Ο Κρις Σπύρου, με μια οργισμένη ανοικτή επιστολή προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιο για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής καταγγέλει: «Kύριε Ρόμνεϊ, σταμάτα να χλευάζεις και να χρησιμοποιείς την Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα κάθε φορά που θέλεις να αποπροσανατολίσεις την δημοσιονομική συζήτηση στην προεκλογική εκστρατεία.»

Ο Ρόμνεϊ σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αυτόν τον χρόνο, σε προεκλογικές ομιλίες σύγκρινε τις εγχώριες δημοσιονομικές οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ομπάμα με αυτές της Ελλάδας.

Στο Σινσινάτι, Οχάιο, στην εκπομπή του CNN που μεταδώθηκε την 1η  Σεπτεμβρίου 2012, ο Ρόμνεϊ είπε:

“Δεν πρόκειται να έρθουν επιχειρηματίες και επιχειρήσεις όλων των ειδών για να επενδύσουν στο Οχάιο και σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής, να επενδύσουν τις οικονομίες μιας ζωής για να εργαστούν εδώ, εκτός και αν ξέρουν ότι δεν θα καταλήξουν σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Ελλάδας. Ο Κρις Σπύρου για πολλά χρόνια ηγέτης της Αμερικανικής πολιτικής ζωής στην επιστολή του προς τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον εγκαλεί για την προεκλογική τακτική του αυτή και επισημαίνει: «Γιατί επιλέξατε να χλευάσετε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κ. Ρόμνεϊ; Ποιά είναι η εμμονή σας με την Ελλάδα; Γνωρίζετε καλά ότι σε παρόμοιες, αν όχι χειρότερες δημοσιοικομικές κρίσεις βρίσκονται σήμερα πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουν τεράστιες δημοσιοοικονομικές δυσκολίες, πέρα από την ικανότητα των πολιτών τους να τις αντιμετωπίσουν.»
«Πείτε μας κ. Ρόμνεϊ, γιατί οι δημοσιοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες σήμερα ξεχωρίζουν για σας; Μήπως είναι επειδή φοβάστε να συγκρίνετε την επιτυχημένη δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Ομπάμα των τελευταίων τριάμιση χρόνων με τις καταστροφικές δημοσιονομικές πολιτικές του πολιτικού σας ήρωα, του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του Νεότερου;»
Ακολούθως ο Κρις Σπύρου επισημαίνει: «Κύριε Ρόμνεϊ, θέλω να μας πείτε:  οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας παρέδωσαν στον πρόεδρο Ομπάμα το 2008 μια Αμερική οικονομικά κατεστραμμένη;  Αυτό προσπαθείτε να υπονοήσετε με τις δηλώσεις σας;»
«Ήταν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και οι Έλληνες πολίτες που προκάλεσαν την αμερικανική οικονομική καταστροφή της περιόδου 2000 – 2008, κύριε Ρόμνεϊ; Ή ηταν οι δημοσιονομικές πολιτικές της Ελλάδας που οδήγησαν σχεδόν είκοσι εκατομύρια Αμερικανούς συμπατριώτες μας στις λίστες των ανέργων και στις ουρές για συσσίτια;»
«Ήταν οι δημοσιονομικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ελλάδας που προκάλεσαν την μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Leeman Brothers να καταρρεύσει, και να οδηγήσει στη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην Αμερική από τη δεκαετία του 1920;»

«Πείτε μας κύριε Ρόμνεϊ. Έκαναν κάτι οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας και οι πολίτες της, που προκάλεσε την χρεοκοπία της μεγάλης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Αμερικής; Θυμάστε την Αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής, κύριε Ρόμνεϊ; Είναι αυτή που το 2009 εσείς προτείνατε «να αφεθεί να χρεοκοπήσει»
«Την «χρεοκοπία» της Αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας μας προτείνατε το 2009 κύριε Ρόμνεϊ. Την στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες σκληρά εργαζομένων Αμερικανών συμπατριωτών μας έχαναν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τις επενδύσεις τους, πολλοί τις οικογένειές τους και άλλοι ακόμη και τη ζωή τους.»
«Κύριε Ρόμνεϊ, δεν ξέρω ποιός είναι ο λόγος της εμμονής σας με την Ελλάδα και τους Έλληνες,  πέραν των βασικών ρατσιστικών τάσεων σας. Σας υπενθυμίζω όμως, ότι το Ελληνικό Έθνος και ο Ελληνικός λαός έχουν υπάρξει αφοσιωμένοι φίλοι και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Και εμείς, οι Ελληνοαμερικανοί, είμαστε πραγματικοί Αμερικανοί πολίτες, που δεν υστερούμε από κανέναν άλλον πολίτη.»
Καταλήγοντας, ο κύριος Σπύρου τονίζει: «Κύριε Ρόμνεϊ, απ’ ότι φαίνεται μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχετε ως υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι με τον Μπαράκ Ομπάμα Πρόεδρο, η Αμερική θα καταντήσει να έχει τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα με την Ελλάδα. Όμως επιτρέψτε μου, κύριε Ρόμνεϊ να σας πω, ποιά είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για μας τους Ελληνοαμερικανούς που θα ψηφίσουμε στις 6 Νοεμβρίου. Ανησυχούμε και φοβόμαστε ότι με Πρόεδρο τον Μίτ Ρόμνεϊ, η Αμερική που αγαπάμε θα καταλήξει να έχει μια δεύτερη οικονομική καταστροφή, παρόμοια με εκείνη που είχε υπό την Προεδρία του Τζορτζ Μπους του Νεότερου.»
«Κύριε Ρόμνεϊ, εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ξανά στις ημέρες του Τζορτζ Μπους του Νεότερου. Τα οκτώ χρόνια της Προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Νεότερου και οι ημέρες που άφησε πίσω του φεύγοντας ήταν για εμάς και την Αμερική χίλιες φορές χειρότερες από αυτές που βιώνει η Ελλάδα σήμερα.»

Ο Κρις Σπύρου υπήρξε Αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στη Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, υποψήφιος Κυβερνήτης με το Δημοκρατικό Κόμμα και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Letters of this kind wind up in the “round” basket.
    They are demagogic and offer no solutions, in other words such letters are useless.
    When Mr. Romney compares the USA to Greece he does it as a coming possibility if the USA Government / Congress does not balance the annual budget and keeps adding to the national debt. At the current rate the national debt to GDP ratio will be at the same level as Greece’s in about 5 years. Though the USA is not Greece by any measure, still this uncontrollable debt increase can result in a hyperinflation that will destroy the middle class economically speaking. Printing or borrowing money at the level it is currently done is not the solution of an economic crisis of the current type. Printing or borrowing mney and increasing the natonal debt at the rate of %6 to
    %8 per year whie the GDP increases at less than %2 per year the road to economic disaster is clear! Creating new enterprises by restructuring tax laws to make more capital available for business development is the wisest way out of this crisis. See my new book: The Technology Imperative, (What JOBS! JOBS! JOBS! Really Means in the 21st Century), at http://www.GavdosPress.com

  2. Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο πατρίδα, αλλά και ιδέα, όταν ένας ελληνοαμερικανός (κάποιων γενεών να υποθέσω) μιλάει τόσο ένθερμα για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ