Της Αλεξάνδρας Ηλιοπούλου
Alexandra_iliop@hotmail.com

«Σύμφωνα με δημοσκόπηση του  αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travel + Leisure, στην οποία ψήφισαν οι αναγνώστες του, η Σαντορίνη ψηφίστηκε ως το ομορφότερο νησί του Κόσμου.

Ο εν λόγω διαγωνισμός γίνεται τα τελευταία 16 χρόνια και αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι η Σαντορίνη είχε έρθει 6η, αφήνοντας πίσω το Μπαλί και τα νησιά Καλαπάγκος.

Τα στοιχεία που την έφεραν φέτος στην πρώτη θέση ήταν, η φιλοξενία, το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας, τα ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα και τα όμορφα σοκάκια με τα λευκά σπίτια με τις γαλάζιες οροφές».

Νοιώθω δυο φορές υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα και κατά το ήμισυ και Σαντορινιά.  Όταν ακούω να υμνούν την Ελλάδα μας και βεβαίως τη Σαντορίνη μας νοιώθω μια δυνατή κρυφή ικανοποίηση. Μου έχει συμβεί πολλές φορές, λόγω της ευχέρειας που έχω να βρίσκομαι σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες  πόλεις κάθε μήνα, να ακούω μέσα στο αεροπλάνο συνήθως, να  προβάλλεται ως σπουδαίο γεγονός από κάποιους επιβάτες ότι «πήγα στη Σαντορίνη»! Πριν μέρες μια αιθέρια κυρία Γερμανίδα σε μια πτήση συζητούσε επιδεικτικά «πήγαμε στην Ελλάδα, πήγαμε στη Σαντορίνη, μα τί ωραίο νησί είναι αυτό! Επιστρέφουμε κατενθουσιασμένοι. Μην ακούτε, η Ελλάδα πάντα γοητεύει». Κι εγώ αυθόρμητα, καθώς με κοίταξε, τη ρώτησα ψιθυριστά αλλά επιβεβαιωτικά και με χαρά: «Σας άρεσε, σας άρεσε»! Άστραψαν τα μάτια της και απάντησε τόσο δυνατά που μου φάνηκε ότι κουνήθηκε το αεροπλάνο λέγοντας  « αααα…πήγατε κι εσείς στη Σαντορίνη»! Και όταν της είπα «μα εγώ είμαι Σαντορινιά» τότε εκείνη έβαλε κάτι φωνές λες και ανεκάλυψε κάτι εξωπραγματικό και μου δηλώνει « κι εγώ δεσποινίς νόμιζα πως είστε γειτόνισσά μου στην Κολωνία, γεννηθήκατε εδώ»; Kαι γινόμαστε με τον κραυγαλέο ενθουσιασμό της το «ρεζίλι» του αεροπλάνου! Όμως ακούω από τις πίσω θέσεις να λένε, όχι μόνο Γερμανικά αλλά και Αγγλικά,  «Σαντορίνη το ωραιότερο νησί του Κόσμου». Και μόλις συγκρατώ τα δάκρυά μου, παρότι ένοιωθα ταραγμένη που εξακολουθούσε να με κοιτάζει με τεντωμένα μάτια. Το μόνο που της είπα με γλυκιά ευγνωμοσύνη, ήταν ένα θερμό ευχαριστώ, «αλλά ξέρετε κατεβαίνουμε τώρα και τερματίζουμε στη Στουτγάρδη και δεν έχει πτήση απόψε για Κολωνία».

«Ευχαριστώ, θα μείνουμε στης κουνιάδας μου για δυο μέρες να τους πούμε πώς περάσαμε στην Ελλάδα και στη Σαντορίνη». Παρόμοιες απίστευτες συζητήσεις έχω ακούσει ταξιδεύοντας προς Μαγιόρκα, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλες, Σπλιτ, Ρώμη, Μιλάνο, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, βεβαίως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και άλλες πολλές πόλεις. Ευτυχώς που το αμερικανικό περιοδικό Travel + Leisure με την πρόσφατη παγκόσμια δημοσκόπησή του μου επιβεβαίωσε τη συνείδησή μου για τη Σαντορίνη μας και την έχω πλέον ελαφρά.

Ομογενειακό Πρακτορείο Ειδήσεων Ελλάδος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ