Στο χωριό του Σάντα Κλάους, ένα θεματικό πάρκο στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, ο Άγιος Βασίλης ετοιμάζεται για το ταξίδι. Ο τουρισμός πάει καλύτερα από πέρυσι, αλλά η Όμικρον καιροφυλακτεί.Είναι νωρίς το πρωί και ο Σάντα Κλάους στη μακρινή Φινλανδία διαβάζει τις τελευταίες λίστες με δώρα που του έχουν παραγγείλει τα παιδιά και ετοιμάζει τους τεράστιους σάκους του. Στο χωριό του, το Ροβανιέμι, πρωτεύουσα της Λαπωνίας, στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου, αυτήν την εποχή του χρόνου δεν ξημερώνει πριν τις 11 το πρωί, αλλά ο Σάντα Κλάους είναι στο πόδι από πολύ νωρίς.

«Στο 82% η πτώση της τουριστικής κίνησης πέρυσι»

«Οι προετοιμασίες κυλούν καλά για την ώρα, δεν μας απομένουν παρά μερικές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί το 2021, ιδιαίτερα τα παιδιά. Ξέρω φυσικά ότι υπήρχαν λοκντάουν και πολλά άλλα, ότι ο κόσμος έμεινε στο σπίτι του. Αλλά εύχομαι οι άνθρωποι να κάνουν περισσότερα πράγματα μαζί, να μην απομονώνονται στα δωμάτιά τους, αλλά να κάνουν κάτι μαζί, επειδή έχω ακούσει πολύ ανησυχητικά νέα για παιδιά και νέους σε όλον τον κόσμο».

Τα κακά νέα έφτασαν και στο χωριό του Σάντα Κλάους. Όχι μόνο από τα 30.000 γράμματα που στέλνουν κάθε μέρα τα παιδιά στον ταχυδρομικό κώδικα 96930. Το ίδιο το χωριό, κάτι σαν θεματικό πάρκο, έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας. Πέρυσι τον Δεκέμβριο το επισκέφθηκαν μόνο 11.000 τουρίστες, μείωση της τάξης του 82%, όταν το 2019 ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την παραλλαγή Όμικρον, υπάρχει συνεχώς η αγωνία ότι θα έχουμε ακυρώσεις», λέει η Σάνα Καρκάινεν, επικεφαλής του τοπικού οργανισμού τουρισμού Visit Rovaniemi. «Άλλη μια χρονιά σαν την περσινή δεν θα την αντέξουμε, είναι βέβαιο». Φέτος, ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Στο χωριό του Σάντα Κλάους υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα, κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά, που δεν περιμένουν την ώρα να φωτογραφηθούν με τον Άγιο Βασίλη, τον πραγματικό, έναντι 50 ευρώ. Πολλοί έχουν έρθει από το εξωτερικό, όπως ο Μάνουελ και η Ολίβια Περέζ από τη Μαδρίτη

«Μείνετε στα κρεβάτια σας, έρχομαι!»

«Είναι περίοδος Χριστουγέννων και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ στη Λαπωνία. Είμαι 48 ετών, για πρώτη φορά εδώ, ήθελα πάντα να επισκεφθώ το χωριό του Άγ. Βασίλη μαζί με τα παιδιά μου». Στους μείον 14 βαθμούς το άφθονο κάτασπρο και σε πολλά σημεία απάτητο χιόνι είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τους περισσότερους επισκέπτες, που με έλκηθρα και χιονοσανίδες «χτενίζουν» την περιοχή.

Όλο το διάστημα και ο Σάντα Κλάους απέφυγε τις πολλές συναθροίσεις. Κινδυνεύει όμως φέτος λόγω της Όμικρον, να μην κάνει το καθιερωμένο ταξίδι με τα δώρα;
«Είμαι κάπως απομονωμένος εδώ, είναι ένα είδος απομόνωσης για μένα εδώ, αλλά θα ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία Χριστούγεννα για παράδειγμα, στην Ιρλανδία ο πρωθυπουργός μου έδωσε άδεια εργασίας, οπότε θα έρθω. Αλλά παρακαλώ, μείνετε στα κρεβάτια και κοιμηθείτε, αυτό μου δίνει την ευκαιρία να φέρω δώρα».

Και πριν φύγει, στέλνει ευχές σε όσες γλώσσες ξέρει: Hyvaa Joulua (Φινλανδικά), Joyeux Noël (Γαλλικά), Buon Natale (Ιταλικά), Frohe Weihnachten (Γερμανικά), God Jul (Σουηδικά), Merry Christmas (Αγγλικά). Και σε όσους δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν το ταξίδι προς τα εκεί, υπάρχει και το διαδίκτυο. Στη διεύθυνση Live@Santa Claus Village μπορούν από τη ζέστη του σπιτιού τους να παρακολουθήσουν την κίνηση. Από ό,τι μάθαμε ο ίδιος ο Σάντα Κλάους πρέπει να ξεκίνησε για το μακρύ ταξίδι του. Εμβολιασμένος και με μάσκα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ APTN/ Reuters/ AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ