Κοινές δηλώσεις Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα το απόγευμα της Δευτέρας. Έμφαση στο εμπόριο, αλλά και στη μουσουλμανική μειονότητα από την τουρκική πλευρά.Μετά από περίπου μιάμισης ώρας συνάντηση οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες για κοινές δηλώσεις, αλλά χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Πρώτος μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και την αμοιβαία συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο πλευρές για τη διατηρήση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Η «ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντανάκλαση αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι η συζήτηση με τον κ.Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως είχε αναφερθεί από χθες στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε το θέμα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και το συνέδεσε με την θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας: «Αναμένουμε η θετική ατμόσφαιρα να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας». Για το Κυπριακό είπε: «Βασιζόμαστε στη θέλησή μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, με βάση τα δεδομένα στο νησί. Ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας».

Είπε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι ελπίζει το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα να αυξηθεί στα 10 δις από τα 5 που ήταν πέρσι, ενώ τόνισε την ικανοποίησή του επειδή όπως είπε υπήρξε αμοιβαία κατανόηση με την Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το υπόλοιπο των δηλώσεων αφιερώθηκε στον πόλεμο στη Γάζα, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να υψώσει τη φωνή της. Επανέλαβε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «αντιστασιακή» που μάχεται για την απελεύθερωση της Παλαιστίνης. Ο Τούρκος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με το θέμα της Μονής της Χώρας. Είπε ότι η απόφαση είχε ληφθεί από το 2020 εν γνώσει της UNESCO και «είναι πλέον ένα τέμενος ανοικτό σε όλους».

«Διαφορές», αλλά και «αμοιβαία κατανόηση»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας». Αναφέρθηκε στο πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης που πλέον μπορεί να γίνει μια παραγωγική κανονικότητα και που «δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές μας». Συμφώνησε δε ότι στον τομέα της οικονομίας υπάρχει μια περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Επίσης, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στην επιτυχία της γρήγορης βίζας για Τούρκους πολίτες για δέκα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας λέγοντας «οι μειονότητες στις χώρες μας προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά, με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών», για να συμπληρώσει ότι «θα ήταν ευχής έργον αν το ίδιο ίσχυε με την ελληνική μειονότητα της Τουρκίας». Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι διαφωνεί με την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου για την Χαμάς, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ