Ως επιτυχημένος ηγέτης στην πιο δημιουργική του περίοδο αρέσκεται να εμφανίζεται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επανεκλογή του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές την μεθεπόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου θεωρείται σχεδόν βέβαιη.Μια περίπου εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου μια τέταρτη θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στον ρώσο πρόεδρο με ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.

Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ, εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα»: «Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012».

Την μεθεπόμενη Κυριακή ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά οκτώ αντιπάλους. Ανάμεσά τους ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Σιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και νέα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπσακ, κόρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σούμπτσακ.

Με πυρηνικό όλεθρο απειλεί ανοιχτά ο Πούτιν

Ο μόνος πολιτικός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να σταθεί εμπόδιο σε μια ακόμα θητεία του ρώσου προέδρου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος όμως λόγω αμφιλεγόμενης καταδίκης του για ένα οικονομικό έγκλημα δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Ο Ναβάλνι έχει καλέσει τους Ρώσους να απέχουν από τις κάλπες. Ουδείς γνωρίζει ωστόσο αν σχεδιάζει κινητοποιήσεις μετά την αναμενόμενη νίκη Πούτιν στις επικείμενες εκλογές. Στο μικρόφωνο της DW ο Αλεξέι Ναβάλντι δήλωνε πρόσφατα: «Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εξεγερθούν κατά της τυραννίας. Οι κινητοποιήσεις μας στη Ρωσία είναι ειρηνικές. Η Πολιτεία ωστόσο αποστέλλει πάντοτε στις διαδηλώσεις πάνοπλους αστυνομικούς».

Στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα ο πρόεδρος Πούτιν έχει θέσει την εξωτερική πολιτική. Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών τόσο συχνότερα απειλεί με πυρηνικό όλεθρο σε περίπτωση που η Ρωσία δεχθεί επίθεση. Στο ντοκιμαντέρ «Παγκόσμια Τάξη 2018» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ως αρχηγός του ρωσικού κράτους οφείλω να θέσω το ερώτημα. Τι νόημα έχει ένας κόσμος αν δεν υπάρχει πλέον Ρωσία;».

Όλα δείχνουν προς μια περαιτέρω διεθνή κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ φέρονται να προετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στις οποίες η Μόσχα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει: είτε κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία είτε ενισχύοντας την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Ο Πούτιν αξιοποίησε πάντως τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αλλά και για να απεξαρτηθεί από τη Δύση, ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο. Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε το αργότερα μετά το Παγκόσμιου Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Ρόμαν Γκοτσαρένκο / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ