρώτες αντιδράσεις

Πάντως αμερικανικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», την ώρα που εγκατέλειπε το φορτηγό. Αργότερα, έδωσαν μια ακόμη πληροφορία, ότι κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν, είχε έρθει στις ΗΠΑ το 2010 και ζούσε νόμιμα στις ΗΠΑ ως κάτοχος της λεγόμενης πράσινης κάρτας. Άλλες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά δίκτυα αναφέρουν ότι οι άνδρες της αστυνομίας βρήκαν κάποιο μήνυμα, στο οποίο ο άνδρας δηλώνει ότι έδρασε στο όνομα των ισλαμιστών του IS. Πάντως από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έδρασε μεμονωμένα και ότι δεν υπήρχε ευρύτερο σχέδιο με πολλούς εμπλεκόμενους
Εκτός από τον δήμαρχο της Ν. Υόρκης και ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για τρομοκρατική πράξη. «Φαίνεται ότι έγινε άλλη μια επίθεση από έναν άρρωστο και διαταραγμένο άνθρωπο…. ΝΟΤ ΙΝ ΤΗΕ USA (όχι στις ΗΠΑ) …δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο IS να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», κατέληξε στο twitter.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τις αρχές ασφαλείας ότι πρόκειται πράγματι για τρομοκρατική πράξη, θα είναι η πρώτη επί θητείας Τραμπ και η πιο φονική μετά από αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η σκέψη μου στους ανθρώπους αυτής της μεγάλης φιλόξενης πόλης, είμαι βαθιά λυπημένος και σοκαρισμένος» έγραψε στο twitter και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Γίνετε Νεοϋορκέζοι, ζήστε τη ζωή σας, μην αφήσετε να ορίζουν άλλοι τη δική σας ζωή» ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου της Ν. Υόρκης.

Χαρακτηριστικά άλλων τρομοκρατικών πράξεων

Από την επίθεση τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων ένας ήταν Βέλγος και άλλοι 5 από την Αργεντινή. Οι γερμανικές διπλωματικές αρχές στην Ν. Υόρκη δεν έχουν πληροφορίες για ύπαρξη Γερμανού ανάμεσα στους νεκρούς ή τους 11 τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ως σοβαρή χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, όπως αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίθεση έγιεν την περίοδο εορτασμού του Halloween.

Η επίθεση φέρει χαρακτηριστικά άλλων παρόμοιων που έγιναν σε άλλες πόλεις τον περασμένο Ιούνιο στην γέφυρα του Λονδίνου, το Ιούλιο του 2016 στη Νίκαια της Γαλλίας, αλλά και στο Βερολίνο, στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Dpa. Reuters, NTV, afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου