Ο φυλακισμένος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ που διατηρεί τόσο τη γερμανική όσο και την τουρκική υπηκοότητα θα πρέπει να αναμένει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει την προσφυγή του φυλακισμένου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την τουρκική δικαιοσύνη. Στην προσφυγή του ο Ντενίζ Γιουτζέλ καταγγέλλει ότι εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κατηγορητήριο εισαγγελικής αρχής και εδώ και 140 ημέρες σε απομόνωση. Η αντιμετώπιση αυτή συνιστά, σύμφωνα με την προσφυγή του Ντενίζ Γιουτζέλ, παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γνωμοδότηση του Βερολίνου

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Καγκελαρίας, Πέτερ Aλτμάιερ, η κατάσταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ένα κράτους δικαίου. Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, καλεί την τουρκική δικαιοσύνη να καταθέσει επιτέλους ένα κατηγορητήριο. «Μέχρι τώρα ακούμε μόνο εκ των προτέρων καταδίκες, οι οποίες στοχεύουν στη δυσφήμηση του Ντενίζ Γιουτζέλ ως τρομοκράτη», δηλώνει κ. Μάας στην εφημερίδα DIE WELT, ανταποκριτής της οποίας στην Τουρκία ήταν ο Ντ. Γιουτζέλ.

Όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Βερολίνο θα καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δική του γνωμοδότηση για να στηρίξει την προσφυγή Γιουτζέλ. Πρόκειται για μια παρέμβαση που σπάνια γίνεται. Τελευταία φορά το Βερολίνο το έκανε στην περίπτωση Γερμανού που είχε καταδικαστεί το 1986 στις ΗΠΑ για ανθρωποκτονία.

DJV: Μόνο «αδίκημα» η κριτική δημοσιογραφία

Τέλος, την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει τον Ντενίζ Γιουτζέλ στο Στρασβούργο χαιρέτησε η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV). Όπως τόνισε ο πρόεδρός της Φρανκ Ούμπεραλ, μοναδικό «αδίκημα» του Γιουτζέλ είναι η κριτική δημοσιογραφία: «Την εξάσκηση του επαγγέλματος του την πληρώνει – προς το παρόν- με πεντάμηνη φυλάκιση χωρίς του έχει απαγγελθεί κατηγορία.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ