Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γ. Πατούλης

Κυκλοφόρησε η νέα Ποιητική Συλλογή με τίτλο «Όταν ανθίζουν τα μανουσάκια» της γνωστής Πνευματικής Δημιουργού και διεθνώς καταξιωμένης Ποιήτριας – Λογοτέχνου, συμπατριώτισσας μας, Χρυσούλας Δημητρακάκη.

Πρόκειται για το έκτο κατά σειρά βιβλίο της κας Δημητρακάκη, το οποίο παρουσιάσθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 στις 19.00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, με διοργανωτές της Πνευματικής αυτής Εκδήλωσης την Παγκρήτιο Ένωση Αθηνών και τον Δήμο Αμαρουσίου.

Η Εισήγηση και ο Συντονισμός της πνευματικής αυτής εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ένωσης Αθηνών, κ. Γεώργιο Μαριδάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γεώργιος Πατούλης, Κρητικός και Ρεθεμνιώτης με καταγωγή από το Καβούσι Ρεθύμνου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, μίλησε με επαινετικά λόγια για τη δημιουργό, Χρυσούλα Δημητρακάκη, και τη γραφή της, επισημαίνοντας πως πηγή έμπνευσης και αφετηρία κάθε συγγραφικού ή ποιητικού έργου τής δημιουργού είναι η αγαπημένη της πατρίδα, ο τόπος καταγωγής της, η Κρήτη..

Ο Διδακτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής κος Μπάμπης Δερμιτζάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου κος Γ.Μαριδάκης και η ηθοποιός Μαρία Σπαντιδάκη

Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Ιωάννης Σταυρουλάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Χαράλαμπος Δερμιτζάκης, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κωνσταντίνος Κορίδης, Δημοσιογράφος, εκ μέρους των εκδόσεων «Ιωλκός», ενώ αποσπάσματα του βιβλίου απήγγειλε η ηθοποιός κα Μαρία Σπαντιδάκη.

Ήταν μια πνευματική εκδήλωση αντάξια του πνευματικού έργου της δημιουργού, που συγκίνησε και μάγεψε το ακροατήριο τόσο με την βαθιά ανάλυση των στοχασμών της από τους ομιλητές, όσον και από την όμορφη και ζεστή απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό κα Μαρία Σπαντιδάκη.

Τα ποιήματα της κα Δημητρακάκη μας ταξίδεψαν στον όμορφο κόσμο που ανθίζουν τα μανουσάκια και μας έδωσαν το άρωμα και την πυξίδα για να ανακαλύψουμε τον δρόμο προς αυτά.

Στο τέλος η Λογοτέχνης κα Χρυσούλα Δημητρακάκη υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του πολυπληθούς ακροατηρίου, συγκινημένη εμφανώς ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον κόσμο με τα παρακάτω λόγια:

Ο Κοσμήτωρ της Παγκρητίου κος Καμπουράκης, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Γ.Μαρίδάκης, η ηθοποιός Μαρία Σπαντίδάκη, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κος Μ.Σαλβαράκης και η κα Γ.Μαριδάκη

«Κάθε φορά αξιωνόμαστε να αποδεικνύουμε ότι δεν ελπίζουμε τυχαία….

Αν οι ελπίδες μας αναζητούν ένα σύμβολο να στηριχθούν, καμία ελπίδα δεν μπορεί να ζήσει, αν μέσα από την ευεργετική της δύναμη, που της επιτρέπει να προσδοκά πέρα από τις δυσκολίες του σήμερα, δεν ενεργοποιείται για να υπηρετήσει τον πραγματικό κόσμο που ζούμε…

Ένα ή δύο στίχοι, δεν αρκούν για να ζωντανέψουν τον παραδομένο άνθρωπο και ποιητής γίνεται ο καθένας, που από το δικό του πεδίο, δίνει την δική του μάχη και εκεί που δίνει τη μάχη, σηκώνει το βλέμμα να δει πέρα από τα βουνά που βρίσκονται ακριβώς μπροστά του.

Κανένας δεν είναι διασφαλισμένος δια παντός.

Την μια μέρα είσαι Βασιλιάς και την άλλη Έκπτωτος, και αναζητάς μία γωνιά που θα την ονομάσεις βασίλειο…

Σας ευχαριστούμε και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την σημερινή σας παρουσία και ας κρατήσουμε το γεγονός ότι βρεθήκαμε εδώ όλοι μαζί, σαν λόγο ανάμνησης της σημερινής βραδιάς».

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πρόεδρος της Μαθηματικής Σχολής κος Ιωάννης Σταυρουλάκης

Ακόμα ένα βιβλίο των επιτυχημένων εκδόσεων «Ιωλκός» από την Χρυσούλα Δημητρακάκη γεμάτο αλήθειες, ευαισθησίες, όνειρα και ελπίδες.

Γεμάτο βαθυστόχαστα νοήματα, που φωτίζονται από την ζωντάνια και την παραστατικότητα του μοναδικού τρόπου γραφής και της λεπτότητας της έκφρασής της.

Ένα βιβλίο που μας μαγεύει, μας καθοδηγεί και μας ταξιδεύει … στη γη που ανθίζουν τα μανουσάκια, έτσι όπως αποτυπώνεται μέσα από τον σπάνιο ψυχικό κόσμο και την λεπτή και ευαίσθητη γραφίδα της Δημιουργού του.

Φωτο από την εκδήλωση

Σ’ ευχαριστούμε θερμά Χρυσούλα και σου ευχόμαστε να είσαι πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνοντας μας, ελπίδα και κουράγιο να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε μέσα σ’ ένα κόσμο όπου καθένας:

«βαδίζει το μαρτύριό του, ερημικός
και ώσπου να φτάσει κάπου,
μαθαίνει να ελπίζει»…

Και ακόμη γιατί με την τόση ξεκάθαρη ματιά σου και τον μεστό λόγο σου, μας δείχνεις πώς να ταξιδέψουμε για να φτάσουμε «στην γη που ανθίζουν τα μανουσάκια», λέγοντας μας:

 

«… Όταν επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου
αυτά που έλεγες στους άλλους
και κλείνεις τα αυτιά στις συμβουλές εκείνων
που δεν έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με σένα,

όταν δε γυρίζεις την πλάτη σου στον πόνο,
αλλά και δεν τον αφήνεις να σε κυριεύσει
και στα πικρά λόγια που σου μεταφέρουν, δεν ενδίδεις,
αλλά ούτε και αλυσοδένεσαι μυστικά,

όταν έχεις τη βεβαιότητα ότι αδικείσαι παράφορα
και κρατάς γερή αντίσταση
στη θεωρία που θα προσαρμόσεις για να έχεις
κάθε δίκιο με το μέρος σου…

όταν δεν ονομάζεις τη ράθυμη βολή σου, ωριμότητα
και τη μέτρια ζωή σου, μεγαλούργημα,
όταν περπατήσεις κάτω από τη βροχή, χωρίς να σκεφθείς
ότι χάλασε η εικόνα σου,

και όταν σηκωθείς, να χορέψεις, χωρίς να σκεφθείς αν θα
αρέσεις στους άλλους,
τότε…
έχεις φτάσει στη γη που ανθίζουν τα μανουσάκια».

Η Χρυσούλα Δημητρακάκη

Συγχαρητήρια Χρυσούλα!!

Σκορπίζει το βιβλίο σου,
όνειρα, φώς κι ελπίδες
κι άρωμα αξιοπρέπειας
σ’ όλες του τις σελίδες!

Ρέθυμνο 04.03.2011

Κωστής – Ι. Γ. Καλλέργης
Κ.Ι.Γ.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ