Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της.
Συμπόσιο προς τιμήν του – ομότιμου πλέον – Καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ 8 – 10 Νοεμβρίου 2012, Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αίθουσα: Δρακόπουλος), Goethe-Institut Athen (Αίθουσα εκδηλώσεων).
Όπως κανένας άλλος επιστήμονας ασχολείται ο Χάγκεν Φλάισερ με την ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και των πολυεπίπεδων, μακροχρόνιων επιπτώσεών της. Από το 1977 ζει στην Ελλάδα και ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαίρει διεθνούς αναγνώρισης έχοντας δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές εργασίες, με τελευταία τη πολυσυζητημένη μελέτη «Οι πόλεμοι της μνήμης» (2008), που ήδη βρίσκεται στην τέταρτη έκδοση.
Το τριήμερο συμπόσιο προς τιμήν του καθηγητή Φλάισερ διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και την υποστήριξη του Goethe Institut Athen. Επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη παρουσιάζουν και συζητούν σε διεπιστημονικό πλαίσιο το θέμα: «Πόλεμος – Κατοχή – Εμφύλιος – Επιπτώσεις: Η μακριά σκιά του ’40.»
Η DAAD αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή να σταθεί για άλλη μια φορά αρωγός, στον ιστορικό και πρώην υπότροφο της DAAD, καθηγητή Χάγκεν Φλάισερ και στην επιστημονική του έρευνα, ιδιαιτέρως αυτή τη χρονική στιγμή όπου η επιστημονική ανταλλαγή ιδεών και ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Με πρωτοβουλία του Χάγκεν Φλάισερ και τη συμμετοχή προ- και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010 εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γερμανία, χρηματοδοτούμενο μέσω του προγράμματος Υποτροφιών της DAAD «Εκπαιδευτικά ταξίδια». Από αυτό το ταξίδι προέκυψε η ταινία «Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι πόλεμοι της μνήμης» (Ελλάδα 2010, 52′) του Έλληνα σκηνοθέτη Ηλία Γιαννάκη, ο οποίος για δύο εβδομάδες κατέγραψε με την κάμερά του το εν λόγο ταξίδι. Το συμπόσιο «Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος» υποστηρίζεται από το τμήμα πρώην υποτρόφων (Alumni) της DAAD.
Με οδηγό το σλόγκαν «Change by Exchange» (Αλλαγή μέσω Ανταλλαγής), η DAAD υποστηρίζει παγκοσμίως με διάφορα προγράμματα υποτροφιών την επιστημονική συνεργασία καθώς και τον επιστημονικό διάλογο. Φοιτητές, Επιστήμονες και Καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υποτροφίας για την εκμάθηση γλώσσας, για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στη Γερμανία.
Πηγή http://ic.daad.de/athen/