«Τα μεγαλύτερα εμπόδια παραμερίστηκαν», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, ενώ τα μέτρα θα αφορούν τις συντάξεις από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020.Σημαντική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Βαλέτας. Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος των εργασιών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επετεύχθη συμφωνία ως προς «το μέγεθος, το χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες».

«Τα μεγαλύτερα εμπόδια παραμερίστηκαν και αυτό μας επιτρέπει να επιταχύνουμε για να περάσουμε στην τελική ευθεία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Παρότρυνε μάλιστα Αθήνα και θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια «συνολική πολιτική συμφωνία». Τα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική πλευρά αφορούν τις συντάξεις από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από την μεθεπόμενη χρονιά.

Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες και τα δύο πακέτα μέτρων, δηλαδή τόσο αυτό της εξοικονόμησης δαπανών, όσο και αυτό των θετικών μέτρων. Εάν οι στόχοι επιτευχθούν χωρίς τα δημοσιονομικά μέτρα, τότε όλο το περίσσευμα θα διατεθεί για την κοινωνική προστασία και την οικονομία. Σε σχέση πάντως με τα εργασιακά, δεν θα αλλάξει η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα επανεξεταστεί με τη λήξη του προγράμματος.

Το συντομότερο η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, μόλις ρυθμιστούν ορισμένα πρακτικά θέματα και βρεθούν οι ημερομηνίες, διότι υπάρχουν και οι διακοπές του Πάσχα. Εκτίμησε ωστόσο ότι μετά τη σημερινή απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη διαπραγμάτευση που έγινε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε έλαβε μέρος και το ΔΝΤ, ενώ παρέπεμψε για τις επόμενες βδομάδες τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, που ζητάει τα Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup θα καθοριστεί και η διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Παράλληλα ο Γ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία, η οποία κινδυνεύει να χάσει το θετικό μομέντουμ που υπήρχε το πρώτο εξάμηνο του 2016, και για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να τρέξουμε.

Τη συμφωνία χαιρέτησε και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προϊόν πολύ δύσκολων πολύμηνων διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν εντατική μορφή τις τελευταίες μέρες και ώρες. «Έφτασε η στιγμή να βάλουμε τέλος στις αβεβαιότητες που επηρεάζουν την οικονομία και εμποδίζουν τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο.

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα

Ήδη το πρωί διαπραγματευτικοί κύκλοι επιβεβαίωναν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Οι κύκλοι έκαναν λόγο για έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίζονταν αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, καθώς και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής: «Αναμένω ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει. Δεν έχει τόση σημασία με ποιο ποσό. Καθοριστικό είναι ότι θα το πράξει». Και ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι: «Αναμένω επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μελλοντικά νέο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι: «το ζήτημα Ελλάδα δεν θα παίξει ρόλο στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα».

Reuters, RP Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ