Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα ολιγόωρη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Εστίαση στη θετική ατζέντα.Γενικά οι αναλύσεις στα τουρκικά ΜΜΕ συμφωνούν ότι η ανταποδοτική επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην Άγκυρα είναι μια θετική εξέλιξη στην μακρά και περίπλοκη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό που έχει γίνει σαφές από την προηγούμενη συνάντηση των δυο ηγετών στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ότι δεν επιθυμούν να παρεκκλίνουν από τη θετική ατζέντα χαμηλής πολιτικής που έχουν συμφωνήσει, βλέποντας ότι τα μέτρα αποδίδουν και είναι δημοφιλή και στις δυο κοινωνίες. Η θετική ατζέντα, γράφει ο αναλυτής Μουράτ Γετκίν, σημαίνει «εστίαση στη συνεργασία και όχι στα προβλήματα». Αυτό επίσης σημαίνει να αφήσουν στην άκρη δυσεπίλυτα ζητήματα όπως κατ' αρχήν το Κυπριακό και ζητήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, ο εναέριος χώρος και τα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου. Κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Οι δυο ηγέτες ούτε θέλουν να παρεκκλίνουν από τη θετική ατζέντα, αλλά ούτε μπορούν να αγνοήσουν τα πολλά και σοβαρά που τους χωρίζουν. Έτσι μιλούμε για μια ριψοκίνδυνη διαδικασία όπου όλοι θα πρέπει να εύχονται να μην πάει κάτι στραβά την τελευταία στιγμή.

Πιθανά εμπόδια στη θετική ατζέντα

Όμως κάτι τέτοιο συνέβη από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, παρατηρούν Τούρκοι αναλυτές. Αφενός με την απόφαση της Ελλάδας τον περασμένο μήνα να εξαγγείλει τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, που εξόργισε την Τουρκία και με την Τουρκία να μετατρέπει την περίφημη Μονή της Χώρας από μουσείο παγκόσμιας κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, που εξόργισε την Ελλάδα. Και τα δύο αυτά εμπόδια στην πορεία της θετικής ατζέντας δείχνουν, λένε κάποιοι, πόσο δύσκολο θα είναι να ξεπεραστούν οι ιστορικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα είναι δε ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει αν η τουρκική πλευρά, όπως φημολογείται, θέσει θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τους μουσουλμάνους σε Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη. Ή αν υπάρξει αναφορά στο Παλαιστινιακό, όπου οι απόψεις των δυο ηγετών διαφέρουν. Θα είναι δυνατόν αυτά τα δυσάρεστα θέματα να σκιάσουν μία τόσο καλά σχεδιασμένη θετική ατζέντα, που δείχνει να αποδίδει καρπούς και για τις δύο πλευρές; Αυτό ίσως το διαπιστώσουμε από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών αργότερα σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ