Πιθανή επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία προκαλεί κρύο ιδρώτα στην Ευρώπη. Είναι προετοιμασμένη; Τι θα γίνει σε Ουκρανία και ΝΑΤΟ; Θα κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή συνοχή;Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη και η Γερμανία στο ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ; Το ερώτημα είναι απολύτως θεμιτό μετά και την δεύτερη νίκη του στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ, αλλά και με βάση άρθρο των New York Times, το οποίο καταγράφει απόψεις πολιτικών και μάνατζερ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όπως φαίνεται λοιπόν οι ελίτ αυτού του κόσμου ήδη υπολογίζουν με την επανεκλογή του τον ερχόμενο Νοέμβριο, ένα σενάριο τρόμου για την Ευρώπη. Ενώ στο Νταβός, όπου του τέθηκε σχετικό ερώτημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε διπλωματικά λέγοντας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, άλλοι πολιτικοί είπαν καθαρά τη γνώμη τους. Αίφνης η Κριστίν Λαγκάρντ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε πρόσφατα σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France 2 ότι πιθανή επανεκλογή Τραμπ θα αποτελούσε πραγματική απειλή για την Ευρώπη.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας

Αλλά και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο εμφανίστηκε ανήσυχος και προέβλεψε ότι η «Ευρώπη θα μείνει μόνη της περισσότερο από ποτέ». Άρα το ερώτημα φαίνεται να είναι πλέον πώς μπορεί να προετοιμαστεί μια ήπειρος για την επανεγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Σούντα Ντέιβιντ-Γουίλπ, διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του German Marshall Funds, μια δεξαμενή σκέψης που συγχρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει ως πρώτη ανησυχία τις στρατιωτικές ικανότητες της Ευρώπης. “Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας, στρατιωτικά, με τη συμβατική έννοια. Να είναι σε θέση να φροντίσει για ζητήματα ασφάλειας στην άμεση γειτονιά της. Να είναι ένας ισχυρός εταίρος για την Ασία και την Ευρώπη, όταν πρόκειται για την απόκρουση εξωτερικών απειλών από αυταρχικές δυνάμεις και επίσης να γίνει ισχυρή οικονομικά για να προετοιμαστεί για πιθανά μέτρα προστατευτισμού από τυχόν δεύτερη θητεία του Τραμπ”.

Σε ότι αφορά ειδικά στη Γερμανίαο βουλευτής Γίργκεν Χαρτ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο των χριστιανικών κομμάτων, εκφράζει τον φόβο ότι είναι ελάχιστα προετοιμασμένη. «Έχουμε κάνει πολύ λίγα τα τελευταία τρία χρόνια για να βοηθήσουμε τον Τζο Μπάιντεν να αποδείξει ότι το στιλ συνεργασίας με την Ευρώπη είναι πιο επιτυχημένο από το συγκρουσιακό ύφος που έχει καλλιεργήσει ο Τραμπ πριν. Δεν προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε από κοινού μια στρατηγική για την Κίνα, ούτε τηρήσαμε τις συμφωνίες, όσον αφορά στις αμυντικές μας δαπάνες, παρά μόνο υπό την πίεση του πολέμου στην Ουκρανία. Και έχουμε επίσης κάνει πολύ λίγα σε άλλους τομείς για να προσεγγίσουμε τους Αμερικανούς”.

Θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ;

Ιδιαίτερα σε σχέση με την Ουκρανία οι φόβοι είναι μεγάλοι γιατί τα μηνύματα που στέλνει ο Τραμπ είναι αντιφατικά. Από υποσχέσεις ότι ως πρόεδρος θα τερματίσει τον πόλεμο σε μίαν ημέρα και θα διακόψει τη βοήθεια προς τη χώρα, μέχρι ότι θα της δώσει περισσότερα από όσα έχει λάβει μέχρι τώρα. Η Σούντα Ντέιβιντ-Γουιλπ βλέπει την κατάσταση με ψυχραιμία και επισημαίνει την διακομματική υποστήριξη του Κογκρέσου προς την Ουκρανία, ακόμη κι αν ο ενθουσιασμός στις τάξεις του Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει μειωθεί. “Αλλά ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους όταν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο”. Η σχέση του Τραμπ με το ΝΑΤΟπροκαλεί επίσης ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ήταν στα πρόθυρα να αποχωρήσει από τη δυτική συμμαχία.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ενίσχυσε την αβεβαιότητα όταν διηγήθηκε ένα αποκαλυπτικό ανέκδοτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το 2020 ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια συζήτηση ότι “αν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε ποτέ να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε”. Επί τέσσερα χρόνια ο Τραμπ απέφυγε να δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό. Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ρωτήθηκε αν θα παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επανεκλογής του, απάντησε: “Εξαρτάται από το αν μας συμπεριφέρονται όπως μας αρμόζει. Δείτε το ως εξής: Το ΝΑΤΟ έχει εκμεταλλευτεί τη χώρα μας και οι ευρωπαϊκές χώρες το έχουν εκμεταλλευτεί”. Κοντολογίς, ένα πράγμα είναι βέβαιο, πιθανή επανεκλογή του θα θέσει υπό μεγάλη δοκιμασία όχι μόνο τις υπερατλαντικές σχέσεις αλλά και τη συνοχή της Ευρώπης.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ