Στη Γερμανία τα Ιερά Λείψανα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

ESSLINGEN. Στιγμές συγκίνησης που χαράχτηκαν στις καρδιές των ξενιτεμένων Ελλήνων από εκείνες που δεν σβήνουν, που δεν ξεχνιούνται και φωτίζουν την ψυχή των ανθρώπων, έζησαν οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Esslingen και της ευρύτερης περιοχής. Στιγμές που δεν ξαναέζησαν οι ορθόδοξοι στα 50 περίπου χρόνια της σύστασης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας.

Για πρώτη φορά ανοίγουν οι πόρτες του επιβλητικού ΙΝ της Ενορίας τού Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου Esslingen, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Στουτγάρδης, για να υποδεχτούν τα λείψανα του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου, που τα συνόδευε ο σεπτός Ποιμενάρχης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας – Ναούσης και Καμπανιάς κ.κ. Παντελεήμων.

Μαζί με τα λείψανα και η καθιερωμένη Πανήγυρη της Παναγίας Σουμελά, που γιορτάζεται τον μήνα Ιούνιο κάθε χρονιάς από την Ενορία του Esslingen, έζησε ο Ελληνισμός στιγμές μοναδικού θρησκευτικού μεγαλείου. Στον περίλαμπρο ναό της πόλεως προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βέροιας κ.κ. Παντελεήμωνος και αρχιερατεύωντος του Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, του Πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Τίτου Γιαννούλη της ενορίας του LAUF, του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Παπασαλούρου της ενορίας Wiesbaden, του πρωτοπρεσβυτέρου Αλέξανδρου Τζατζάνη της ενορίας Nürnberg, του πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Ζαρκανίτη της ενορίας Ludwigshafen, του πρεσβύτερου Δρ. Γεωργίου Μπασιούδη της ενορίας Mannheim, του πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Μελεκίδη της ενορίας Πέτρου και Παύλου Stuttgart, μετά του πρεσβυτέρου Βασιλείου Παπαγεωργίου, του πρεσβυτέρου Αναστασίου Ζερτιλίδη της ενορίας Waiblingen, του πρεσβυτέρου Λάζαρου Καγκελίδη της ενορίας Sindelfingen και του οικοδεσπότη πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Νεονάκη με τους πρωτοψάλτες Αθανάσιο Εξίογλου, Μιχαήλ Καλαϊτζή και Θεμιστοκλή Παπαγεωργίου έγινε μέγας αρχιερατικός Εσπερινός και παράκληση.

Την επόμενη ημέρα στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν το ναό του Esslingen συμμετέχοντες στις δεήσεις του ιερού κλήρου και των ιεροληψάνων. “Σήμερον της Σωτηρίας ημών το κεφάλαιον …”

Στο Θείο κήρυγμά του, αφού ευχαρίστησε τον άγιο Γερμανίας Αυγουστίνο για την ευλογία του σε αυτή του την επίσκεψη, τους συλλειτουργούς κληρικούς και ιεροψάλτες χαρακτήρισε τον εκ θεμελίων Ορθόδοξο Βυζαντινό ναό του Esslingen ως προπύργιο της Ορθοδοξίας στην Κεντρική Ευρώπη και συνεχάρη τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού θρόνου και ιερατικό προϊστάμενο του ναού π. Μιχαήλ Νεονάκη για την προσπάθεια του.

Για την εν λόγω προσφορά αλλά και για τις υπηρεσίες τού άλλοτε στη Αρχιεπισκοπή Βρετανίας και τώρα στο Esslingen ενεχείρισε στον π. Μιχαήλ τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλέως Βέροιας – Ναούσης και Καμπανιάς και εκ μέρους της ενορίας ο π. Μιχαήλ ενεχείρισε στον Σεβασμιώτατο Επισκοπική ράβδο. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησαν πανηγυρικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα στον αύλειο χώρο του ναού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ