Όσο ζούσε απασχολούσε όχι μόνο τα ΜΜΕ της M. Βρετανίας αλλά και όλου του κόσμου. Σήμερα 20 χρόνια μετά το θάνατό της οι θαυμαστές της αλλά και τα ΜΜΕ δείχνουν ότι η μνήμη της παραμένει ακόμη ζωντανή.Την κηδεία της παρακολούθησαν 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. 20 χρόνια μετά το θάνατό της η πριγκίπισσα Νταϊάνα συνεχίζει να απασχολεί τον κίτρινο τύπο και όχι μόνο, ενώ οι θαυμαστές της την λατρεύουν σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Η Έβελιν Μαρί Ζάιντελ είναι σήμερα 68 ετών και ίδρυσε το Lady Di Club Germany λίγο μετά το θάνατο της πριγκίπισσας. Στο σπίτι της, μια γωνία είναι αφιερωμένη στο ίνδαλμά της: φωτογραφίες, βιβλία αλλά και ένα ραδιόφωνο από το οποίο άκουσε την είδηση για τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας στις 31 Αυγούστου 1997.

Η γυναίκα που έφερε νέο αέρα στο παλάτι

Δεν είναι όμως μόνο οι φανατικοί θαυμαστές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Lady Di. Πλήθος ντοκιμαντέρ για τη ζωή της προβάλλονται αυτές τις μέρες στην τηλεόραση και οι φωτογραφίες της κοσμούν τα εξώφυλλα πολλών περιοδικών, κάποια μάλιστα κυκλοφορούν με ειδικά ένθετα. Τι είναι όμως αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού ξανά και ξανά όταν πρόκειται για την πρώην πριγκίπισσα της Ουαλίας;

«Μέχρι τη δεκαετία του 1980 η αριστοκρατία ήταν μάλλον κάτι απαρχαιωμένο. Και τότε ήρθε αυτή η νεαρή, συμπαθητική, όμορφη γυναίκα που για πολλούς ήταν η ιδανική πριγκίπισσα και έφερε τον εκσυγχρονισμό του παλατιού» λέει η Μπριγκίτε Χένινγκ, δημοσιογράφος του λεγόμενου κίτρινου τύπου και ειδική σε θέματα που αφορούν βασιλικές οικογένειες. Η δημοσιογράφος παρατήρησε μάλιστα ότι κατά την πάροδο του χρόνου τα ΜΜΕ αναβίωναν τη μνήμη της πριγκίπισσας με κάθε αφορμή. Για παράδειγμα με τον γάμο του πρίγκιπα Κάρολου με την αντίζηλό της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς αλλά και με το γάμο του μεγαλύτερου γιού της Γουίλιαμ αφού πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν τη σύζυγό του Κέιτ με την Νταϊάνα.

«Τέτοια πριγκίπισσα δεν θα υπάρξει ξανά»

Η Έβελιν Μαρί Ζάιντελ χαρακτηρίζει την Νταϊάνα «πριγκίπισσα του αιώνα». «Έκανε κάποια πράγματα που κανένας άλλος αριστοκράτης δεν τόλμησε να κάνει πριν από αυτήν: έδωσε το χέρι σε ασθενείς με AIDS, επέλεξε νέους σχεδιαστές αψηφώντας τους μόδιστρους του παλατιού και έκανε πολλές φιλανθρωπίες για παιδιά».

Η σχέση που είχε η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον κόσμο ήταν το χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει από άλλους αριστοκράτες. Γι' αυτό και ονομάστηκε η πριγκίπισσα του λαού. Η μεγαλύτερη θαυμάστριά της είναι σίγουρη: «Τέτοια πριγκίπισσα δεν θα υπάρξει ξανά».

Μάρα Μπίρμπαχ / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ