«Το ΝΑΤΟ από τη σύστασή του μέχρι σήμερα έχει γίνει η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία, διασφαλίζοντας την ελευθερία σε 32 χώρες. Όμως σήμερα αυτές οι αξίες δοκιμάζονται όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν», αναφέρουν μεταξύ άλλων και συνεχίζουν:
«Τα δύο και πλέον τελευταία χρόνια, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική έχουν συνταχθεί ενωμένες και με αρραγή ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Μαζί στηρίξαμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα με πάνω από 200 δις ευρώ, με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να παρέχουν τα δύο τρίτα της συνολικής βοήθειας που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για το Κίεβο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί».
Για την «ελευθερία και την ασφάλεια» όλων
Όπως αναφέρουν εμφατικά οι τρεις υπουργοί, η στήριξη της Ουκρανίας ουσιαστικά ταυτίζεται με την υπεράσπιση της «ελευθερίας και της ασφάλειας» και των δικών τους χωρών. Μάλιστα προειδοποιούν ότι μπορεί σήμερα να είναι η Ουκρανία που δέχεται επίθεση, «όμως αύριο μπορεί να είναι κάποιο άλλο τμήμα της Ευρώπης. Και η Ρωσία δεν θα σταματήσει την επιθετική και ιμπεριαλιστική πολιτική της στο άμεσο μέλλον».
Με αφορμή τα 75α γενέθλια του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους ενωμένοι απέναντι στην όποια μελλοντική ρωσική επιθετικότητα». Καμία «γκρίζα ζώνη» για την Ρωσία και τον Πούτιν, τονίζουν στο άρθρο τους Μπέρμποκ, Σεζουρνέ και Σικόρσκι, επαινώντας ταυτόχρονα τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την απόφασή τους να άρουν το καθεστώς ουδετερότητας, το οποίο διατηρούσαν «περήφανα» επί δεκατίες, εξαιτίας της νέας ρωσικής επιθετικότητας.
Τρεις προϋποθέσεις για το μέλλον
Οι τρεις υπουργοί στη συνέχεια διατυπώνουν δημόσια τη θέση ότι πρώτη και «απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση της συλλογικής άμυνας» είναι οι αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ. «Οι τρεις χώρες μας θα εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο φέτος, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί μπορούν να είναι μόλις το σημείο εκκίνησης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε τα κονδύλιά μας με στρατηγική, κυρίως για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνατοτήτων που χρειαζόμαστε για τη συλλογική άμυνα», αναφέρουν στο άρθρο γνώμης.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν είναι η «αξιοποίηση στο ακέραιο του βιομηχανικού δυναμικού της Ευρώπης» καθώς επίσης και η αναγνώριση της σημασίας των «εθνικών αμυντικών βιομηχανιών» με «δεσμευτικές μακροπρόθεσμες συμβάσεις, σαφή χρονοδιαγράμματα, φιλοδοξίες, σταθερές οικονομικές δεσμεύσεις, αλλά και εγγυήσεις με όρους αγοράς από τις κυβερνήσεις μας».
Η τρίτη προϋπόθεση που θέτουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών είναι η επένδυση σε «μελλοντικές τεχνολογίες» που θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να «διατηρήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι πιθανών αντιπάλων, αλλά και να ενισχύσει τις δυνατότητες αποτροπής και άμυνας».