Στη διεθνή διάσκεψη για την Αφρική στη Ρώμη συμμετέχουν οι ηγέτες 25 κρατών και οι εκπρόσωποι της ΕΕ. Οικονομία, ενέργεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο των διήμερων διαβουλεύσεων.Στη Ρώμη καταφθάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είκοσι πέντε αφρικανικών χωρών, η πρόεδρος τηςΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του ΕυρωκοινοβουλίουΡομπέρτα Μέτσολα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με την διεθνή διάσκεψη αφιερωμένη στην Αφρική, η οποία ξεκινά το απόγευμα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιχειρεί -όπως τόνισε η ίδια- να στείλει ένα συγκεκριμένο μήνυμα: ότι το μεταναστευτικό και η οικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου πρέπει να λυθούν με μια διαφορετική, ισότιμη συνεργασία. Η όλη λογική της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ότι «δεν υπάρχει μόνον το δικαίωμα στη μετανάστευση, αλλά και στο να μένει κανείς σπίτι του χωρίς να αναγκάζεται να μεταναστεύει», όπως επαναλαμβάνει η κυβέρνηση της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Μελόνι θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για να προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένη και ότι -ιδίως ενόψει των Ευρωεκλογών- συνεργάζεται με τις Βρυξέλλες και στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού. Τις δυο αυτές ημέρες στη Ρώμη θα συζητηθεί πώς μπορούν να γίνουν ιταλικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική (αρχίζοντας από τον βασικής σημασίας τομέα της ενέργειας) οι οποίες να φέρουν ευημερία.

Συνεργασία Τουρκίας – Ιταλίας;

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό όμως υπάρχει ένα σημαντικό σημείο, το οποίο παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη τηςΜελόνι στην Κωνσταντινούπολη και την συνάντησή της με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέρρευσε μια σημαντική είδηση: ότι τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρώμης και της Άγκυρας ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία η οποία θα αφορά την Λιβύη και τον περιορισμό των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών προς την Κάτω Ιταλία.

Οι περισσότεροι σχολιαστές και η ιταλική αντιπολίτευση θεωρούν λανθασμένη την όλη αυτή κίνηση διότι εκτιμούν ότι θα ενίσχυε την τουρκική παρουσία στην δυτική Λιβύη και θα απομάκρυνε κάθε προοπτική επανένωσης της χώρας. Προς το παρόν, η κυβέρνηση Μελόνι έχει αποφύγει επιμελώς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε επιπλέον λεπτομέρεια.

Αν όμως το σχέδιο αυτό προχωρήσει, είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παρουσιαστεί ως παράδειγμα της «ισότιμης και επωφελούς συνεργασίας με την Αφρική», με αναφορά στην οποία ξεκινά, σήμερα, η διάσκεψη της ιταλικής πρωτεύουσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ