Ένα πρωτοφανές ακροδεξιό και ρατσιστικό παραλήρημα ακολούθησε τον θάνατο 22χρονου Γερμανού έπειτα από διαπληκτισμό του με δυο Αφγανούς το περασμένο Σάββατο στο Κότεν. Γιατί δεν τιμωρούνται οι νεοναζί;Εκ πρώτης όψης το Κέτεν, που βρίσκεται στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ μεταξύ του Χάλε και του Μαγδεμβούργου, είναι μια μικρή ειδυλλιακή πόλη. Προσφάτως ανακαινισμένα διατηρητέα κοσμούν το όμορφο κέντρο της πόλης των 30.000 περίπου κατοίκων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο όμως η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην.

Ξημερώματα Κυριακής ένας 22χρονος Γερμανός έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς έπειτα από διαπληκτισμό που είχε με δυο Αφγανούς οι οποίοι και συνελήφθησαν με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Μολονότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, την επομένη ακροδεξιά στοιχεία άδραξαν την ευκαιρία οδηγώντας μια καταρχήν ειρηνική πορεία στην οποία συμμετείχαν συνολικά 2.500 άνθρωποι, σε ένα ξέσπασμα μίσους και ξενοφοβίας.

Από την πορεία «ξεχώρισε» ο Ντάβιντ Κέκερτ, γνωστός νεοναζί από τη Θουριγγία και πρώην μέλος του νεοναζιστικού κόμματος NPD. Σε ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα έκανε λόγο για «φυλετικό πόλεμο» κατά του «γερμανικού έθνους» μέσω ενός «πολλαπλασιασμού αλλοδαπών» και της «ισλαμοποίησης» της χώρας, για τον οποίο σιωπούν τα «αντιγερμανικά μέσα ενημέρωσης». Τα βίντεο της ομιλίας του είχαν μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατάχρηση συνταγματικών δικαιωμάτων

Το Άρθρο 5 του γερμανικού Συντάγματος προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, ακόμη και ένα ακροδεξιό παραλήρημα όπως αυτό, εξηγεί ο Μίχαελ Μάγερ-Ρέζεντε, διευθυντής του Democracy Reporting International, μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών. «Αφετηρία όλων είναι η ελευθερία της έκφρασης. Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του». Θα ήταν άλλωστε υπερβολικό όπως λέει, να έχει κανείς την απαίτηση από τους αστυνομικούς να αξιολογούν μια ομιλία, να κρίνουν εάν πρόκειται για υποδαύλιση μίσους και να συλλαμβάνουν τον ομιλητή.

Παρά ταύτα όμως ο ρόλος της αστυνομίας στο Κέτεν εγείρει πολλά ερωτηματικά. Σε αντίθεση με το Κέμνιτς προ δυο εβδομάδων, αυτή τη φορά η αστυνομική παρουσία ήταν εξαρχής ισχυρή. Εντούτοις οι αστυνομικές δυνάμεις δεν παρενέβησαν ακόμη κι όταν ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κέντρο της κωμόπολης φωνάζοντας συνθήματα όπως «εθνικοσοσιαλισμός τώρα». Το γεγονός ότι τέτοια συνθήματα μένουν καταρχήν ατιμώρητα «φυσικά πονάει», σχολιάζει ο Μίχαελ Μάγερ-Ρέζεντε.

Παρόλα αυτά όμως και ο ίδιος υπεραμύνεται της στάσης των αστυνομικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως λέει, τίθεται πάντα το ερώτημα εάν υπάρχουν αρκετές αστυνομικές δυνάμεις για να προχωρήσουν στην εξακρίβωση στοιχείων και σε προσαγωγές. «Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί βρίσκονται υπό φοβερή πίεση καθώς πρέπει να έχουν μια συνολική εικόνα και να μην αντιμετωπίζουν μεμονωμένα περιστατικά». Γεγονός που, όπως φαίνεται, γνωρίζουν και αξιοποιούν στο έπακρο ακροδεξιοί.

Ντάνιελ Χάινριχ / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ