Άρθρο του έγκυρου Πομάκου δημοσιογράφου Σεμπαϊδήν Καραχότζα.

Ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά χωριά της ορεινής Ξάνθης επισκέφθηκε στα μέσα του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, πρόκειται για τον οικισμό Δημάριο του δήμου Μύκης απ’ όπου κατάγονται αρκετοί από εκείνους που εντάσσονται στους λεγόμενους φανατισμένους υποστηρικτές της άποψης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, ότι στη Θράκη δεν υπάρχει μουσουλμανική αλλά τουρκική μειονότητα.

Βέβαια και μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου χωρίου από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιος άλλος οικισμός, σημαίνει πολλά. Οι άνθρωποι που επέλεξαν να φέρουν τον πρωθυπουργός της χώρας στο Δημάριο και όχι οπουδήποτε άλλου, ξέρουν πολύ καλά ποιο είναι το Δημάριο και ποιες οι θέσεις των κατοίκων του περί των μειονοτικών ζητημάτων.

Πέρα από την επιλογή του χωριού που θα επισκέφτονταν ο Γιώργος Παπανδρέου, κανείς μας, ούτε και οι λεγόμενοι μειονοτικοί κύκλοι, δεν περίμεναν να ακούσουν αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό άλλωστε οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη σε δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα ιστορικό άνοιγμα της κυβέρνησης, εγώ θα το χαρακτήριζα ως ιστορικό ξεπούλημα. Πραγματικά ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να πει ένα μεγάλο ΝΑΙ σε όλα όσα εδώ και χρόνια διεκδικεί η Άγκυρα, είπε ναι σε όλα εκείνα που θα επιτρέψουν στη γείτονα χώρα να αλωνίζει ανενόχλητη στη Θράκη χωρίς κανένας πλέον να μπορεί να τη σταματήσει.

Καταρχήν είπε εμμέσως πλην σαφώς ΝΑΙ στην εκλογή του μουφτή, εκεί βέβαια τόνισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προηγηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος όχι μόνο ανάμεσα σε μειονοτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες αλλά ένας διακομματικός διάλογος διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, το θέμα είναι ευαίσθητο και λεπτό και δεν πρέπει να υπάρχουν πρόχειροι χειρισμοί του. Βέβαια όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει εκλογή του μουφτή αλλά για όσους δεν ξέρουν, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στις μέχρι τώρα δράσεις των δήθεν εκλεγμένων ψευτομουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής και θα καταλάβουν αμέσως γιατί η Άγκυρα ζητάει με τόση επιμονή να εκλέγονται στο εξής οι μουφτήδες και όχι να διορίζονται από το κράτος. Μου κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση που ο κύριος Παπανδρέου δε ζήτησε να κάνει το ίδιο πράγμα και η Τουρκία, να εκλέγονται δηλαδή κι εκεί οι μουφτήδες διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εκλεγμένος μουφτής. Δε μπορώ να πιστέψω ότι αυτό δεν το γνωρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μαζί με την εκλογή των μουφτήδων όμως ο πρωθυπουργός της χώρας μας, είπε ΝΑΙ και στην εκλογή των επιτροπών που διαχειρίζονται τη βακουφική επιτροπή, να μπορεί δηλαδή κι εκεί να κάνει κουμάντο η Τουρκία λες και μιλάμε για δική της περιουσία. Εδώ βέβαια θα μου πει κάποιος, «μα γιατί αυτοί που θα εκλεγούν είτε ως μουφτήδες είτε ως μέλη των επιτροπών που θα χειρίζονται τη Βακουφική επιτροπή, να είναι άνθρωποι της Τουρκίας;» η απάντηση είναι απλή, όταν το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής μπορεί και καθορίζει το αποτέλεσμα των εθνικών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θράκη, στις περιοχές δηλαδή όπου ψηφίζουν μουσουλμάνοι, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα κάνει σε αυτές τις εκλογές για μουφτή ή για βακουφικές επιτροπές.

Κι αν σε όλα τα παραπάνω το ΝΑΙ του Γιώργου Παπανδρέου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο αφού όπως προανέφερα έβαλε ως όρο το διακομματικό διάλογο, σε κάποια άλλα πάγια αιτήματα της Άγκυρας είπε ΝΑΙ με τόνο. Τι ζητάει τόσο καιρό η Τουρκία και οι εδώ άνθρωποι της; Μα φυσιικά να γίνονται περισσότερα μαθήματα στην τουρκική στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία κι αυτό το υποσχέθηκε ο κύριος Παπανδρέου, είπε ξεκάθαρα ότι θα ενισχυθεί η τουρκική γλώσσα στα δημοτικά σχολεία των μουσουλμάνων. Δε μας είπε μόνο σε τι θα βοηθήσει αυτό τους κατά τα άλλα Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης.

Κάτι άλλο το οποίο υποσχέθηκε ευθέως ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ότι στο εξής όσοι από τους μουσουλμάνους επιθυμούν να δίνουν προφορικές εξετάσεις στην τουρκική για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης, θα μπορούν να το κάνουν. Αλήθεια, ο μουσουλμάνος που μιλάει μόνο την πομάκικη γλώσσα ή ο Ρομ που μιλάει μόνο τη δική του γλώσσα, πως θα μπορέσει να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης; Εκτός κι αν αυτός δεν είναι άνθρωπος, εκτός κι αν στην κυβέρνηση αυτή του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ανθρώπους μόνο όσους δηλώνουν Τούρκοι.

Επίσης ο πρωθυπουργός μας, υποσχέθηκε ότι στα ΚΕΠ και κατ’ επέκταση σε όλους τους φορείς παροχής υπηρεσιών που λειτουργούν σε περιοχές με μουσουλμάνους κατοίκους, θα προσλαμβάνονται υπάλληλοι οι οποίοι εκτός από την Ελληνική, θα μιλάνε και την Τουρκική γλώσσα. Ούτε εδώ φαίνεται να ενημέρωσαν τον κύριο Παπανδρέου ότι στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ Θράκη υπάρχουν δυστυχώς και μουσουλμάνοι οι οποίοι δεν ξέρουν ούτε την Ελληνική ούτε και την Τουρκική γλώσσα. Αυτοί δηλαδή δε θα εξυπηρετούνται σε καμιά υπηρεσία; Βέβαια με βάση την απλή λογική, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι υπάλληλοι των διαφόρων υπηρεσιών, εκτός από Ελληνικά και Τουρκικά, μιλάνε και Πομάκικα κι άρα θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν και τους καθαρά πομακόφωνους μουσουλμάνους της περιοχής. μου κάνει όμως εντύπωση που αυτό δεν αναφέρθηκε από τη μεριά του πρωθυπουργό, δεν είπε ούτε λέξη για Πομάκους, για Πομάκικη γλώσσα ή για Πομακοχώρια. Γιατί άραγε; Μόνο οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν δικαίωμα να εξυπηρετούνται στη γλώσσα τους;

Φυσικά εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο έχω γράψει αρκετές φορές ως τώρα. Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να μιλάμε για το αν στις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε περιοχές με μουσουλμάνους θα προσλαμβάνονται υπάλληλοι που να μιλάνε δύο ή και τρεις γλώσσες ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται όχι κανένας άλλος αλλά Έλληνες πολίτες οι οποίοι απλά έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι μουσουλμάνοι και όχι χριστιανοί. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί αυτό το κράτος στο οποίο λέγεται πως γεννήθηκε η δημοκρατία δε φρόντισε ποτέ να διδάξει σωστά στους ανθρώπους αυτούς την επίσημη γλώσσα της πατρίδας τους, την Ελληνική; Φυσικά, μην ξεχνάτε πως μια αμόρφωτη μειονότητα είναι πολύ πιο βολική και για την Ελλάδα και για την Τουρκία απ’ ότι μια μορφωμένη. Τον μορφωμένο άνθρωπο δε μπορείς να τον καθοδηγήσεις εκεί που θες ενώ τον αμόρφωτο, φτάνει μόνο να τους πεις πως σε περίπτωση που δηλώσει πως είναι Έλληνας θα βράζει στα καζάνια της κόλασης στον άλλο κόσμο, για να τον πάρεις με το μέρος σου. Τίποτα λοιπόν απ’ όσα έγιναν και γίνονται αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, δεν είναι τυχαίο, όλα αποσκοπούν στον καλύτερο δυνατό έλεγχο της και από τις δυο πλευρές.

Επίσης ο κύριος Παπανδρέου δεσμεύτηκε για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή του κάθετου άξονα Βουλγαρίας Ελλάδας μέσο του χωριού Δημαρίου. Δε μας έφτανε δηλαδή ο υπάρχον δρόμος από και προς τη Βουλγαρία ο οποίος μόνο προβλήματα μας δημιουργεί, θα μας φτιάξουν και άλλον. Αναρωτιέμαι, δεν το βλέπουν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ πως από τότε που άνοιξαν τα σύνορα στον Άγιο Κωνσταντίνο, πενταπλασιάστηκε η μικροεγκληματικότητα στην Ξάνθη; Δεν τους ενημέρωσε κανείς ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής ζουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους επειδή τα χωριά τους έχουν γεμίσει με Βούλγαρους οι οποίοι δεν έχουν αφήσει σπίτι στο οποίο δεν έχουν μπει; Δεν ξέρουν ότι από τότε που άνοιξε ο δρόμος για τη Βουλγαρία, η τοπική μας αγορά, τότε αυτή της ορεινής περιοχής όσο και αυτή της πόλης, ερημώνει διότι από τη μια όλοι οι Ξανθιώτες τρέχουν για τα ψώνια τους, ακόμα και για τα καύσιμα τους στη γειτονική χώρα όπου όλα είναι πάμφθηνα κι από την άλλη τα πομακοχώρια της Ξάνθης έχουν γεμίσει με παράνομους Βούλγαρους μικροπωλητές οι οποίοι εφοδιάζουν τους καταναλωτές με ότι χρειαστούν σε πολύ καλύτερες τιμές. Κάποτε μας είχαν πει ότι αυτός ο δρόμος θα φέρει ανάπτυξη στην Ξάνθη, ότι τα ξενοδοχεία της πόλης δε θα χωράνε τους επισκέπτες, ότι οι μικροεπιχειρηματίες της περιοχής θα πλουτίσουν. Που πήγαν όλα αυτά; Εμείς μέχρι τώρα μόνο λουκέτα στα μαγαζιά μας βλέπουμε, μόνο για διαρρήξεις και ληστείες ακούμε. Μετά από όλα αυτά όμως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσε και τη δημιουργία του νέου κάθετου άξονα ο οποίος μάλλον αποσκοπεί στο να φέρει στη χώρα μας τους Βούλγαρους εκείνους που για την ώρα δεν κατάφεραν αν έρθουν και να μπουν στα σπίτια μας.

Το αστείο στην όλη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο χωριό Δημάριο ήταν που ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η χώρα μας περνάει δύσκολες οικονομικά στιγμές κι ότι ο ίδιος δεν ήρθε για να τάξει. Πράγματι, δεν έταξε τίποτα, πέρα από τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας Ελλάδας, που να κοστίζει έστω και ένα ευρώ στη χώρα μας. Όλα όσα όμως υποσχέθηκε δεν ήταν τίποτα άλλο από προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες όπως ξέρουν πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ θα φέρουν χιλιάδες ψήφους στην κυβέρνηση στις διαφαινόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές. Άρα δεν έταξε τίποτα που να κοστίζει σε χρήματα αλλά έταξε πράγματα που συνιστούν αυτό που λέμε ξεπούλημα των πάντων. Έχοντας προφανώς κατά νου να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ήρθε στην Ξάνθη και υποσχέθηκε να κάνει πράξη όλα όσα εδώ και χρόνια ζητάει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής το οποίο και ξέρει να κερδίζει για λογαριασμό άλλων εκλογές.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κατοίκους τον ρώτησαν γιατί στα χωριά τους δε μπορούν να παρακολουθούν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, γιατί δεν έχουν σήμα τους αλλά για το συγκεκριμένο θέμα δεν είπε ούτε κουβέντα ο κύριος Παπανδρέου. Του ζήτησαν την προώθηση του Μπασμά, μια από τις καλύτερες στον κόσμο ποικιλίες καπνού παράγεται στην Ξάνθη, και σε άλλες χώρες του εξωτερικού ώστε να αυξήσουν τις ποσότητες που παράγουν και να αρχίζουν να πουλάνε σε καλύτερες τιμές την παράγωγή τους. ούτε και γι’ αυτό το θέμα όμως είχε να τους πει κάτι, απλά αρκέστηκε στο να τους παραπέμψει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την πιο σωστή λειτουργία τους. Του παραπονέθηκαν για την απάτη με τα πλαστά ένσημα που έστησαν κάποιοι και εξαπάτησαν εκατοντάδες οικοδόμους πουλώντας τους πλαστά ένσημα, του ζήτησαν δικαίωση τους και τιμωρία αυτών των ανθρώπων που τους έκλεψαν με αυτό τον τρόπο τα λεφτά αλλά ο κύριος Παπανδρέου ούτε και γι’ αυτό είχε να πει κάτι.

Γενικά δεν απάντησε σε κανένα από τα θέματα που του τέθηκαν, ήρθε με δική του λίστα θεμάτων, ήταν προαποφασισμένο το τι θα πει και τι θα υποσχεθεί και όλα ήταν σα να μην ειπώθηκαν. Φυσικά για όλα όσα ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κανείς δεν είχε το θάρρος να του πει πως αυτά που λέει βλάπτουν το εθνικό μας συμφέρον, ότι ευνοούν τα παιχνίδια της Άγκυρας στη Θράκη. Άλλωστε δεν ήταν και εύκολο να διαφωνήσει κανείς με τον πρωθυπουργό αφενός μεν γιατί θα διακινδύνευε τη θέση του στο κόμμα κι αφετέρου γιατί δίπλα και απέναντι στον πρωθυπουργό ήταν ορισμένοι από τους πιο φανατικούς υποστηριχτές του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και των θέσεων που αυτό εκφράζει. Κακά τα ψέματα, το τουρκικό προξενείο φέρνει ψήφους και το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι με την πλάτη στο τοίχο, χρειάζεται ψήφους ώστε να έχει κάποιες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές που θα προκηρύξει.

Για να κερδηθούν λοιπόν οι ψήφοι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη η λύση είναι μία. Κάνουνε πράξη όλα όσα ζητάει η Τουρκία και η μειονότητα γίνεται και πάλι πράσινη. Θέλουν περισσότερα τουρκικά στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία, τους τα υποσχέθηκαν. Θέλουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης στην τουρκική, σύντομα θα γίνει. Ζητάνε τουρκόφωνους υπαλλήλους στις δημόσιες υπηρεσίες, σε λίγο θα τους έχουμε. Θέλουν εκλογή των μουφτήδων και των επιτροπών που διαχειρίζονται τις βακουφικές περιουσίες, ο δρόμος άνοιξε και πολύ σύντομα θα είναι πλέον γεγονός. Ξεχνάνε όμως στο ΠΑΣΟΚ πως όλα αυτά δεν είναι απαίτηση όλων των μουσουλμάνων της Θράκης αλλά μόνο λίγων οι οποίοι και ζουν έχοντας ως επάγγελμα την παροχή των υπηρεσιών τους στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και κατά συνέπεια στην Άγκυρα. Ξεχνάνε στο ΠΑΣΟΚ ότι τον απλό το μουσουλμάνο δεν το νοιάζει τι είναι αλλά το πώς θα ζήσει αυτός και τα παιδιά του. Τον ενδιαφέρει να πουλήσει πιο ακριβά τον καπνό που παράγει, τον ενδιαφέρει να βρουν μια δουλειά τα παιδιά του, τον ενδιαφέρει να μπει το ψωμάκι μέσα στο σπίτι του. Ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται αν η μειονότητα της Θράκης είναι μουσουλμανική ή τουρκική και οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην ομάδα των 3500 έμμισθων συνεργατών της Άγκυρας. Δυστυχώς όμως εκείνοι καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού, ένα παιχνίδι στο οποίο αποφάσισε να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική κυβέρνηση. Εμπρός λοιπόν, την επόμενη φορά που ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός θα επισκεφθεί τη Θράκη, ας μη βάλει κοστούμι, ας φορέσει τη φανέλα της εθνικής Θράκης που δημιούργησαν εκείνη που ονειρεύονται ένα ανεξάρτητο κρατίδιο στη Θράκη κι ας κρατάει στο χέρι του τη σημαία της ανεξάρτητης Θράκης. Έτσι κι αλλιώς ακόμα και τα τελευταία όπλα που είχαμε στα χέρια μας ως χώρα, ο κύριος Παπανδρέου αποφάσισε όχι να τα πουλήσει διότι όταν πουλάς σημαίνει ότι παίρνεις και κάποιο αντάλλαγμα, αλλά να τα χαρίσει στη Τουρκία. Ο θεός να βάλει το χέρι του αν και για την ώρα μόνο ο κύριος Παπανδρέου το βάζει.

ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ
http://www.natpresh.blogspot.com/

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ!…

  Κύριοι,-ες,

  Στην εποχή που βρισκόμαστε, πολλά θα ακούσουνε και θα δούνε τα μάτια μας. Ως Σύνδεσμος Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, θα θέλαμε να ακούσουμε αυτά που θα βελτιώσουν την ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και της Οροσειράς Ροδόπης της Θράκης.

  Κατά την πρώτη και τελευταία επισκεψη του Προθυπυργού μας στο Δημαριο (Πομακοχώρι) του Ν. Ξάνθης, συσταση εκανε στους κατοικους την Τουρκική γλώσσα με αυτά που διαβάζουμε απο τα Μ.Μ.Ε.. Με το να μαθαίνω την Τουρκική γλώσσα είναι καλό, “μια γλώσσα σημαίνει ένας άνθρωπος” έλεγαν οι πρόγονοι μας. Όμως, δεν σημαίνει οτι εντάσσουμε στο Ελληνικό γιγνεσθαι. Όταν ζείς στην Ελλάδα και είσαι Μειονότητα, πρέπει τα Ελληνικά σου να είναι καλύτερα και από τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους.

  Εδώ υπάρχει ενα πρόβλημα και είναι σοβαρό. Στο Έλληνα πολίτη επιβάλλεται μία γλώσσα να μάθει, που είναι ξένη στην ουσία. Ο πολίτης (μειονοτικός) αυτός πρέπει να τη μάθει την Τουρκική γλώσσα, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση, διότι το επιβάλλει το σύστημα που επικρατεί στην Ελληνική Θράκη μας.

  Τώρα ας δούμε όταν ένας Πομάκος μαθαίνει τα Τουρκικά, ο Τούρκος ή ο Τουρκόφονος θα μαθαίνει τα Αγγλικά, τα Ισπανικά,..κα. Διότι, τα Τουρκικά του είναι η μητρική του γλώσσα. Τα Πομακόπουλα οταν πηγαίνουν στα Ιεροσπουδαστήρια ή στα γυμνάσια που διδάσκουν δάσκαλοι και είναι απο την ΕΠΑΘ τα Τουρκόπουλα απο την Θράκη πηγαίνουν σε λύκειο κανονικό και πάνε σε διάφορα πανεπιστήμια εδώ ή στην Τουρκία. Γι’ αυτούς η επιστήμη δεν ειναι αθεισμος, όμως για τα Πομακόπουλα ειναι αθεισμός, οποιαδήποτε επιστήμη πέραν απο τα θρησκευτικά. Εδώ γελάμε!… Μήπως και αυτό δεν έχει σημασία. Διότι η επιστήμη είναι παντού τα ίδια, εκτός την ιστορία, τον πολιτισμό και τα θρησκευτικά των λαών, που αποτελούν την διαφορετικότητα μεταξύ τους.

  Τώρα, γιατί πρέπει να μάθει ο Πομάκος τα Τουρκικά και πώς μας το επιβάλλουν; Θέλει δεν θέλει ένας πομάκος, πρέπει να μάθει τα Τουρκικά και δίπλα σ’ αυτά και τα Αραβικά. Οι Πομάκοι είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν απο την γέννηση τους τρείς γλώσσες. Την μητρική ( που έχει ένα μειονέκτημα και θέλει εμπλουτισμό για τις λέξεις που δεν υπάρχουν. Ας σημειωθεί η Πομακική γλώσσα είναι ανεπαρκής. Επίσης, εάν θέλει η Χώρα μας να μας βοηθήσει, πρέπει να υπάρχει Τμήματα στα Πανεπιστήμια μας, μόνο ενα τραπέζι που είναι και ειναι ανύπαρκτο απο όλες τις πλευρές, αυτό σημαίνει οτι μας κοροιδευουν τους Πομάκους. Εδώ σας συνιστώ την εφημερίδα Μιλλέτ, για το άρθρο «Ούτε Πομάκι, αλλά ούτε Κουρδοι, Να ζήσουν οι Τουρκοι και οι Ελλήνες!… Μέσα στο άρθρο ουτε λίγο, ούτε πολύ εμας τους Πομάκους μας θεωρεί μπάσταρδους και εγκληματίες. Ποιοι είναι εγκληματίες και μπάσταρδοι, ας ανοίξουν κανένα βιβλιο και να διαβάσουν οι προδότες στην Μιλλέτ. ) τους που είναι τα Πομάκικα και τις Θρησκευτικές γλώσσες, δηλαδή Αραβικά και Τουρκικά. Γιατί; Διότι το Κοράνιο είναι στα Αραβικά και δεν υπάρχει σ’ αυτό τό τόπο ενα βιβλίο εκπαιδευτικό ούτε στα πομάκικα, αλλά ούτε στα Ελληνικά για το Ισλάμ. Επομένως, θέλει δεν θέλει ο Πομάκος πρέπει να είναι γνώστης της άλλες δύο γλώσσες, προκειμένου να μάθει το πιστεύω του. Εχθές πήγαν στην Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία,…κα. οι μετανάστες και οι Χώρες αυτές φρόντησαν τα θρησκευτικά βιβλία να είναι στα Γερμανικά, στα Γαλλικά,..κλπ. Εμείς, εδώ και ένα αιώνα ως Χώρα δεν μπορούμε να μεταφράσουμε και να εκτυπώσουμε για τους άλλους Έλληνες Πολίτες που είναι αλλόθρησκοι αυτά τα δέκα βιβλία στα Ελληνικά. Τί περιμένουμε;

  Συγνώμη, ξέχασα οτι υπάρχει αυτή η «αμοιβαία» λέξη για τις μειονότητες μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει και η Συνθήκη σωροτύρι και τα πρωτόκολα σαλάτας μεταξύ την γείτονα Χώρα. Τι να κάνουμε είμαστε γείτονες, λίγο πολύ Βαλκάνιοι και Μεσογειακές χώρες. Ούνε φάτσα και ούνε ράτσα, αλλά τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας, πάλι δικά μας δεν πάει άλλο. Το ίδιο ισχύει και με τους ντόπιους λεγόμενους Τούρκους ή Τουρκόφωνοι. Καταρχήν, η Συνθήκη σωροτύρι δεν ειναι μόνο μεταξύ των δύο χωρών. Όταν αλλιωνόταν το μεν στοιχείο, γιατί το δεν έμεινε έτσι; Που ήταν και είναι οι άλλες χώρες που υπέγραψαν την Συνθήκη της Λωζάνης;

  Για εμένα και εμάς υπάρχει μόνο μια έξοδος των Πομάκων απο την μιζέρια που ζούνε ως μειονότητα και μάλιστα «Μειονότητα μέσα στην Μειονότητα» στην Θράκη. Πρώτον, να απαιτήσουν εδώ και τώρα την πλήρει Ελληνική Γλώσσα στα σχολεία μας, ακόμα και τα θρησκευτικά μας βιβλία να εκτυπωθούν στα Ελληνικά και να διδάσκονται στα Ελληνικά. Γιατί όχι; Δεύτερον, αντί να βλέπουν την Ανατολή ώς σωτήρα, ας δούν την Ευρώπη. Διότι, οι Ευρώπη παρόλο που ταλανίζεται αυτό το καιρό, εάν δεν ήταν σκεφτείτε τι θα γινόταν στα χωριά μας; Τρίτων, οι οικογένειες που ζούν στην Ευρώπη, πρέπει την μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών τους να πάνε στα Ευρωπαικά πανεπιστήμια.

  Ας σημειωθεί, οι μπάρες για τα χωριά μας δεν φύγαν απο μόνα τους, αλλά ούτε τα παιδιά μας μπαίνουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως σας το κοινοποίησαν ορισμένοι της πολιτικής. Έχω συμβάλλει για να φύγουν οι μπαρες στο τόπο σου και να μην είμαστε στις ανοιχτές φυλακές. Έχω αγωνιστεί για να σπουδάσουν τα παιδιά μας αλλού και εδώ, κάτω απο το ειδικό καθεστώς, προκειμένου να βλέπω μορφωμένα παιδιά στο τζεμπέλι της Ξάνθης και δεν έχει σημασία εάν είναι τσομπάνος ή δουλευει στα ναυπηγεία και κάπου αλλού. Για να φτάσει η εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα χωριά μας, δεν είναι τόσο απλό. Ο αγώνας ξεκίνησε το 1993 που έξω στα τέσσαρα χλμ. απο την Ξάνθη, ο άνθρωπος δεν ήξερε να μου πει το πόνο του σε καμία απο τις τρείς γλώσσες που δήθεν μιλάμε και μετά απο μία δεκαετία ο αγώνας μου καρποφώρησε και σήμερα συναιχίζεται. Τι να κάνουμε τώρα; Είναι καιρός να ενσωματωθούμε και να ενταχθούμε στο Ελληνικό και Ευρωπαικό σύστημα. Μπορεί οι άλλοι να μην θέλουν, μπορεί οι άλλοι να σε θέλουν ακόμα απο κάτω τους. Μην ξεχνάς είσαι σε θέση να δώσεις τέλος σ’ αυτούς που σε υποθάλπτουν, σε υποτιμάνε, σε βρίζουν και αγνοούν την ταυτότητά σου την Πομακική.

  Στην Ιδιαίτερη Πατρίδα μου παίζονται μεγάλα παιχνίδια. Σ’ αυτά τα παιχνίδια δεν είμαστε παρών, διότι έτσι μεγαλώσαμε και αυτοι την παιδεία έχουμε, πρώτα απο τους γονείς μας και μετά απο την Πομακική κοινωνία. Δεν θα πώ για εκπαίδευση, διότι εμείς εκπαίδευση της μόρφωσης των γραμμάτων δεν είχαμε και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο ακόμα.

  Όμως, είναι καιρός οι Πομάκοι να σπάσουν της αλυσίδες και να αποφύγουν την γκετοποίησή τους. Ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας, αφού συμφώνησε με τον Ερδογάν και τα βρήκαν για εσένα-εμένα να μας απομονώσουν και να μας γκετοποιήσουν απο το κοινωνικό σύνολο της χώρας μας, ήρθε στο τελευταίο χωριό που είναι το Δημάριο ακόμα για να σας πείσει, οτι για όλους και όλα δεν υπάρχει θέση και δυνατότητα….

  Απο την άλλη πλευρά, καταχύρωνε τα δικαιώματα των Τουρκόφωνον, τον υποτιθέμενων Τούρκων, των Μουναφίκ μέσα μας και τις απαιτήσεις της δήθεν Μητέρα των Τούρκων της Δ. Θράκης. Ενώ στην πραγματικότητα, για μια άλλη φορά, μας ανακοίνωσε οτι θα συνεχίσουμε να ζούμε την γκετοποίηση ως «Άλλοι» σ’ αυτό το τόπο μας και η ανακοίνωση γίνεται στην καρδιά των Πομακοχωριών.

  Τελευταία για ό,τι έγινε και γίνεται στην Θράκη δεν ευθύνονται οι Πομάκοι, αλλά είναι το δάχτυλο από την γείτονα Χώρα, μέσα απο τους πατριδοκάπιλους και τους θερμόαιμους τους δικούς μας, σε συνεργασία των τοπικών συμφεροντολόγον. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα να διαιρέσει και διαλύσει τις οικογένειες μας και να μας κάνουν οτι θέλουν. Τουρλού της Ιωνίας και μάντζε απο το Μπάνε δεν γίνεται, αλλά μαύρες λίστες και παπάρια Ανατολιτικά, εαν δεν αλλάξουμε θα συνεχίσουν να είναι διαθέσημα για εμάς τους Πομάκους.
  Φιλικά,
  Μεχμέτ Ιμάμ,
  Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μουσουλμάνων στην Ελλάδα, «Η ΦΙΛΟΤΗΤΑ»
  m.imam61@yahoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ