Απάντηση δεν υπάρχει. Η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι επρόκειτο για πτήση ρουτίνας σε διεθνή ύδατα. Η ρωσική ότι συνέλεγε στοιχεία και πληροφορίες για τους Ουκρανούς.Ακόμη κι ένας πόλεμος μπορεί να γίνει κάποια στιγμή ρουτίνα. Μια σκληρή ρουτίνα. Αλλά έρχονται γεγονότα που αφυπνίζουν τον κόσμο μέσα στην καθημερινότητά του για να του θυμίσουν πόσο κοντά μπορεί τελικά να είναι ένας πόλεμος. Αυτό συνέβη χθες αργά το απόγευμα, όταν έγινε γνωστή η πτώση αμερικανικού μη επανδρωμένου ντρόουν στη Μαύρη Θάλασσα μετά από "άγγιγμα" με δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Με το άκουσμα της είδησης αμέσως ο νους πήγε σε αυτό που τρομάζει όσο τίποτα άλλο τη Δύση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να μην εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο.

«Ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικές κινήσεις»

Αλλά τί ακριβώς συνέβη; Κατά την αμερικανική εκδοχή το μη επανδρωμένο ντρόουν MQ 9 Reaper εκτελούσε αναγνωριστική πτήση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά τύπου Su-27 το αναχαίτισαν και του έριξαν καύσιμα. Στη συνέχεια ένα από τα ρωσικά ακούμπησε τον έλικα του ντρόουν, το οποίο στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η αξιολόγηση του γεγονότος συνεχίζεται. «Αλλά νομίζω ότι με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων είναι σαφές ότι ήταν ανασφαλείς και αντιεπαγγελματικές. Μιλούν από μόνες τους. Αυτό που είδαμε και πάλι ήταν μαχητικά αεροσκάφη να ρίχνουν καύσιμα μπροστά από το ντρόουν και στη συνέχεια να το πλησιάζουν τόσο κοντά, ώστε να καταστρέφεται πραγματικά ο έλικας του. Εκτιμούμε ότι πιθανότατα προκλήθηκε κάποια ζημιά και στο ρωσικό αεροσκάφος».

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι τα μαχητικά αεροπλάνα του ευθύνονται για την πτώση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα μαχητικά αναχαίτισαν το αμερικανικό ντρόουν αλλά δεν υπήρξε "επαφή" και τα μαχητικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους. Ο πρέσβης της Μόσχας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη συλλογή δεδομένων για λογαριασμό των Ουκρανών.

«Συλλέγουν στοιχεία για να μας επιτεθούν»

«Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι προφανής, συλλέγουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από το καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθούν στις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας» δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. «Δυστυχώς, οι Ρώσοι θεωρούν τη Μαύρη Θάλασσα ως δική τους λίμνη» λέει ο πολιτικός αναλυτής Τομ Κοράκι, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Από νομικής πλευράς πρόκειται για διεθνή ύδατα. Δεν τους αρέσει πραγματικά αυτό το γεγονός, αλλά σίγουρα από την άποψη του διεθνούς δικαίου προστατεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες από κάθε είδους ισχυρισμό ότι μπήκαν στον ρωσικό εναέριο χώρο ή κάτι ανάλογο». Το χθεσινό συμβάν εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχα με τις αλληλοκατηγορίες να διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να «ανακτήσουν» το ντρόουν. «Φυσικά δεν θέλουμε να το πάρει στα χέρια του κάποιος άλλος εκτός από εμάς». Πάντως νατοϊκοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι δεν περιμένουν κλιμάκωση. «Τα διπλωματικά κανάλια μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να συμβάλουν στον κατευνασμό της κατάστασης» δήλωσε διπλωματική πηγή στο AFP. Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για μια υπενθύμιση του κινδύνου άμεσης εμπλοκής των δύο υπερδυνάμεων σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Reuters TV/AFP/dpa/AP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ