Αντιπροσωπεία της ΟΕΚΑΙ (Γιάννης Κορίνθιος, Νίκος Φράγκος και Δημήτρης Φέσσας) συναντήθηκε στο Μέγαρο της Ελληνικής Βουλής, την 1η Ιουλίου, κατόπιν προσκλήσεως, με τον πρόεδρο Κο Σάββα Αναστασιάδη και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

´Ηταν επίσης παρόντες σ´αυτή τη συνάντηση οι βουλευτές Χρίστος Δήμας και Δημήτρης Τσουκαλάς.

Η αντιπροσωπεία της ΟΕΚΑΙ παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της ΟΕΚΑΙ την τελευταία πενταετία (2009-2013/14) στον πολιτιστικό τομέα.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας Κος Φράγκος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα εκτελούμενα Προγράμματα ΝΟΣΤΟΣ, ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ και ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. ´Εκανε τέλος αναφορά στην συγκρότηση της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της ΟΕΚΑΙ με προσωπικότητες της Ιταλίας, και στην προγραμματιζόμενη εκστρατεία για την διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής Κλασσικής Παιδείας ως κτήμα εσαεί της ανθρωπότητος. korinthios11

Ο καθηγητής Κος Φέσσας αναφέρθηκε στο επιμορφωτικό έργο της ΟΕΚΑΙ, στα ευρωπαϊκά προγράμματα ΓΛΩΣΣΑ 1, 2, στα ερευνητικά προγράμματα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών για την ελληνική διασπορά και τη δεύτερη γενιά της Ομογένειας και στην κυκλοφορία εκδοτικής σειράς για την ιστορία της διασποράς με τη δημοσίευση δύο επιστημονικών συγγραμμάτων για τους ´Ελληνες της Νάπολης και για τη διασπορά των Μανιατών στη Σαρδηνία.

Ακολούθως ο Κος Κορίνθιος ενημέρωσε την Επιτροπή για την πρόταση καθιέρωσης, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, της 10ης Δεκεμβρίου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κο Κάρολο Παπούλια, στον ΥΠΕΞ Κο Ευάγγελο Βενιζέλο, στον Υπουργό Παιδείας Κο Ανδρέα Λοβέρδο, στον ΥΠΠΟ Κο Κωνστ. Τασούλα, στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κο Κυριάκο Μητσοτάκη, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η ΟΕΚΑΙ, σε συνεργασία με την Ελληνική  και την Κυπριακή Πρεσβεία στη Ρώμη, την Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και τους οργανωμένους φορείς των Αποδήμων και Φιλελλήνων, συντονίζει τη συλλογή σε όλο τον κόσμο υπογραφών Ελλήνων, Φιλελλήνων, Εκπαιδευτικών, Πανεπιστημιακών, συγγραφέων, ποιητών και ερευνητών ώστε να δρομολογηθεί η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στη συνέχεια να προωθηθεί σε επίπεδο ΟΥΝΕΣΚΟ η ανακήρυξη της παγκόσμιας ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Η πλήρης πρόταση της ΟΕΚΑΙ και η ηλεκτρονική κάλπη για την συλλογή υπογραφών είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://www.forgreece.eu/modulofirma.php

Η αντιπροσωπεία της ΟΕΚΑΙ, πιστεύοντας ότι η ανακήρυξη αυτής της ημέρας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αναβάθμιση του Ελληνικού Πολιτισμού σε διεθνές πεδίο, ότι το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και ότι χρέος της Ομογένειας είναι να στηρίζει και να τιμά την Ελληνική Γλώσσα, ιδιαίτερα σήμερα με δεδομένη την τάση συρρίκνωσης και συμπίεσης των ΄μικρών΄ γλωσσών ζήτησε από την Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού να ενημερώσει τη Βουλή για την συγκεκριμένη πρόταση ανακήρυξης της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού και να δρομολογήσει με  ταχείς ρυθμούς τη νομοθετική ρύθμιση.

Ο προέδρος της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Κος Σάββας Αναστασιάδης, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, συνεχάρη την τριμελή αντιπροσωπεία για την πολυσχιδή δράση με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση της ΟΕΚΑΙ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας θα τύχει της δέουσας προσοχής από το Κοινοβουλευτικό Σώμα και ότι θα έχει την προσδοκώμενη  θεσμική ρύθμιση.

 Πρώτο ανακοινωθέν τριημέρου συσκέψεων της ΟΕΚΑΙ με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και διοικητικά στελέχη διαφόρων Υπουργείων (ΑΘΗΝΑ, 1/2/3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014)

 

Συνάντηση του ΔΣ της Πα.Δ.Ε.Ε. με μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

Προήδρευε ο Κος Σάββας Αναστασιάδης (Πρόεδρος της Ειδικής Μονίμου Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, ΝΔ) .

Από την Πα.Δ.Ε.Ε. συμμετείχαν οι:

Κος Γιάννης Πανταζόπουλος, Πρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε., Βουλευτής της Πολιτείας Βικτώρια, Αυστραλία

Κος Θωμάς Κατσαντώνης (Πολιτειακός Βουλευτής New Hampshire, ΗΠΑ)

Κος Τζημ Καρύγιαννης (π. Βουλευτής Καναδά)

Κος Πέτρος Κατσαμπάνης (Βουλευτής του Κοινοβουλίου της περιφέρειας της Δυτικής Αυστραλίας, Αυστραλία)

Κος Βαγγέλης Τάβος (Βουλευτής, Αλβανία)

Κα Παναγιώτα Μέρτσαν (Γερουσιαστής, Καναδάς)

Κος Λεωνίδας Ραπτάκης (Πολιτειακός Γερουσιαστής Rhodes Island, ΗΠΑ)

Κος Θεόδωρος Ροκάς (Πολιτειακός Βουλευτής New Hampshire, ΗΠΑ)

Κα Ευσταθία Μπούρας, State Representative, Nashua, Ward 6 Nashua

Επίσης συμμετείχαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι:

Κος Δημήτρης Τσουκαλάς (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κος Ιορδάνης Τζαμτζής (Βουλευτής Πέλλας, ΝΔ) και Κος Γιάννης Πασχαλίδης (Βουλευτής Καβάλας, ΝΔ).

Στη Συνεδρίαση αυτή συμμετείχε για πρώτη φορά και η ΟΕΚΑΙ. Ο γραμματέας της ΟΕΚΑΙ, Κος Νίκος Φράγκος, εκπροσωπούσε τον πρόεδρο, Κο Γιάννη Κορίνθιο, που αδυνατούσε να παρευρεθεί γιατί συμμετείχε σε άλλη σύσκεψη.

Ο Κος Φράγκος είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει και στην Πα.Δ.Ε.Ε. την πρόταση της ΟΕΚΑΙ για την καθιέρωση της 10ης Δεκεμβρίου ως Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ