Άρχισε η ακρόαση της υπόθεσης Ασάνζ στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου. Στόχος είναι να ανατραπεί η εντολή έκδοσης που είχε εκδοθεί πριν δύο χρόνια.Μια υπόθεση «μαμούθ». Υπόθεση που αφορά την ελευθερία του τύπου γενικότερα. Μια υπόθεση για την ελευθερία του λόγου και του δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν. Πολλά από τα παραπάνω ή ακόμα και όλα μαζί χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, ο οποίος τα τελευταία 12 και πλέον χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών.

Στόχος των δικηγόρων του Ασάνζ είναι να αμφισβητήσουν την εντολή έκδοσης του, την οποία είχε υπογράψει πριν δυο χρόνια η τότε υπουργός Εσωτερικών της Μ.Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών τότε, «εφόσον τα βρετανικά δικαστήρια έκριναν ότι δεν υπάρχει ανησυχία για πιθανή κακομεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ από τις αμερικανικές αρχές (…) τότε η Πρίτι Πατέλ έπρεπε να επισφραγίσει την έκδοσή του». Έκτοτε, την Πατέλ έχουν διαδεχθεί τρεις υπουργοί, αλλά η υπόθεση Ασάνζ εκκρεμεί ακόμη.

Αντιδράσεις, αλλά και η στήριξη προς τον Ασάνζ

Από τις οκτώ το πρωί και ώρες πριν αρχίσει να εκδικάζεται η προσφυγή, δεκάδες είναι οι υποστηρικτές του Ασάνζ που βρίσκονται συγκεντρωμένοι για ακόμα μία φορά έξω από το High Court του Λονδίνου. «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Απορρίψτε τις κατηγορίες» είναι κάποια από τα συνθήματα που φωνάζουν ή κρατούν σε πλακάτ. Δεκάδες είναι και τα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, τα οποία είναι συγκεντρωμένα έξω από τις πόρτες του Ανώτερου Δικαστηρίου.

Η γυναίκα του ιδρυτή των Wikileaks, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο από τις αμερικανικές αρχές, αν τελικά εκδοθεί. Είναι πολιτικός κρατούμενος και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αν οι δικηγόροι του Ασάνζ δεν καταφέρουν να πείσουν τους δικαστές σε αυτή τη διήμερη ακρόαση, εντός 28 ημερών θα πρέπει να εκδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Είναι όμως η «τελευταία ακρόαση» του Αυστραλού δημοσιογράφου; Από τη πλευρά των βρετανικών δικαστηρίων, ναι. Υπάρχει όμως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί οι δικηγόροι θα ζητήσουν να σταματήσει το αεροπλάνο προς Αμερική, επικαλούμενοι τη διάταξη του άρθρου 39 των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Αν και ο ίδιος σήμερα ήθελε να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, τελικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για λόγους υγείας θα εμφανιστεί μέσω βίντεο από τις φυλακές.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος κρατείται τα τελευταία 5 χρόνια στις φυλακές Μπέλμαρς, τις οποίες πολλοί παρομοιάζουν ως «βρετανικό Γκουαντάναμο». Υπενθυμίζεται, ότι ο Ασάνζ διώκεται εδώ και 12 χρόνια από τις ΗΠΑγια διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών απόρρητων έγγραφων από το 2010 και 2011, μέσω της αποκαλυπτικής πλατφόρμας WikiLeaks, της οποίας ήταν ιδρυτής.

Τα έγγραφα υποδεικνύουν τις αγριότητες και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ, με χιλιάδες αμάχους να έχουν δολοφονηθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Επισημαίνεται ότι αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ κινδυνεύει με ποινή 175 χρόνων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, καθώς το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης του απευθύνει 17 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και η δημοσίευση εγγράφων που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά και ανθρώπινες ζωές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ