Σκηνές όπως αυτή συμβαίνουν συχνά στην βορειότερη επαρχία της Ιταλίας, την Άνω Αδίγη, με το μισό εκατομμύριο κατοίκους, με ένα ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν. Κάποτε η περιοχή ανήκε στην Αυστρία, αλλά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο παραχωρήθηκε στην Ιταλία. Σήμερα οι Ιταλοί την ονομάζουν Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε, ενώ οι γερμανόφωνοι την αποκαλούν Νότιο Τιρόλο. Τα γερμανικά είναι επίσημη γλώσσα, παράλληλα με τα ιταλικά βεβαίως, ενώ γερμανόφωνοι είναι οι περισσότεροι κάτοικοι, αλλά και εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή χειμώνα-καλοκαίρι.
Σε αυτή την περιοχή λοιπόν η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με τους δήμους και τις κοινότητες για να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγραφεί το γενετικό υλικό των περισσότερων από τους 40.000 σκύλους της περιοχής.
Τσουχτερά πρόστιμα
Από τις αρχές του χρόνου η υποβολή ενός δείγματος DNA είναι υποχρεωτική στο Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε. Τα δείγματα με τις γενετικές πληροφορίες που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για να προσδιοριστεί από ποιον σκύλο προέρχονται.
Η βάση δεδομένων πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες που αφήνει ο σκύλος τους, κυμαίνονται μεταξύ 292 και 1048 ευρώ. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία, ανάλογα με το κρατίδιο, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι μεταξύ 10 και 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες που δεν σκύβουν για να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες των αγαπημένων τους τετράποδων.
H ιδέα της αποθήκευσης δεδομένων έχει απασχολήσει πολλούς δήμους στην Ευρώπη. Ακόμα και το Παρίσι και το Λονδίνο απασχόλησαν παρόμοιες σκέψεις. Στη Γερμανία μικρότερες κοινότητες, όπως για παράδειγμα το Βάιλερβιστ κοντά στη Βόννη, ασχολήθηκαν επίσης με το θέμα, αλλά τα σχέδια σταμάτησαν στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων ή άλλα νομικά εμπόδια.
Οι Γερμανοί θα εφαρμόσουν το νόμο
Οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι πάντως να δώσουν γενετικό υλικό. Μέχρι στιγμής μόνο το ένα πέμπτο έχει αντιδράσει θετικά, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 με 8.000 δείγματα DNA. Όσοι ανταποκρίθηκαν διαμαρτύρονται διότι, συν τοις άλλοις, καλούνται να καταβάλουν 65 ευρώ συν μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για τη λήψη δείγματος DNA. Εκτός αυτού είναι οργισμένοι με το γεγονός ότι από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται τα σκυλιά των παραθεριστών και αυτό δεν το θεωρούν δίκαιο.
Υπεύθηνη για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η εκάστοτε αρμόδια δημοτική Αρχή. Η αστυνομία έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αρκετά απασχολημένη για να ασχοληθεί με το θέμα. Πολλοί εκφράζουν ενδοιασμούς για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και για το εάν πράγματι το γενετικό υλικό μπορεί να ταυτοποιηθεί με το τετράποδο.
Πάντως, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηνιάτρων, Φραντς Χίντνερ, που έχει ιατρείο στην πόλη Μεράνο, είναι βέβαιος πως στο τέλος ο νόμος θα εφαρμοστεί. Όπως λέει ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων «είμαστε Γερμανοί, έτσι είναι η νοοτροπία μας. Όταν μας λένε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου