Παρά την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης φέτος, η κακοδαιμονία του κλάδου στην Ιταλία έχει πολλά πρόσωπα: έλλειψη εργατικού δυναμικού, χαμηλές αποδοχές, ακρίβεια.Η Ιταλία ποντάρει φέτος στην τουριστική ανάκαμψη. Οι μεγάλες πόλεις είναι γεμάτες ξένους και ντόπιους επισκέπτες και στα γνωστότερα θέρετρα οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τις κρατήσεις και τις μέχρι τώρα εισπράξεις.

Υπάρχει όμως πρόβλημα με το ανθρώπινο δυναμικό. Λείπουν 350.000 εποχικοί εργαζόμενοι και οι ελλείψεις στον τομέα του τουρισμού είναι εμφανείς. Ο αρμόδιος υπουργός, Μάσσιμο Γκαραβάλια, ο οποίος ανήκει στη Λέγκα, υπέγραψε απόφαση για να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα εργαζομένων από το εξωτερικό.

Μέρος των σχολιαστών και των πολιτικών δυνάμεων αποδίδει την έλλειψη αυτή στα επιδόματα ανεργίας, στο λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα», με το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει κανείς μέχρι και 700 ευρώ τον μήνα.

Πολλά τα κακώς κείμενα

Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας La Stampa, οι μισθοί είναι συχνά χαμηλοί και κάποιοι εργοδότες δεν σέβονται τον νόμο. Για παράδειγμα, στο Πορτοφίνο, έξω από την Γένοβα, ένας σερβιτόρος κερδίζει 1.180 ευρώ, αλλά είναι υποχρεωμένος να νοικιάσει ο ίδιος δωμάτιο για να κοιμάται, το οποίο κοστίζει τουλάχιστο 400 ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, οι υπερωρίες πολύ συχνά πληρώνονται με «μαύρα», αδήλωτα χρήματα. Την ίδια ώρα στην ιταλική Ριβιέρα ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό σε τραπεζάκι καφενείου μπορεί να κοστίσει μέχρι και 5 ευρώ. «Η δουλειά των εργαζομένων αυτών, δηλαδή, αξίζει 236 μπουκάλια νερού», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.

«Αναγκάστηκα να φύγω τρέχοντας από την προηγούμενη δουλειά μου. Δεν μου πλήρωναν τις υπερωρίες και μου φέρονταν άσχημα. Τώρα έχω ένα συμβόλαιο ορισμένου χρόνου, αλλά ξέρω ότι δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον μου», λέει στη La Stampa μια σερβιτόρα 25 χρόνων, με καταγωγή από το Περού. Ακρίβεια και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Για να παρκάρεις το αυτοκίνητο φέτος στο Πορτοφίνο πληρώνεις 37,5 ευρώ την ημέρα.

Είναι η μεγάλη διαφορά με την Ελλάδα, όπου σε πολλά θέρετρα βρίσκεις ακόμη λογικές τιμές και δεν σου “φορολογούν” τo αυτοκίνητο, μας λένε τις ημέρες αυτές πολλοί Ιταλοί τουρίστες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ