Εικόνα παράλυσης σε γερμανικά τρένα, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες. Η πλειοψηφία των Γερμανών πάντως συμφωνεί. Τα συνδικάτα παραμένουν ανυποχώρητα στα αιτήματά τους.Εικόνα παράλυσης εμφανίζουν σήμερα τα γερμανικά αστικά και υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί με την παγγερμανική «σούπερ απεργία», όπως χαρακτηρίζεται. Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένοι στα ΜΜΜ έχουν σταματήσει σήμερα τις εργασιακές τους υποχρεώσεις, υποστηρίζοντας τις μισθολογικές διεκδικήσεις των συνδικάτων για την ακρίβεια στην πρωτοφανή αυτή για γερμανικά δεδομένα προειδοποιητική απεργία.

Αυξημένη κίνηση στους δρόμους καταγράφηκε από το πρωί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις, μιας και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να διαφαίνεται το απόλυτο χάος στις οδικές αρτηρίες, για το οποίο προειδοποιούσαν πολλοί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εικόνες ερήμωσης πάντως είναι αυτές που κυριαρχούν σήμερα με άδειους σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταματημένα λεωφορεία, μετρό, τραμ, προαστιακούς.

Όσοι επαγγελματίες ή ιδιώτες είχαν προγραμματισμένα ταξίδια με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους θα μπορούν πάντως να χρησιμοποιήσουν ευέλικτα τα εισιτήρια που έχασαν έως τις 4 Απριλίου. Προβλήματα παρατηρούνται και σε γερμανικά λιμάνια αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους, με δέκα εκ των δεκαέξι γερμανικών κρατιδίων να έχουν απαγορεύσει τη διέλευση φορτηγών.

Δεν αναμένονται απεργίες στα τρένα τις ημέρες του Πάσχα

Παράλληλα απεργούν και επτά μεγάλα διεθνή αεροδρόμια όπως του Μονάχου, της Φρανκφούρτης ή του Ντίσελντοφ καθώς και περιφερειακά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 380.000 περίπου επιβάτες να έχουν επηρεαστεί άμεσα. Σε λειτουργία παρέμεινε ωστόσο τη Δευτέρα το αεροδρόμιο Βίλι Μπραντ της γερμανικής πρωτεύουσας. Η σημερινή απεργία στο προσωπικό εδάφους επηρεάζει όμως και τις προετοιμασίες πολλών γερμανικών αεροδρομίων για τις ημέρες συμφόρησης των επόμενων εβδομάδων ενόψει των διακοπών του Καθολικού Πάσχα.

Από την πλευρά του πάντως το συνδικάτο των εργαζομένων στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους EVG ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε προειδοποιητικές απεργίες τις ημέρες των αργιών για το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή από τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών (7.04) έως την Κυριακή του Πάσχα (9.04). Δεν θα γίνουν στάσεις εργασίας εκείνες τις ημέρες, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του EVG και επικεφαλής διαπραγματευτής Κρίστιαν Λόροχ από τη Φρανκφούρτη.

Τα συνδικάτα διαμηνύουν εντούτοις ότι προτίθενται να συνεχίσουν τις προειδοποιητικές απεργίες και την άσκηση πίεσης, εάν δεν καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία με τους εργοδότες για μισθολογικές αυξήσεις άνω του 10% και συνέχιση της καταβολής κρατικών επιδομάτων ύψους 2.500 ευρώ εξαιτίας του πληθωρισμού.

YouGov: Το 55% των ερωτηθέντων στηρίζει τους απεργούς

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί δημοσκόπηση των προηγούμενων ημερών του Ινστιτούτου YouGov, σύμφωνα με την οποία το 55% των ερωτηθέντων συμφωνούν «μάλλον» ή «απόλυτα» με τα αιτήματα των απεργών, θεωρώντας τα «δίκαια».

Το 38% εκτιμά ότι τα αιτήματα της προειδοποιητικής απεργίας δεν είναι «δικαιολογημένα», ενώ ένα 8% των ερωτηθέντων δεν θέλησε να δώσει καμία απάντηση. Το 69% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι επηρεάζεται από την απεργία, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις ή αποφεύγοντάς τις.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ