«Μια επένδυση των 30 – 40 χιλιάδων δολαρίων στην μαθητιώσα νεολαία της Μελβούρνης»

Σε μια προσπάθεια της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης να συμβάλει έμπρακτα και δυναμικά στην προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία, αλλά ειδικά στην Μελβούρνη αποφάσισε όπως προσφέρει από μια υποτροφία στο κάθε Ελληνικό δίγλωσσο Ημερήσιο Κολλέγιο της παροικίας.

Συγκεκριμένα στο Ελληνικό Ορθόδοξο Κολλέγιο « Αγ. Ιωάννης », στο Ελληνικό Ορθόδοξο Κολλέγιο « Αγ. Ανάργυροι » και στο Alphington Grammar οι οποίες υποτροφίες θα είναι τριετές αρχίζοντας από το 2012 έως και το 2015. Κριτήρια των υποτροφιών είναι τα ακόλουθα :

  • μαθητής / τρία θα πρέπει να έχουν πάρει το μάθημα των Νεοελληνικών και για τα τρία χρόνια.
  • θα καλύπτει την πρώτη έως και την τρίτη λυκείου.
  • Θα πρέπει ο μαθητής / τρία να προέρχεται από κρατικό σχολείο.
  • Πρέπει να ολοκληρώσει ο μαθητής / τρία τις σπουδές τους στο ίδιο σχολείο.

Σκοπός μας είναι να γίνει η Παγκρήτιος Ένωση Μελβούρνης παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Ελληνικούς οργανισμούς να ακολουθούσουν να προσφέρουν και αυτοί υποτροφίες στα σχολεία της παροικίας μας.

Η παρουσίαση των υποτροφιών έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Κρητικό Χωριό χθες την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 2.00μμ εν παρουσία των Διευθυντών των Σχολείων, των μαθητών και των μελών της Παγκρήτιας Ένωσης. Συγκεκριμένα την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :

  • Συντονιστής του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Λαδόπουλος,
  • Eκμέρους του Ελληνορθόδοξου Κολλεγίου του Αγ. Ιωάννη ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων & Ενοριών κ. Κώστας Κόντης και τους μαθητές Ευάγγελο Παπασπυρόπουλο και Μαρία Μίλλιος.
  • Εκ μέρους του Ελληνορθόδοξου Κολλεγίου των Αγ. Αναργύρων ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Mark Robertson, η κοσμήτορας του Κολλεγίου κα. Μαρία Αδάμ και οι μαθητές Μαρίνα Μενδρινός, Σπύρος Χούπης, Βικτώρια Γιαννετάκης και Έλενα Νικολακάκης.
  • Εκμέρους του Alphington Grammar o Διευθυντής του Σχολείου ο κ. Mike Smith συνοδευόμενος από τους μαθητές Κωνσταντίνο Νησιώτη, Νικήτα & Σωτήρη Ρεράκη.

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν αντιπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. κ. Θεόδωρος Μάρκος και Γιώργος Καλλιάνης, ενώ την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της κ. Ιωάννης Νικολακάκης.

Ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης στην μεστή ομιλία του ανάφερε μεταξύ άλλων :

Σήμερα κάθε μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, κάθε μέλος της κρητικής πατριάς, κάθε συμπάροικος πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος, όπως αισθάνομαι κι εγώ. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Ενωσή μας, με τους κόπους και τις θυσίες του σημερινού και των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών της, είναι σε θέση να ενισχύει οικονομικά τα σχολεία μας και τα Ελληνόπουλα που αγαπούν και σπουδάζουν τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Ένωση μας είναι η πρώτη παροικιακή οργάνωση που προσφέρει υποτροφίες μέσω των τριών ημερήσιων κολλεγίων μας. Και με τον τρόπο αυτό κάνουμε πραγματικότητα έναν από τους βασικούς στόχους ύπαρξης και λειτουργίας του οργανισμού μας… τη διατήρηση και διάδοση της γλώσσας μας και του Πολιτισμού μας. Έτσι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ένωσή μας διότι επενδύουμε στο μέλλον, επενδύουμε στην μαθητιούσα νεολαία και στην προώθηση της Ελληνικής μας γλώσσας, η οποία επένδυση ανέρχεται στις 30 με 40 χιλιάδες δολάρια για τα έτη 2012 – 2015.

Στην συνέχεια τον λόγο πηρέ ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων & Ενοριών κ. Κώστας Κόντης ο όποιος είναι και Διευθύνων Σύμβουλος του Κολλεγίου και ανάφερε μεταξύ άλλων :

Χαιρετίζω αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία από την Παγκρήτιο Ένωση και εύχομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι οργανισμοί την ίδια πορεία τους. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού στους νέους του σήμερα θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των στόχων όλων των σωματείων μας, οι οποίοι θα πρέπει να αγκαλιάσουν την ιδέα και να προωθήσουν παρόμοιες υποτροφίες στα δίγλωσσα κολέγια μας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Κολλεγίου των Αγ. Αναργύρων κ. Μάρκ Ρόμπινσον ο οποίος ανάφερε τα εξής :

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ σήμερα μαζί σας σε μια τόσο σημαντική ημέρα για εσάς. Εκμέρους του κολλεγίου συγχαίρουμε την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης για την πρωτοβουλία της. Αν και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για την Ένωση σας, εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον και σε άλλες εκδηλώσεις να σας γνωρίσω καλύτερα, και να μάθω και για τις άλλες δραστηριότητες σας. Είμαι σίγουρος ότι η υποτροφία αυτή, θα δοθεί σε μαθητή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και θα είστε υπερήφανοι για τον συγκεκριμένο μαθητή / τρία. Εύχομαι την πρωτοβουλία σας να μιμηθούν και άλλοι οργανισμοί στην Ελληνική Παροικία.

Στην συνέχεα ο διευθυντής του Αλφινκτον Γραμμαρ κ. Mike Smith ανάφερε τα εξής :

To Alphington Grammar School ευχαριστεί και συγχαίρει την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης για την πρωτοβουλία της για την προσφορά της υποτροφίας στο σχολείο μας. Το Alphington Grammar πάντα δέχεται και έχει δεχτεί φοιτητές από όλες τις εθνικότητες και από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Αυστραλίας, αλλά η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιάς βρίσκεται στην καρδιά του σχολείου. Αυτό βέβαια περιλαμβάνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά πηγαίνει πολύ πιο πέρα από αυτό. Αναγνωρίζουμε ότι η κατανόηση της τεράστιας συμβολής κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων της Ελληνικής πνευματικής, καλλιτεχνικής και δημιουργικής παράδοσης στον πολιτισμό είναι απαραίτητη για όλους τους μορφωμένους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα. Είμαστε χαρούμενοι που κτίζουμε γερούς δεσμούς με την Ελληνική Παροικία και ειδικά με την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης. Αυτή η υποτροφία είναι ένα παράδειγμα της δύναμης των δεσμών αυτών.

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας κ. Ιωάννης Νικολακάκης αφού παρέδωσε από ένα βιβλίο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης του συγγραφέα κ. Σωκράτη Τσουρδαλάκη ως δώρο για τις βιβλιοθήκες των σχολείων στους τρεις αντιπροσώπους ανάφερε τα εξής :

Ως πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, είμαι πολύ περήφανος που είμαι επίσης μέλος του Παγκρήτιας Ένωσης και ελπίζω ότι οι υποτροφίες που ανακοινώσαμε σήμερα είναι μια αρχή και για άλλες πρωτοβουλίες όπως αυτή, όχι μόνο από τον οργανισμό μας, αλλά ελπίζω και από την άλλες οργανώσεις. Απώτερος στόχος μας είναι να ενισχυθεί το κρητικό πνεύμα και οι παραδόσεις για πολλές γενιές ακόμα ειδικά εδώ στην Αυστραλία. Οι υποτροφίες αυτές δείχνουν την εκτίμησή μας προς τα Ελληνο-Αυστραλιανά σχολεία της Μελβούρνης βοηθώντας του μαθητές οι οποίοι έχουν τελικά την επιθυμία και τις γνώσεις για την περαιτέρω εκπαίδευση στα εκάστοτε σχολεία τους.

Στο πέρας της εκδήλωσης προφέρθηκε πλούσιο γεύμα από το δραστήριο Γυναικείο Τμήμα της Παγκρητιας Ένωσης Μελβούρνης για τους παραβρισκόμενους.