«Συντροφικά μαχαιρώματα» έπληξαν και τη γερμανική Αριστερά. O συμπρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σίρντεβαν λέει στην DW ότι οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν και εύχεται το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.Το 11,6% των εκλογών του 2009 φαντάζει πολύ μακρινό για το γερμανικό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ακολούθησε πρόσφατα η διάσπαση, με την αποχώρηση της Σάρας Βάγκενκνεχτ και άλλων ηγετικών στελεχών, που αναμένεται να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στις αρχές του 2024, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όμως και η Linke δραστηριοποιείται από τώρα για τις επόμενες ευρωεκλογές και δηλώνει αισιόδοξη.

Το Σαββατοκύριακο το Κόμμα της Αριστεράς ολοκλήρωσε το συνέδριό του στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας με μία επίδειξη ενότητας. Οι δημοσιογράφοι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υπολόγισαν ότι πέρασαν …έξι ολόκληρες ώρες συνεδρίου μέχρι να ακουστεί, έστω, το όνομα «Σάρα Βάγκενκνεχτ». Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, συμπρόεδρος του κόμματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, δηλώνει ότι μπορεί να αποχώρησαν περίπου 300 στελέχη μαζί με τη Βάγκενκνεχτ, αλλά από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ημέρες προσήλθαν περισσότερα από 1.000 νέα μέλη.

Στις Βρυξέλλες η Καρόλα Ρακέτε

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε και το ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος. Στη δεύτερη θέση της λίστας εμφανίζεται η ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε, που είχε δραστηριοποιηθεί στη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη στην Ιταλία. Στην τέταρτη θέση τοποθετείται ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ, γιατρός με κοινωνική δράση, αλλά χωρίς καμία σχέση με το Κόμμα της Αριστεράς μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές άνοιγμα στην κοινωνία και τον ακτιβισμό, μακριά από τις καθιερωμένες κομματικές ιεραρχίες. Είναι αυτή η νέα συνταγή που επιλέγει η Linke;

«Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μας για τις ευρωεκλογές ήταν μία μεγάλη επιτυχία», δηλώνει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στην Deutsche Welle. «Καταφέραμε να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία, να κερδίσουμε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, όπως ο Γκέρχαρντ Τράμπερτ και η Καρόλα Ρακέτε. Οι συγκεκριμένες επιλογές προσελκύουν όσους θέλουν να στηρίξουν τις προσπάθειες για μία πιο δίκαιη κοινωνία. Για εμάς το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική Ευρώπη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα». Ο συμπρόεδρος της Linke τονίζει ότι, όσον αφορά τη Γερμανία, τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης συνοδεύονται από συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, όπως η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών (στα πρότυπα του Βελγίου ή του Λουξεμβούργου), καθώς και ένα ελάχιστο ωρομίσθιο 15 ευρώ.

Πάντα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες…

Συναντήσαμε τον Μάρτιν Σίρντεβαν σε ένα διάλειμμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εμφανώς ικανοποιημένος με τα όσα έγιναν στο Άουγκσμπουργκ, τονίζει ότι η Linke κοιτάζει μπροστά. Πάντως τη Δευτέρα η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου σχολίαζε το συνέδριο με σκωπτική διάθεση και με τίτλο «Μία υπερ-ευτυχής Αριστερά: τρεις ημέρες χωρίς καυγάδες». Ήταν λοιπόν τόσο κρίσιμη η κατάσταση;

«Προγραμματικές αντιπαραθέσεις είχαμε και στη διάρκεια αυτών των τριών ημερών», λέει ο Μάρτιν Σίρντεβαν. «Πρέπει να συμβαίνει αυτό σε ένα πολιτικό κόμμα. Κατά συνέπεια αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία της taz ως ευμενές σχόλιο και ως διαπίστωση ότι ολοκληρώνουμε το συνέδριο με μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση. Ότι αφήνουμε πίσω μας διαφωνίες του παρελθόντος και σηκώνουμε τα μανίκια για να πάμε πιο μπροστά αυτό το κόμμα».

Ενώ όμως η Linke επιμένει στις διακηρύξεις περί κοινωνικής δικαιοσύνης, το εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) προσεγγίζει όλο και περισσότερο τους οικονομικά αδύναμους και κερδίζει έδαφος, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Μήπως έχουν κάνει κάποιο λάθος οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς;

«Η AfD είναι αντίθετη στην αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου, για να πω ένα παράδειγμα, άρα δεν ακολουθεί κοινωνική, αλλά μάλλον αντι-κοινωνική πολιτική» επισημαίνει ο Μάρτιν Σίρντεβαν στην Deutsche Welle. «Στην πραγματικότητα είναι ένα αντι-δημοκρατικό κόμμα. Εμείς αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη. Και για να γίνει αυτό πρέπει να τερματιστεί η διαίρεση της κοινωνίας και η διεύρυνση των ανισοτήτων, γιατί εκεί οφείλεται η άνοδος της AfD μέχρι στιγμής».

Ιδιαίτερα έντονες διαφωνίες είχαν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ποια είναι σήμερα η στάση του κόμματος στο συγκεκριμένο ζήτημα; «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα και για τη Linke» τονίζει ο συμπρόεδρος του κόμματος. «Το συζητήσαμε, εκφράστηκαν πολλές απόψεις, εν μέρει και αντιμαχόμενες απόψεις. Είμαστε όμως ένα κόμμα που επιμένει ότι η διπλωματία πρέπει να έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο απέναντι στον πόλεμο. Μέχρι σήμερα ούτε η γερμανική κυβέρνηση, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ειρήνευση, ενώ αυτός ο τρομακτικός πόλεμος διαρκεί ήδη ενάμιση χρόνο. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία μεγάλη αποτυχία».

«Χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση στην Ελλάδα»

Όσο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές και μάλλον αναμενόμενο ότι ο συμπρόεδρος της Linke δεν θέλει να σχολιάσει με λεπτομέρειες τις αναταράξεις σε ένα «αδελφό κόμμα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις. «Παρακολουθώ βέβαια τα όσα συμβαίνουν και βλέπω ότι, όπως λέτε κι εσείς, υπάρχουν αναταράξεις στην ελληνική Αριστερά. Ελπίζω να ξεπεραστούν γρήγορα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρει απέναντί της μία ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Τόσο ισχυρή, ώστε να μπορεί σύντομα να εκδιώξει την κυβέρνηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ