Μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής αποχής, η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας επιστρέφει στο Μόναχο. Τεράστια είναι η χαρά των διοργανωτών, αλλά και των επισκεπτών.Χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας, η τεράστια γιορτή μπύρας (και λουκάνικων) επιστρέφει στην καρδιά του Μονάχου. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί ξανά το επιφώνημα «O’zapft is!» με το χτύπημα στο πρώτο βαρέλι της μπύρας από τον δήμαρχο του Μονάχου στη σκηνή Σοτενχάμελ, στα εγκαίνια του Οκτόμπερφεστ.

Παρά την πανδημία, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ο αριθμός των κρατήσεων είναι πολύ καλός, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι επισκέπτες, ξεκινώντας από το Σάββατο και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα επιστρέψουν στην μεγαλύτερη γερμανική γιορτή, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1810.

Περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες έρχονταν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ μπύρας πριν από την πανδημία. Άσχημα τα νέα όμως επιφυλάσσει ο καιρός για τους φετινούς επισκέπτες, καθώς δεν αναμένεται να είναι και ο καλύτερους παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει δέκα βαθμούς και αυτό θα επηρεάσει όσους βρεθούν στο φεστιβάλ. Και βέβαια οι διοργανωτές δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικές σόμπες, λόγω της ενεργειακής κρίσης…

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινούν οι διοργανωτές

Όλοι περιμένουν να ξεκινήσει το φεστιβάλ στις 12 το μεσημέρι, για να αρχίσουν να πίνουν την φημισμένη βαυαρική μπύρα. Στο Οκτόμπερφεστ η μπύρα είναι πιο δυνατή από ότι συνήθως και προσφέρεται σε ποτήρι του ενός λίτρου, το γνωστό «Μας». Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει ωστόσο και τις τιμές της μπύρας, η οποία θα κοστίζει φέτος 15% περισσότερο απο ότι το 2019. Με άλλα λόγια οι τιμές θα κυμαίνονται από 12,6 έως 13,8 ευρώ το λίτρο.

Όπως και πριν από την πανδημία αναμένεται τα τραπέζια να είναι γεμάτα εξαιτίας των κρατήσεων. Οι διοργανωτές προτείνουν στους επισκέπτες να προσέρχονται στο φεστιβάλ στα μέσα της εβδομάδας, αν μπορούν, καθώς ειδικά τα Σαββατοκύριακα αναμένεται τεράστια προσέλευση. Ο,τιδήποτε θεωρείται διασκεδαστικό, επιτρέπεται να φορεθεί από τους καλεσμένους. Στους Σκωτσέζους αρέσει να έρχονται με κιλτ για παράδειγμα, ενώ την τιμητική του έχει αυτές τις μέρες η «ντιρντλ», η παραδοσιακή βαυαρική ενδυμασία για τις γυναίκες, καθώς και το παραδοσιακό δερμάτινο παντελόνι για τους άνδρες, για τα οποία μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη – ειδικά αν πρόκειται για χειροποίητα κομμάτια, φτιαγμένα από τοπικούς συλλόγους.

Η αστυνομία προειδοποιεί όσους πρόκειται να βρεθούν στους χώρους του Οκτόμπερφεστ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα πράγματα τους, καθώς οι κλοπές είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Εκπρόσωπος της αστυνομίας προτρέπει τους επισκέπτες να έχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα πάντα επάνω τους και να προσέχουν πού αφήνουν τα πράγματα τους. Περίπου 600 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια των επισκεπτών τις δύο εβδομάδες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ.

«Δεν είναι υποχρεωτικό το Φεστιβάλ»

Ο υπεύθυνος του Οκτόμπερφεστ, Κλέμενς Μπαουμγκέρτνερ, συνέστησε στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή όσους δεν αισθάνονται καλά να μην επισκεφτούν το φεστιβάλ καθώς «δεν είναι και …υποχρεωτικό». Παρά την πανδημία του κορωνοϊού η διοργάνωση θα γίνει χωρίς περιορισμούς. Οι ειδικοί αναμένουν μετά το τέλος του φεστιβάλ μεγάλο κύμα λοιμώξεων, αλλά ο Μπαουμγκέρτνερ θέλει να τονίσει την θετική πλευρά των πραγμάτων. Όπως δήλωσε ο ίδιος, το Οκτόμπερφεστ κάνει το Μόναχο διάσημο σε όλο τον κόσμο και όσοι το επισκέπτονται το περιμένουν με τεράστια ανυπομονησία.

Η γνωστή αίθουσα «Bräurosl» η οποία ανακαινίστηκε πλήρως έχει πλέον καινούργιο ιδιοκτήτη, ενώ για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμο για το κοινό ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται «OktobVRfest», καθώς και ένα καρουζέλ με γόνδολες για τις οικογένειες με τίτλο «Circus-Circus».

Ενώ τίποτα δεν φαίνεται να είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο: το Οκτόμπερφεστ μετά από δύο χρόνια απουσίας θα μετατρέψει το Μόναχο για ακόμη μια χρονιά σε ένα ατελείωτο πάρτι ξεγνοιασιάς με την μπύρα να ρέει άφθονη.

Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου (dpa, AFP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ