Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Γάζα και ιδιάιτερα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν όσον αφορά τους Παλαιστινίους.Η Άγκυρα διατηρεί τους υψηλούς τόνους και προβάλλεται ως ο κύριος υπερασπιστής των Παλαιστινίων. Αμέσως μετά την επιστροφή τουΤούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάναπό το Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο Al-Jazeera όπου είπε καθαρά ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί προς το παρόν διπλωματικά μέσα για να τερματίσει την πολιορκία και τις επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ».

Ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι επίλυσης της κρίσης εάν η διπλωματία αποτύχει» υπονοώντας ενδεχομένως και μια στρατιωτική λύση. Ο Χακάν Φιντάν που έχει αναλάβει όλη τη διαπραγμάτευση για τη Γάζα, αποκάλυψε ότι είχε πει στον Αμερικανό ομόλογό του, όταν ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε πρόσφατα την Άγκυρα, ότι επιβάλλεται μια κατάπαυση του πυρός, ότι η Τουρκία απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους και ότι προειδοποίησε «πολύ ειλικρινά» τον Μπλίνκεν ότι εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ εν μέσω των αδιάκοπων βομβαρδισμών και των σφαγών στη Γάζα, τότε θα προκύψει μια νέα παγκόσμια κρίση.

«Τα διπλά μέτρα και σταθμά και η σιωπή για τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζαδείχνει σαφώς ότι το παγκόσμιο σύστημα έχει αποτύχει» ενώ επέμεινε για λύση δυο κρατών μετά τη λήξη του πολέμου και τόνισε ότι η Γάζα δεν έχει πρόβλημα διοίκησης. «Το πρόβλημα», είπε, «είναι ότι βρίσκεται υπό κατοχή και βομβαρδίζεται συνεχώς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ