Με τρακτέρ οι Γάλλοι αγρότες μπλοκάρουν εδώ και δέκα μέρες αυτοκινητοδρόμους έχοντας ξεκινήσει από την Οξιτανία, το πιο αγροτικό αλλά και φτωχότερο διαμέρισμα της Γαλλίας.Μέρα παρά μέρα τα μπλόκα ανεβαίνουν προς τα βόρια. Χθες οι Γάλλοι αγρότες υπέβαλαν στην κυβέρνηση 40 και πλέον αιτήματα και απειλούν ότι εάν δεν λάβουν απαντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα θα προχωρήσουν προς το Παρίσι. Οι Γάλλοι αγρότες μπαίνουν για τα καλά, στα βαθιά νερά της μάχης των ευρωπαίων αγροτών για την επιβίωσή τους.

Όπως και αλλού, διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο ντίζελ, για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς των Βρυξελλών, την αγρανάπαυση, τα φυτοφάρμακα, για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες, την ελαχιστοποίηση των κερδών τους στο εμπόριο λιανικής.

Οι αγρότες ξεκίνησαν προς την πρωτεύουσα

Η αγανάκτηση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα σε συνδυασμό με το πένθος για την 36χρονη αγρότισσα Αλεξάνδρα, γνωστή συνδικαλίστρια, που σκοτώθηκε την Τρίτη από αυτοκίνητο που συγκρούστηκε σε μπλόκο. Σήμερα, ξεκίνησαν οι αγρότες προς την πρωτεύουσα. Από νωρίς το πρωί, με «επιχειρήσεις –σαλιγκάρι», όπως τις αποκαλούν, προκαλούν καθυστερήσεις στην εθνική που συνδέει τις Βερσαλλίες με το Παρίσι, με τα βλέμματά τους, παράλληλα, στραμμένα στις Βρυξέλλες για τη σημερινή συνάντηση.

Η κινητοποίηση των αγροτών έχει φέρει τους Οικολόγους σε δίλημμα: ανάμεσα στην υποστήριξη μιας μερίδας του λαού που αγωνίζεται σκληρά για την επιβίωσή του και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Χθες στο Κοινοβούλιο, απαντώντας «σε ερωτήσεις προς την κυβέρνηση» ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δεν δίστασε να κατηγορήσει τους Οικολόγους ότι παρουσιάζουν τους αγρότες με τα μελανότερα χρώματα, «τραμπούκους, που ρυπαίνουν τη γη, κλπ ».

Η απάντηση δεν άργησε από την επικεφαλής των Οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ που με συνέντευξη τύπου μίλησε για «νόμιμο θυμό» των Οικολόγων κατά της κυβέρνησης και κατήγγειλε τον Γκαμπριέλ Αττάλ για «πολιτική αποδιοπομπαίου τράγου» ως προς το κίνημα των Οικολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ