Γράφει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας.
Ο Πρόεδρος Schulz, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, καταδίκασε τα σχόλια που έκανε μέσω ραδιοφώνου ο Ιταλός ευρωβουλευτής Mario Borghezio για την Ιταλίδα υπουργό αρμόδια για θέματα ένταξης, Cécile Kyenge Kashetu, και εξέφρασε την υποστήριξη του στον Κινέζο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Cheng Guangcheng.
Ο κ. Schulz ανακοίνωσε ότι έλαβε οκτώ αιτήσεις για τη θέση του Διαμεσολαβητή πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 8 Μαΐου και έξι εξ αυτών ήταν έγκυρες. Τα ονόματα των τελικών υποψηφίων με αλφαβητική σειρά είναι τα εξής:
Alex Brenninkmeijer
Markus Jaeger,
Ria Oomen-Ruijten, ευρωβουλευτής (ΕΛΚ, Ολλανδία),
Emily O’Reilly,
Dagmar Roth-Behrendt ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές, Γερμανία), και
Francesco Speroni ευρωβουλευτής (ΕΕΔ, Ιταλία)
Οι έξι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ακροάσεις στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ στις 18 Ιουνίου, και ο νέος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα εκλεγεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου.
Τα σχόλια του κ. Borghezio για την κ. Kayenge Kashetu, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό 24 στις 30 Απριλίου ήταν απαράδεκτα και ντρόπιασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολίασε ο κ. Schulz, αναφέροντας ότι έχει λάβει μια αναφορά με την υπογραφή 130.000 πολιτών που του ζητούν να επιβάλει κυρώσεις κατά του κ. Borghezio.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να άρει άμεσα την ασυλία του κ. Borghezio. Οι ιταλικές αρχές θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν αν ο ίδιος έχει διαπράξει αδίκημα για το οποίο μπορεί να δικαστεί ενώπιον δικαστηρίου, σημείωσε ο κ. Schulz, θα προσθέτοντας ότι η κ. Kyenge έχει την αμέριστη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Schulz σημείωσε επίσης ότι ο Κινέζος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Chen Guangcheng, ο οποίος εγκατέλειψε την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο πέρυσι και ταξιδεύει στην Ευρώπη, ισχυρίστηκε ότι η κινεζική κυβέρνηση, για να τον εκδικηθεί για τη διαφυγή του, προέβη στον ξυλοδαρμό του αδερφού του και αρνήθηκε στον ανιψιό του, που βρίσκεται στη φυλακή, την παροχή ιατρικής περίθαλψης ζωτικής σημασίας. Το Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους “σωματικό και ψυχολογικό εκφοβισμό”, προειδοποίησε ο κ. Schulz.
Το ΕΚ ζητά δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μειώσουν κατά το ήμισυ μέχρι το 2020 το “φορολογικό κενό” από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμα που ενέκρινε την Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μέτρα για την πάταξη των φορολογικών παραδείσων και την κάλυψη των νομικών κενών. Σε ξεχωριστό ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ απαριθμούνται οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον καλύτερο συντονισμό των φορολογικών τους συστημάτων.
“Η έκταση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης είναι σκανδαλώδης και δεν αρκούν για τον περιορισμό της μόνο τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο”, δήλωσε η εισηγήτρια Mojca Kleva Kekuš (Σοσιαλιστές, Σλοβενία).
“Χρειαζόμαστε μία κοινή πλατφόρμα για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τη φορολογία και τα φορολογικά συστήματα που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι περισσότερους φόρους αλλά περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν”, δήλωσε ο εισηγητής Ildiko Gall-Pelcz (ΕΛΚ, Ουγγαρία).
Μειώστε το “φορολογικό κενό”
Βασική προτεραιότητα είναι να μειωθεί το “φορολογικό κενό”, δηλαδή η απώλεια εσόδων λόγω φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, οι οποίες αποτελούν παράνομες δραστηριότητες αλλά και λόγω φοροαποφυγής η οποία αποτελεί νόμιμη αλλά αθέμιτη αξιοποίηση του φορολογικού κάθεστώτος για περιορισμό ή αποφυγή των φορολογικών υποχρεώσεων, και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού ο οποίος συνίσταται στην αξιοποίηση τεχνικών λεπτομερειών του φορολογικού συστήματος ή των αναντιστοιχιών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων φορολογικών συστημάτων, με σκοπό τη μείωση της φορολογικής υποχρέωσης. Η απώλεια αυτών των φορολογικών εσόδων κοστίζει στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη 2.000 ευρώ ετησίως.
Μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, τα δύο εγκριθέντα ψηφίσματα ζητούν από τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας “φορολογικός παράδεισος” και να καταρτίσουν μια κοινή μαύρη λίστα με όλους τους φορολογικούς παραδείσους.
Καμία δημόσια χρηματοδότηση για αυτούς που συνδέονται με φορολογικά αδικήματα
Η υποχρέωση που επιβάλλεται στα κράτη μέλη που ζητούν οικονομική βοήθεια να εφαρμόζουν μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση και βελτίωση της ικανότητάς τους για συλλογή φόρων και την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης θα πρέπει να επεκταθεί και σε μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.
Καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση δεν θα πρέπει να παρέχεται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ, ενώ κάθε εταιρεία που υποβάλει προσφορά για δημόσια σύμβαση θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις ή καταδίκες για αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει επίσης να δικαιούνται να καταγγείλουν τη σύμβαση, εάν ένας προμηθευτής παραβιάσει υποχρεώσεις φορολογικής συμμόρφωσης.
Τέλος, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων για οχήματα, οικόπεδα και σκάφη, καθώς και πληροφοριοδότες που θα προστατεύονται και δημοσιογραφικές πηγές.
Τελωνεία και ΦΠΑ
Δεδομένου ότι η διαχείριση των φόρων δεν γίνεται σε κοινοτικό επίπεδο, εναπόκειται κυρίως στα κράτη μέλη να εντείνουν τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργαστούν προκειμένου να εναρμονίσουν τις φορολογικές τους βάσεις, να επιβάλουν μέτρα για την πρόληψη αθέμιτων πρακτικών των επιχειρήσεων που οδηγούν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να βελτιώσουν τη διασταύρωση των τελωνειακών και φορολογικών τους δεδομένων, ώστε να μειωθεί η απάτη με τον ΦΠΑ.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών των πολυεθνικών φόρουμ για τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Σημειώνουν δε ότι “η μεταβιβαστική τιμολόγηση που έχει ως αποτέλεσμα φοροαποφυγή πλήττει τους προϋπολογισμούς των αναπτυσσόμενων χωρών, επιφέροντας εκτιμώμενη απώλεια περίπου 125 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα ετησίως, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το διπλάσιο του ποσού που εισπράττουν οι χώρες αυτές υπό μορφή διεθνούς βοήθειας”.
Για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και να κρατήσουν τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν με δεύτερο ψήφισμα που υιοθέτησαν τη δημιουργία ενός κοινοτικού συστήματος πληροφοριών φορολογικής φύσεως για τη διευκόλυνση του συντονισμού της ΕΕ, την παροχή φορολογικών στοιχείων και την παρακολούθηση των περικοπών και αυξήσεων που επήλθαν στο εσωτερικό φορολογικό σύστημα της κάθε χώρας.
Ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την μετανάστευση: Περισσότεροι από 9.300 επισκέπτες τον μήνα
Ως θετική χαρακτηρίζει την μέχρι σήμερα λειτουργία της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης για τη μετανάστευση που τέθηκε σε εφαρμογή το Νοέμβριο του 2011, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, κα. Σεσίλια Μάλμστρομ, απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Παπανικολάου.
Η διαδικτυακή πύλη προορίζεται για υποψήφιους νόμιμους μετανάστες, για υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και για άλλους ενδιαφερόμενους, όπως κυβερνήσεις και ΜΚΟ. Το 2012, η διαδικτυακή πύλη της ΕΕ για τη μετανάστευση δέχτηκε περίπου 62 259 μοναδικούς επισκέπτες, με σταδιακή αύξηση των μοναδικών επισκεπτών από περίπου 4 000 το μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σε περίπου 7 000 το μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 9 300 μοναδικοί επισκέπτες το μήνα.
Οι επισκέψεις στη διαδικτυακή πύλη προήλθαν από ολόκληρο τον κόσμο. Το υψηλότερο ποσοστό επισκέψεων προήλθε από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και τον Καναδά (περίπου 20% των επισκέψεων). Σημειώνεται, ότι οι πληροφορίες που κατά κύριο λόγο ζητήθηκαν σχετίζονταν με τις θεωρήσεις και με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στην ΕΕ.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης για την μετανάστευση αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη προσπάθεια δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της μετανάστευσης. Και η ολοκληρωμένη αυτή στρατηγική, ασφαλώς πέρα από την παράνομη, θα πρέπει να προνοεί και για τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία άλλωστε υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συνολικά και για την χώρα μας ειδικότερα, π.χ. μέσω της διευκόλυνσης εγκατάστασης επιχειρηματιών τρίτων κρατών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις.»