Προετοιμασίες.

Την 29η Απριλίου, όπως κάθε χρόνο από το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα του Χορού θα γιορταστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID ετοίμασε τις παρακάτω οδηγίες προτείνοντας έναν χρήσιμο κατάλογο ιδεών σε όσους απασχολούνται θεσμικά στον ευρύτερο χώρο του χορού: δασκάλους, χορογράφους, υπεύθυνους συγκροτημάτων, δημοσιογράφους, ερευνητές, σωματεία, προμηθευτές, οργανώσεις κλπ.

Στόχος

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι να τραβήξουν την προσοχή του ευρέως κοινού προς την τέχνη του χορού. Δίνεται έμφαση στην προσέλκυση ενός “νέου” κοινού, δηλαδή ατόμων που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με χορό κατά τη διάρκεια του έτους.

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις της Ημέρας του Χορού μπορεί να είναι: ειδικές παραστάσεις, ανοιχτά μαθήματα, δημόσιες πρόβες, διαλέξεις, εκθέσεις, άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, βραδιές χορού, εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, επισκέψεις, υπαίθρια θεάματα, παρελάσεις κλπ.

Διοργανωτές

Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται πρωταρχικά από επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά συγκροτήματα, σχολές, σωματεία και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χορό. Είναι προτιμότερη η συνδιοργάνωση με κάποιον φορέα με αντικείμενο άλλο από τον χορό, όπως μια δημόσια υπηρεσία, ένα σχολείο, ένας δήμος, μια επιχείρηση, ένα συνδικάτο.

Περιεχόμενο

Οι οργανωτές έχουν πλήρη ελευθερία να ορίσουν το περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Φροντίζουν να περιλαμβάνεται μια γενική πληροφόρηση για την τέχνη του χορού, την ιστορία του, τη σημασία του για την κοινωνία, τον παγκόσμιο χαρακτήρα του.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια σύντομη ομιλία, ένα σημείωμα στο έντυπο πρόγραμμα, ένα κείμενο που διανέμεται στο ακροατήριο.

Προσθέτοντας αυτή τη διάσταση, διαφοροποιούμε την εκδήλωση από άλλες που γίνονται οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα μιας προσωπικότητας, ένα ποίημα, ένα απόσπασμα διάσημου συγγραφέα.

Συντονισμός

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, πρέπει οι προετοιμασίες να αρχίσουν νωρίς.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ενημερώσετε τα ΜΜΕ για την εκδήλωση. Ενημερώστε μια οργάνωση με κεντρική θέση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, η οποία θα δημοσιεύσει κατάλογο των εκδηλώσεων της Ημέρας του Χορού.

Είναι προτιμότερο η είσοδος να είναι ελεύθερη, ή με πρόσκληση. Καλέστε άτομα που δεν συνηθίζουν να παρακολουθούν χορευτικές εκδηλώσεις.

Τόπος

Στην καλύτερη περίπτωση, οι εκδηλώσεις γίνονται σε “νέους” χώρους, όπως δρόμους, πάρκα, πλατείες, καταστήματα, εργοστάσια, χωριά, ντισκοτέκ, σχολεία, στάδια κλπ.

Τοποθετώντας την εκδήλωση σε πρωτότυπο πλαίσιο, τονίζουμε το ότι είναι αφιερωμένη στην πλανητική οικογένεια των χορευτών.

Προγραμματισμός

Αν θέλετε να συμπεριληφθεί η εκδήλωσή σας στον πανελλήνιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα του Χορού, επικοινωνήστε με το Θέατρο Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”, Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα, τηλ. 210 324 4395, φαξ 210 324 6188, mail@grdance.org.

Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, Paris
Πρόεδρος του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», Αθήνα

International Dance Council – CID
www.cid-portal.org

Φωτό: Δρ. Αλκης Ράφτης (www.grdance.org)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ