Του Δαμιανού Βασιλειάδη,
διπλωματούχου οδηγού βουνού, εκπαιδευτή ορεινής πεζοπορίας

Αθήνα, 26.08.2011. Πάλι η Ελλάδα καίγεται και αναρωτιέται ο Έλληνας πολίτης, που οφείλονται αυτές οι φωτιές.

Πολλοί βρίσκουν την εύκολη λύση, που για μένα αποτελεί άλλοθι, και για την πολιτεία και για τους ίδιους: Οι εμπρηστές. Αυτή είναι η στερεότυπη απάντηση.

Βεβαίως είναι και οι εμπρηστές, όπως όταν κάηκε ολόκληρη η Πελοπόννησος για να φύγει ο Καραμανλής, όμως για μένα που γυρίζω στα βουνά και τα φαράγγια της πατρίδας μας και ξέρω κάθε γωνιά του ορεινού όγκου, ως ορειβάτης, η κύρια αιτία για τις πυρκαγιές είναι η αδιαφορία της πολιτείας και φυσικά ο ίδιος ο Έλληνας πολίτης.

Το γιατί είναι εύκολο να το αποδείξω: (Για αστεία μάλιστα λέω ότι, αν γινόταν αντάρτικο, θα ήμουν ο καλύτερος οδηγός βουνού).

Υπάρχουν 1.200.000 αυθαίρετα, που στατιστικά και επίσημα είναι αναγνωρισμένα. Στην ουσία είναι βέβαια περισσότερα. Από αυτά υπολογίζεται ότι 120.000 είναι χτισμένα παράνομα, μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι αυτοί, καθώς και οι χωρικοί που τα χωριά τους βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, πετάνε ότι δεν χρειάζονται είτε για την κατασκευή αυτών των αυθαιρέτων είτε για την ανανέωσή τους, μέσα στο δάσος.

Παντού, όπου πάω και περπατώ, βλέπω σωρούς σκουπιδιών και συνεπώς εύφλεκτων υλικών μέσα στο δάσος. Θα μπορούσα να αναφέρω χιλιάδες συγκεκριμένες περιπτώσεις, που τις ξέρουν όλοι όσοι έχουν εξοχικά μέσα στα δάση. Η πιο εύκολη λύση είναι να πετάξουν τα σκουπίδια τους μέσα στο δάσος. Κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει, γιατί το πράττουν κρυφά.

Όλη η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως μια χωματερή. Όμως πριν από 15-20 ο Έλληνας δεν είχε ανακαλύψει ακόμη το βουνό, τη φύση και το δάσος. Απλώς είχε καταστρέψει τις παραλίες. Όμως τώρα, αφού έχει ολοκληρώσει την καταστροφή εκεί, θέλει να καταστρέψει και το δάσος.

Έτσι έχει μεταβάλει τα δάση σε εύκολες, ανέξοδες χωματερές. Η καταναλωτική του αποκτήνωση και αποχαύνωση, καθώς και ωχαδερφισμός του (εγωκεντρικός ατομικισμός του), για ότι γίνεται έξω από το σπίτι του και την αυλή του, έχει φτάσει σε απύθμενα όρια. Ποιος θα βάλει τώρα φραγμό, μιας και η πολιτεία ενισχύει με τους νόμους της αυτή την ασυδοσία;

Πηγαίνετε για παράδειγμα στον κοντινό Παρνασσό και κάνετε μια βόλτα στον Εθνικό Δρυμό. Δεξιά και αριστερά από το δασικό δρόμο βρίθουν τα πεταμένα σκουπίδια. Αλλά φυσικά και οπουδήποτε αλλού.

Μήπως πρέπει να επιληφθεί του θέματος η Τρόϊκα, γιατί εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε σε θέση να προφυλάξουμε τίποτε πια και χρειαζόμαστε τους ξένους για να μας βάλουν με το αζημίωτο σε κάποια τάξη, όπως γίνεται στα θέματα του εθνικού πλούτου; Και τι θα έχουν οι Έλληνες, αν ξεπουληθεί όλος ο τόπος;

Τόσο άχρηστοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν και αυτοί που τους ψηφίζουν για να μας κυβερνούν;

Και σ’ αυτό πάλι οι αρχαίο ημών πρόγονοι ήταν σοφοί:
“Της πολιτείας όλης το ήθος ισούται τοις άρχουσι”.

Μάλλον!!!

→  Διαβάστε και το ειδικό ρεπορτάζ από τις καταστροφικές πυρκαγίες του 2007

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ