Ποδηλάτης από τη Θεσσαλονίκη στη Στουτγάρδη το αφεντικό της γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων

(DRV BW). To ταξίδι Θεσσαλονίκη – Στουτγάρδη με ποδήλατο θα διανύσει φέτος ο διοικητής της γερμανικής ασφάλισης συντάξεων Στουτγάρδης κύριος Χούμπερτ Σάϊτερ. Όχι μόνος βέβαια. Θα τον συνοδέψουν σημαντικά πρόσωπα της γερμανικής οικονομίας Υγείας. Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Αναπληρωτής Υπουργός Φούχτελ, Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε πρόθυμος να ενθαρρύνει την ομάδα που θα διασχίσει τα Βαλκάνια και την Αυστρία για να καταλήξει στη Στουτγάρδη.

Το επίκεντρο όμως της προσπάθειας αυτής θα αποτελέσουν άτομα με εμφανείς και μη αναπηρίες δείχνοντας τις δυνατότητές τους. Το δεκαεξαήμερο ταξίδι που θα αρχίσει στις 26 Αυγούστου και οι ταξιδιώτες του οποίου θα αφήνουν πίσω τους περίπου 180 χμ την ημέρα, θέλει να προβάλλει την αποκατάσταση της υγείας ως σημαντικό μέτρο για την επανένταξη αναπήρων και χρονίων πασχόντων στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία.

Όπως αναφέρει ο κύριος Σάϊτερ, όχι μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους δείχνουν τις δυνατότητές τους. «Κατά τις τακτικές μας ενημερωτικές εκδηλώσεις ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουμε στους ασφαλισμένους μας ποιες δυνατότητες και ποια συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν ή π.χ. πως να τα αναβαθμίσουν με την καταβολή προαιρετικών εισφορών. Για το σκοπό αυτό διατηρούμε στη Στουτγάρδη ελληνόγλωσσο προσωπικό και διαθέτουμε επίσης τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης στα ελληνικά.»

Με τη Θεσσαλονίκη συνδέουν το φιλέλληνα όχι μόνο ωραίες αναμνήσεις διακοπών αλλά και καλές επαφές με τοπικές υπηρεσίες και ιδρύματα, που διατηρούνται από τη δεκαετία του ‘60. Στο πέρασμα των χρόνων, οι επαφές εντατικοποιήθηκαν, αναπτύχθηκαν φιλίες. Τον ενθουσιάζει η ιδιαίτερη πολιτισμική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη. «Ως ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας θεωρώ εντυπωσιακή τη μορφωτική άνοδο των Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς στη Γερμανία. Κάτι που υφίσταται σε πολύ μικρότερο βαθμό ανάμεσα σε μετανάστες π.χ. τουρκικής ή ιταλικής καταγωγής. Επίσης με εντυπωσιάζει ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες στο σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας.»

Περίπου 10% της ελληνικού πληθυσμού έχει κατοικήσει μία φορά στη Γερμανία, ποσοστό που στη Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα πιο ψηλό. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής ασφάλισης συντάξεων, 75% των παλιννοστούντων μεταναστών προέρχεται από Μακεδονία και Θράκη. Εξίσου μεγάλη είναι η ανάγκη για σωστή πληροφόρηση όταν έρχεται η στιγμή για το συνυπολογισμό των ελληνικών και γερμανικών ενσήμων ή για την αναγνώριση του χρόνου ανατροφής παιδιών για τη γερμανική σύνταξη. Στο παρελθόν, η γερμανική ασφάλιση συντάξεων Στουτγάρδης ενίσχυε το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών της Ιεράς Συνόδου με απεσταλμένο συνεργάτη και με αντικαταστάτη σε περίοδο διακοπών. Σήμερα, πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο μία ενημερωτική εβδομάδα στους χώρους του Ινστιτούτου Γκέτε Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, έτσι ώστε να έχουν καταγραφεί μέχρι 1000 εξυπηρετήσεις σε μία εβδομάδα. Συμπληρωματικά διενεργούνται κάθε δύο χρόνια ενημερωτικές εβδομάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έτσι φέτος, μία ομάδα αποτελούμενη από συνεργάτες της γερμανικής ασφάλισης συντάξεων και των οργανισμών ΟΓΑ και ΟΑΕΕ θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις από τις 26.09. έως τις 30.09. σε Κοζάνη (εδώ και με το ΙΚΑ), Γρεβενά, Καστοριά και Κατερίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ